Touristik Label - 817MN05: Circuitul Văii Galbena

Circuitul Cheile Galbenei
Traseul 5 Punct Galben este Circuitul Văii Galbena, vizitând regiunea carstică de la izvoarele Văii Galbena, cu obiective turistice dintre cele mai frumoase și complexe: Poiana Ponor, Avenul Borțig, Izbucul Galbenei, Cheile Galbenei, Poiana Florilor, Gheţarul Focul Viu, Piatra Galbenei și zona de camping Padiș-Glăvoi, îndrăgită de turiști.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
17,50km
Durată
9:30-10:00h
Urcare
1315m
Coborâre
1315m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Turistic Padiş, traseul duce până la Poiana La Grajduri (Glăvoi), apoi urcă până sub Pietrele Galbenei, trece pe la Gheţarul Focul Viu şi coboară în Poiana Florilor. Continuăm până în Valea Galbenei şi urmează partea cea mai dificilă a traseului, traversarea Cheilor Galbenei. Depăşim Cascada Evantai, ajungem la Izbucul Galbenei, traversăm spre stânga şi urcăm în pădure până într-o şa. Urmează un urcuş accentuat până în şaua cu Avenul Borţig. Apoi traseul coboară până în dreptul Cetăţilor Ponorului şi continuă până în drumul forestier. Traversăm o culme până în Poiana Ponor şi revenim la Complexul Turistic Padiş prin Poiana Rotundă.

Etape

Circuitul Văii Galbena: Complex turistic Padiş - Poiana La Grajduri (Glăvoi) - Gheţarul Focul Viu - Poiana Florilor - Cheile Galbenei - Izbucul Galbenei - Avenul Borţig - Poiana Ponor - Complex turistic Padiş

Descriere

Traseul 5 PG este traseul în circuit de vizitare a Cheilor Galbenei cu pornire și sosire la Complexul turistic Padiş. Este un traseu dificil, nerecomandat iarna, prevăzut cu cabluri de susținere în punctele cheie, în cca 9.5-10 h de drumeție, cu peste 1300 m diferențe de nivel. 

Traseul pornește de la Cabana Padiș, împreună cu PA (Circuitul Cetăţilor Ponorului), TR (traseul 9) și CG (acces spre platoul carstic Lumea Pierdută), apoi străbate la scurt timp Valea Garjoaba, străjuită în stânga de Vf. Biserica Moţului care domină întreaga zonă a Padişului. Trecem printr-o poiană presărată cu doline și molizi și ajungem în Poiana Glăvoi, la cca. 30-40 min de la start. După alte 30-40 de min de urcuș prin pădure ajungem într-un luminiș, unde întâlnim traseul de vizitare a rezervației Pietrele Galbenei (traseul 18). 

După ce trecem de niște doline mari, ajungem la Gheţarul Focul Viu, al 3 cel mai mare ghețar subteran din țară. Dintr-un balcon din lemn putem admira formaţiunile de gheaţă în bătaia soarelui, cu jocuri de lumini în jurul prânzului - de unde și denumirea. 

De la Gheţarul Focul Viu traseul coboară în serpentine prin pădure o pantă accentuată, trece de o stână și continuă pe liziera pădurii, până la o serie de luminișuri care vara sunt pline cu flori - rezervația naturală Poiana Florilor. Aici se poate alege varianta de ocolire a Cheilor Galbenei, direct spre Izbucul Galbena (traseul 17) - marcaj PGD.

Următorul sector este cel mai interesant, dar și cel mai dificil. Traversarea Cheilor Galbenei se face la ape mici, de la drumul forestier de acces de pe Valea Galbenei, fie prin apă (cu espadrile sau cizme), fie prin intermediul cablurilor și scoabelor de sprijin. Pe versantul drept observăm apa văii care iese dintr-o gură de peșteră într-o frumoasă cădere de apă de aprox. 10 m, Cascada Evantai. 

O potecă îngustă ne conduce la al 2-lea pasaj de cabluri cu o porţiune ascendentă şi una descendentă. Nu se recomandă iarna sau pe timp ploios (probleme de aderenţă). Firul văii apare și dispare din stâncă, ajungând în final la Izbucul Galbenei, prevăzut de asemenea cu cabluri metalice, locul unde apa, după ce a intrat în subteran în Cetăţile Ponorului, dă naştere râului Galbena, de un albastru verzui fermecător. 

Următorul sector urcă în pădure până într-o şa, apoi câștigă pieptiș o diferenţă de nivel de 200 m până la Avenul Borţig, adânc de aprox. 40 m, al 2 cel mai mare ghețar subteran din țară, după Ghețarul Scărișoara. De aici coborâm până în dreptul Cetăţilor Ponorului, care se pot vizita pe marcaj PA (traseul 4), pentru a avea măcar perspectiva de sus a acestui grandios complex carstic (4 Balcoane de belvedere). Pentru returul la Cabana Padiş, revenim la traseu, urmând drumul forestier din Valea Cetăţii până la intrarea traseului PA în circuitul Cetăţilor Ponorului

Continuăm spre Cabana Padiş, prin frumoasa Poiană Ponor, unde, opțional, putem vizita Izbucul Ponor, pe o derivație PAD (traseul 15), în aprox. 15-20 minute dus-întors. Odată ajunși în Poiana Rotunda, vom regăsi marcajele TR (traseul 9) și CG (acces spre platoul carstic Lumea Pierdută), alături de care revenim la Cabana Padiș.

Observații

Cablurile din Cheile Galbenei pot pune dificultăţi. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Văii Galbena în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Dianne

Un traseu foarte frumos! Puțin obositor pentru o primă experiență, însă merită din plin, mai ales când ajungi la porțiunea unde e cascada evantai! Noi la întoarcere am luat-o prin Poiana florilor și ne-am întors apoi pe același traseu, schimbând doar la aven, unde am luat-o pe la cetățile ponorului din cauza lipsei de timp, oricum e suficient pentru o zi întreagă și traseul ales de noi :) 

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 22, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Raul Baldean

Un traseu extraordinar pentru o zi in Padis. In a doua jumatate m-a prins ploaia, dar chiar si asa a meritat. Mai multe detalii, filme si fotografii aici: https://www.plecatideparte.ro/ghid-trasee-zona-padis-parcul-natural-apus...

Traseu încheiat la data de: 
Marţi, August 27, 2019
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră