Touristik Label - 1517MN18: Traseul de vizitare Pietrele Galbenei

Circuitul Pietrele Galbenei
Traseul 18 Punct Galben Dublu este circuitul de vizitare a rezervație de tip geologic.Pietrele Galbenei, cu un punct de belvedere frumos spre pădurea de fag aflată imediat sub perete, contraforturile împădurite ale masivului Tapu și Groapa Ruginoasă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,06km
Durată
~0:30h
Urcare
99m
Coborâre
98m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la un loc de popas, la intersecţia traseelor PG şi BG. Noi urmăm marcajul PGD, ce ne conduce în urcuş prin pădure, aproximativ 130 m diferenţă de nivel, trecând în partea terminală o mică şa. De aici se urcă pe Pietrele Galbenei, unde avem punct de belvedere. De pe vârf coborâm spre nord, pe lângă o dolină, până intersectăm din nou traseul PG, mai la vest de locul de plecare.

Etape

Traseul de vizitare Pietrele Galbenei

Descriere

Traseul 18 PGD este traseul ce vizitează Pietrele Galbenei, o zonă protejată, monument al naturii de o frumusețe fermecătoare. Este un traseu mediu, o derivație scurtă de la traseul clasic Circuitul Văii Galbena. Nerecomandat iarna.

Urmând marcajele PG de la cabana Padiș sau Poiana La Grajduri (Glăvoi) pe Circuitul Văii Galbena, se ajunge într-un luminiş cu loc de popas unde se află un panou indicator. Din acest punct începe și traseul BG (Circuitul Gropii De La Barsa) spre dreapta.

Urmăm marcajul PGD la stânga în urcuş prin pădure, aprox. 130 m diferenţă de nivel, până pe Pietrele Galbenei, unde avem punct de belvedere. Sub Pietrele Galbenei vedem o pădure de fag care capătă culori extraordinare toamna sau verde aprins vara, răsplătind efortul cățărării. Pietrele Galbenei (1.234 m) - cetatea în stâncă a Padișului este o zonă protejată, monument al naturii, din anul 2000 rezervație de tip geologic. 

Sub picioarele noastre se deschide o prăpastie adâncă, dincolo de care observăm Poiana Florilor. În depărtare se profilează de la stânga la dreapta, contraforturile împădurite ale masivului Tapu cu vârfurile Vârtopu, Țapu, Știrbina, Giunașu și Tătăroaia care mărginesc valea adâncă a părăului Galbena. La obârșia Văii Seci distingem Groapa Ruginoasă - rana vie a Apusenilor - în pieptul muntelui Țapu.

Observații

Marcat relativ bine. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul de vizitare Pietrele Galbenei în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră