Cetatea de Lespezi și Vf. Cornul Călțunului - Făgăraș

Tridentul Negoiu, Lespezi, Călțun reprezintă cea mai mare concentrare de vârfuri de peste 2500 m din Carpații românești.
 Cover Stana Lespezi, Muntii Fagaras - Daniel Morar

Munții Făgărașului – regele incontestabil al Carpaților românești

Munții Făgărașului reprezintă cea mai lungă creastă alpină din tot lanțul carpatic și a doua cea mai înaltă după Tatra din Carpații Vestici. Dintre cele 13 (sau după alții 14 vârfuri de 2500 sau peste 2500) mai mult de jumătate, adică 8 sunt în Munții Făgărașului. Dintre acestea opt, trei se găsesc grupate în jumătatea vestică a crestei: ”tridentul” Negoiu - Lespezi - Cornul Călțunului. Cele trei vârfuri pot fi atinse într-o singură tură dacă e bine chibzuită. 

Pe o lungime a crestei mai mică de 1,5 km se înșiră cele trei vârfuri, de peste 2500 m: Negoiu - 2535 m (al doilea din România), Lespezi - 2517 (al cincilea din România) și Cornul Călțunului (2510 m). Altitudinea precisă a ultimelor două vârfuri amintite, așa cum se poate constata chiar pe ele, este încă disputată.

Partea alpină a traseului nostru văzută de la Barajul Vidraru.

Strunga Dracului - fioroasă și imprevizibilă

Tot în acel sector se află alte minunății ale crestei făgărășene, strungile. Probabil că dintre aceste strungi cea mai cunoscută și îndrăgită de turiști este Strunga Dracului. Așa cum îi spune și numele este o strungă a dracului de fioroasă și imprevizibilă. Datorită căderilor de pietre din anul 2011, care au dus la smulgerea unor porțiuni din lanțurile de asigurare, a fost închisă de salvamontiști în 2012. A existat o intenție a salvamontiștilor de a o redeschide în anul 2016 la cererea turiștilor. În urma unui studiu geotehnic din 2017 și a concluziilor acestuia, s-a decis închiderea definitivă a traseului prin Strunga Dracului din anul 2018.

Strunga Dracului a fost închisă inițial în anul 2012, reevaluată în 2017 și închisă definitiv din 2018

Strunga Dracului este un horn cu o lungime aproximativă de 180 m și o înclinație de 70-80 de grade, care face legătura între Lacul Călțun și Vârful Negoiu. Făcea parte, până la închidere, din traseul principal de creastă, marcat cu Bandă Roșie. După închiderea sa, accesul spre vârful Negoiu se face prin mai blânda Strunga Doamnei. Această variantă este puțin mai lungă pentru că ocolește Vârful Dintre Strungi (Dracului) pe un picior sudic al acestuia.

În numeroase locuri lanțurile au fost smulse prin căderea unor lespezi.

Piscul Negru - Lespezi - Cornul Călțunului - aprox. 3 h

Cel mai scurt traseu marcat pe care poți ajunge pe vârful Lespezi este Punct Roșu. Acesta pleacă de la pensiunea Piscul Negru (1200 m alt) de pe Transfăgărășanul sudic. 

Pensiunea Piscul Negru, punctul de pornire pe traseu.

Distanța până pe vârf este de aprox. 5 km și peste 1300 m diferență de nivel. 

Acești 1300 m se fac cu o urcare constantă, fără locuri în care traseul să fie mai domol.

Deci, atenție, este nevoie de o condiție fizică medie spre bună, pentru a te putea întoarce la timp și în siguranță!

Ieșirea din etajul molidului spre rariștea de la Stâna Lespezi.

De lângă stână se poate vedea punctul somital al destinației, Vârful Lespezi.

Marcajul urcă pe versantul drept (vestic) al văii Capra, la început prin pădure de fag, iar apoi de conifere. După aprox. 30-45 min, timp în care am parcurs deja 1,5 km și am urcat cca. 350 m altit., ajungem la stâna Lespezi. 

Stâna Lespezi dimineața la ora la care oile sunt la pășunat. 

Atenție la câini! De obicei câinii de stână nu sunt foarte agresivi, încearca să își facă datoria demn, dar se poate ajunge la cazuri de mușcături. Cei de la Stâna Lespezi latră mult dar cu vorbă bună se liniștesc și devin chiar prietenoși.

De la stână se iese treptat din pădure și se urcă constant și pieptiș pe Piciorul Lespezi mai bine de 950 de m. Vârful este mereu vizibil în față, spre NV. Vei avea senzația unui miraj, pentru că pare foarte aproape, dar se fac încă aprox. 2,5 h. Timpul este relativ, depinde de condiția fizică a fiecăruia.

Urcușul e mereu susținut, fără locuri de respiro.

După ce se ajunge pe muchia Piciorului Lespezi se poate vedea spre est muchia Arpașu Mic - Buda - Mușeteica - Piscul Negru

Afine numai bune pentru aport de minerale și vitamine pierdute prin efort.

Merișoare, încă necoapte bine spre final de vară dar bune, amărui-acrișoare, numite popular ”insulina verde”

Unul dintre puținele locuri bune pentru popas este acest afloriment de șisturi, înconjurat de afinișuri și bun loc de belvedere a împrejurimilor

O capră neagră ”zboară” pe sub stânci alergând în salturi mari spre Valea Lespezi.

De la acest loc de popas până pe vârf sunt de urcat aprox. 1 h. Avem în față, ușor spre dreapta, cele două vârfuri spre care ne îndreptăm: Lespezi și Cornul Călțunului, iar spre stânga, porțiunea de creastă dintre vârfurile Paltinul și Lăițel. 

Tot spre dreapta, jos vedem Valea Călțunului, cea pe care urcă de la pensiunea Piscul Negru poteca Triunghi Albastru.

Un fel de ”ac al Cleopatrei” dar minuscul pe care se află aplicat marcajul punct roșu. În fundal Vf. Lespezi.

Atenție încă o dată! La cca jumătate de oră înainte Vf.l Lespezi, ajungem la o zonă stâncoasă, unde avem tendința de a o parcurge tot pe muchie. Traseul marcat și recomandat coboară puțin spre dreapta, pe fața estică.

E bine de știut pentru că acea porțiune stâncoasă se termină spre amonte printr-o săritoare de peste 10 m dificil de abordat.

Porțiunea accidentată a traseului care se ocolește prin dreapta pe sub creastă.

Săritoarea de aprox. 10 m de la finalul porțiunii stâncoase

Din acest punct până pe Vârful Lespezi mai avem doar o jumătate de oră de urcuș susținut, dar ne bucurăm de perspectivele asupra împrejurimilor.

Putem observa Lacul Vidraru (spre sud), spre E, vârfuri din creasta principala (de ex. Vânătarea lui Buteanu), iar spre stânga, celălalt picior sudic al Vârfului Lespezi, pe care vom merge la întoarcere.

Cel de al doilea picior sudic al Vârfului Lespezi coboară spre Șeuța Lespezi. Are și el o porțiune stâncoasă dificilă.

Vârful Lespezi cu bine-cunoscuta stea-roza vânturilor

Acolo jos ar trebui să se vadă Lacul Călțun. Nu și când e ceață!

 

De pe vârful Lespezi, cu noroc, poți avea o perspectivă unică spre nord. Jos, la baza peretelui abrupt, în căușul glaciar suspendat, se află lacul Călțun cu refugiul omonim. Spre V se pot vedea Vf. Cornul Călțunului iar puțin mai departe Vf. Negoiu. 

Dacă ceața nu-ți oferă acest privilegiu, va trebui să te mulțumești cu faptul că ai ajuns pe unul dintre cele mai frumoase vârfuri de peste 2500 m din Carpați.

Spre vest, pierdut în ceață se vede Vârful Cornul Călțunului

Dacă ești atent la detalii poți găsi și cutiuțe geocaching.

Spre sud, jos se poate vedea punctul de pornire al traseului, pensiunea Piscul Negru

Puțin mai la dreapta și mai departe Lacul Vidraru

 

Pe ceață porțiunea de creastă dintre Vârful Lespezi și Cornul Călțunului poate pune probleme. Deși scurtă, această porțiune are la mijloc o inflexiune adâncă, un fel de ”spintecătura” care te poate trimite spre uriașul perete nordic de sub Vf. Lespezi. 

Traseul corect nu urmează linia crestei cum ai avea tendința să crezi ci coboară puțin spre S. Există câteva momâi care îți arată drumul corect și sigur.

În căutarea traseului sigur dintre vârfurile Lespezi și Cornul Călțunului poți ajunge la astfel de porțiuni delicate.

Urcușul dinspre spintecătură spre Vârful Cornul Călțunului poate fi delicată dacă nu urmezi momâile

Un vârf dilematic

Vârful Lespezi văzut prin ceață de pe Cornul Călțunului.

Spre vest se văd: Vârful dintre Strungi și poteca cu marcaj bandă roșie și bandă galbenă care îl ocolește dinspre Strunga Doamnei spre Vârful Negoiu

Vârful Cornul Călțunului - Vârful Lespezi - Șeuța Lespezi - Stâna Lespezi - Piscul Negru - aprox 3 h

Are ca porțiune mai delicată sectorul stâncos de sub Vârful Lespezi. Marcajul punct roșu urmează muchia accidentată a crestei. Există însă posibilitatea de a urma baza peretelui stâncos al crestei până la joncțiunea cu marcajul Bandă Albastră care coboară din Strunga Doamnei spre Șeuța Lespezi.

Coborârea de pe Vârful Lespezi spre sectorul stâncos dinspre Șeuța Lespezi

Porțiunea de creastă accidentată care coboară spre Șeuța Lespezi

Din această creastă se pot vedea spre stânga Stâna Lespzei și pensiunea Piscul Negru

Spre dreapta crestei abruptul coboară spre Căldarea Berbecilor.

Căldarea Berbecilor

Spre Șeuța Lespezi

În spate se poate vedea sub cețuri Ștrunga Doamnei dintre Vârful Cornul Călțunului și Vârful dintre Strungi

Cei care doresc pot continua din Șeuța Lespezi prin Căldarea Berbecilor, spre marcajul de creastă care vine de la Lacul Călțun prin Strunga Doamnei și ajunge pe Vf. Negoiu. De acolo ar exista apoi opțiunea de coborâre înapoi la Lacul Călțun și apoi pe Triunghi Albastru să se închidă circuitul la pensiunea Piscul Negru. 

Trebuie ținut cont de oboseala adăugată și durata traseului de probabil încă 4-5 h. Pe timp de ceață uneori motivația lipsește și te face să abandonezi ideea.

În continuare traseul PR urmează o căldare glaciară, a cărei vale confluează cu Pârâul Lespezi. Închidem circuitul la Stâna Lespezi, apoi în 25 min ajungem înapoi la Piscul Negru.

Coborând din Șeuța Lespezi într-o căldare secundară a Văii Lespezi

Podeaua căldării este tapetată cu lespezi rămase aici ca morene de fund al vechiului ghețar pleistocen

În față este acum culmea Vârfului Piscul Negru

Sub căldarea prin care se coboară există un șir pitoresc de cascade

Privind în urmă aveți o imagine de ansamblu a căldării prin s-a făcut coborârea

Citește și Retezatul “ochilor albaștri” - în drumul spre Păpușa și Peleaga

La Stâna Lespezi oile s-au întors de la pășune

Câinii gălăgioși dar prietenoși o să vă ia în primire

Stâna rămâne în urmă și începe coborârea prin pădurea de molid

Încă 25 de minute până la pensiunea Piscul Negru

Printre crengile copacilor se poate vedea Cabana Salvamont Cota 2000 de pe Transfăgărășan

Citește și Clasic de Hășmaș - Piatra Singuratică și Vf. Hășmașul Mare

Parcarea în care ajunge poteca

Dacă vă întrebați ce bunătăți se pot gusta toamna pe acest traseu, răspunsul este unul delicios: afine deja bine coapte și merișoare încă nu prea bine coapte dar gustoase. 

Dacă ești norocos poți întâlni și câte o capră neagră. Noi am întâlnit pe fața dinspre valea Lespezi a Piciorului Lespezi.

Obs: Pentru acest traseu este bine să aveți în rucsac pe lângă un polar și o geacă de vânt (sus adesea bate tare vântul) și o pelerină de ploaie. Urmăriți prognoza meteo înainte să urcați. Nu uitați de apă! Cel puțin 2 l pentru că nu există sursă de apă pe traseu.

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și vei dori să te lași inspirat pentru propria drumeție în natură.

Descoperă potecile turistice din maiestuoșii Făgărași cu harta de drumeție a Munților Făgăraș ediția a 3-a .

Redactare, format și fotografii: Daniel Morar.

Citește și Clasic de Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea