Touristik Label - 417MN37: Valea Leucii - La Transformator (sub Cucurbăta Mare)

Legătura Valea Leucii – Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)
Traseul 37 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre Valea Leucii (amonte de satul Lazuri) și locul numit „La Transformator“, situat la intersecția drumurilor de culme spre vârful Cucurbăta Mare (BA) și Muntele Găina (BR).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,72km
Durată
3:30-5:07h
Urcare
1121m
Coborâre
34m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă de pe Valea Leucii, din dreptul unui bloc părăsit. Urcă spre nord pe Valea Drăcoiţa, vale care mărgineşte Dealul Chicera Ciungilor la est, până la obârşia acesteia. De aici continuăm să urcăm până pe culmea dintre Valea Leucii şi Valea Ghegheşului, după care direcţia generală de mers se schimbă spre est. Mergem prin pădure şi prin zone de fostă exploatare forestieră, ocolind pe la nord Vf. Tomnatecului şi pe la nord-vest Vf. Muncelu, până ajungem în Şaua Bisericuţa, în creasta principală, la intersecţia cu traseul BR. Traseul nostru mai continuă până în locul numit „La Trasformator“.

Etape

Valea Leucii - sub Vf. Tomnaticului - Saua Bisericuţa - La Transformator (sub Cucurbăta Mare)

Descriere

Traseul 37 CA este traseul ce leagă satul Lazuri (din Valea Leucii) de traseul spre Vf. Bihor, în dreptul unui transformator de reţea electrică situat pe drumul de culme BA. Este un traseu solicitant de cca. 10 km, accesibil în cca. 4 - 5.5 h de drumeție. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi.

Pornim din Valea Leucii (amonte de satul Lazuri), din dreptul unui bloc părăsit, spre N, pe Valea Drăcoiţa până la obârşia acesteia, sub Vf. Cireșului (781 m).Continuăm pe interfluviul dintre Valea Leucii şi Valea Ghegheşului, cu direcția generală E. Poteca urcă prin pădure prin nordul vârfului Tomnatecul şi pe la NV de Vf. Muncelu (1500 m) până în Şaua Bisericuţa, unde întâlnim drumul de creastă BR  - Vf. Bihor - Muntele Găina (traseul 2).

Ultimul segment urcă până în dreptul unui transformator de reţea electrică situat pe drumul de culme BA (traseul 35) Pasul Criștior - Vf. Bihor. Dacă dorim să ajungem la Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor), cel mai înalt vârf din Munții Apuseni (1848 m), mai avem de urcat o diferenţă de nivel de circa 300 m, pe o lungime de 1,5 km, în paralel cu BR.

Observații

Iarna recomandat doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Leucii - La Transformator (sub Cucurbăta Mare) în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră