Planificarea unei ture de iarnă pe munte

Iarna pe munte este o îngemănare de frumusețe și rezistență, o tocmeală de seducţie și râvnă.
 Carpații Meridionali

Muntele iarna

Iarna aduce o frumusețe aparte în munți, dar și provocări unice pentru drumeții. Planificarea unei aventuri montane în această perioadă necesită pregătire atentă și grijă la detalii.

Satisfacția unei ture reușite de iarnă în Munții Făgărașului

Citește și Vânătoarea lui Buteanu versus Vânătarea lui Buteanu

Pregătirea turei trebuie să aibă în vedere mai mulți factori care pot conduce la reușita ei: cunoașterea traseului, pregătirea fizică și mentală, echipamentul corect, prognoza meteo. Iată câteva sfaturi pentru a te bucura în siguranță de frumusețea munților iarna:

O vreme bună este esențială pe o muchie ca cea a Șerbotei.

Cunoașterea traseului

Alege traseul în funcție de experiența proprie, de condiția fizică și de echipamentul de care dispui. E bine ca cel puțin un membru al grupului să cunoască într-o anumită măsură traseul ales. Atunci când alegi un traseu nou sau pe care nu l-ai mai făcut de mult timp, este necesară o documentare prealabilă despre dificultatea acestuia (lungimea, diferența de nivel, durata estimată în funcție de starea vremii, starea zăpezii și a duratei de lumină a zilei, existența și frecvența pasajelor care ne pot expune căderii), existența și starea marcajelor sau a altor posibilități de orientare.

Iarna traseele se parcurg pe muchii.

Trebuie să mai știi că traseele de iarnă urmează muchiile crestelor, nu versanții cu acumulări mari de zăpadă și pantă accentuată, expuși avalanșelor.  Trebuie de asemenea să fii atent la cornișele care se formează în unele sectoare ale crestelor și să le eviți. Acestea se pot rupe.

Citește și Culmea Scărișoara, vederi largi spre custurile Făgărașului

Muchia Șerbotei

Citește și Vârful Șerbota - gigantul cu vederi spre Negoiu și Scara

Vom evita cornișle periculoase.

Uneori, atunci când pe traseul propus există deja urme formate, orientarea de iarnă poate fi mai ușoară decât cea de vară. Trebuie însă avută în vedere posibilitatea schimbării bruște a vremii, cu formarea ceții și a vântului, care pot ascunde sau șterge urmele existente. Cu cât vor fi mai multe necunoscute despre traseul pe care urmează să-l parcurgem, cu atât riscurile de evenimente neplăcute vor fi mai mari. Deci, informați-vă, documentați-vă, întrebați persoane de încredere, cu expertiză atestată!

Uneori urmele existente sunt cel mai bun ghid pe traseu.

Atenția trebuie să fie sporită atunci când vântul poate astupa urmele.

Citește și Munții Cindrel – munții mărginimii Sibiului

Autoevaluarea experienței proprii și a condiției fizice

Pentru parcurgerea unui traseu montan de iarnă trebuie avut în vedere că efortul fizic și consumul energetic este mai mare decât în unul dintre celelalte sezoane, din cauza temperaturilor scăzute și a stratului de zăpadă sau gheață. Orice drumeț pe munte ar trebui să își știe autoevalua condiția fizică iar dacă nu, atunci e bine să se înceapă cu cele mai ușoare trasee, crescând gradual dificultatea acestora, până când va fi în măsură să își cunoască limitele fizice.

Traseele din munții mici te pot pregăti pentru munții mari.

Urcă pe v ârfurile de peste 2000-2500 m doar atunci când ai acumulat ceva aexperiență și pregătire fizică..

Prognoza meteo

Monitorizează previziunile meteorologice și adaptează planurile în funcție de schimbările rapide ale vremii. NU porni în drumeție atunci când este prognozat cod de vânt, ninsoare sau viscol! Nu porni în drumeție în zone expuse avalanșelor atunci când probabilitatea de declanşare a lor este anunțată ca fiind ridicată! De unde poți să știi care sunt zonele expuse avalanșelor? Un simplu telefon la Salvamont din zona în care intenționezi să mergi te va edifica asupra acestui aspect.

Vânt intens asociat cu transport de zăpadă în Munții Cindrel

Echipamentul pentru condiții de vânt include protecții pentru gât, cap și ochi.

Nu pleca în tură pe cod de vânt.

Urme ale activității vântului.

Urme de avalanșe în Circurile Avrigului.

Un alt pericol poate fi ceața care, suprapusă peisajului alb, poate genera fenomenul de whiteout. Acesta este termenul care desemnează fenomenul unei pâcle albe, care nu îți permite să deosebești cerul de pământ.  Whiteout-ul este deosebit de periculos atunci când te prinde într-o drumeție pe munte iarna, cu atât mai mult în golul alpin, unde în lipsa oricărui reper și element de scalare produce dezorientare. Nu porni iarna în drumeție pe ceață densă, cu atât mai puțin într-o zonă alpină! Dacă ești deja pe traseu și vei întâlni acest fenomen, întoarce-te din drumeție pentru că muntele va fi acolo și când va fi vreme bună!

Whiteout-ul este deosebit de periculos

Rătăcirea traseului este principalul risc al whiteout-ului

Alegerea echipamentului

Iarna este nevoie de un echipament mai complex decât cel din sezoanele fără zăpadă. O listă generică a echipamentului de iarnă ar cuprinde următoarele articole: bocanci de iarnă, parazăpezi, rachete de zăpadă, cască de alpinism, piolet de tură, colțari, coardă, ham, carabiniere cu filet, rucsac de tură, îmbrăcăminte adecvată vremii (stratul de bază termic, straturi intermediare izolatoare și o jachetă și pantaloni impermeabile și rezistente la vânt etc), ochelari de soare, căciulă, cagulă, mănuși impermeabile, bețe telescopice, lanternă frontală, telefon cu acumulator încărcat și baterie externă suplimentară, dispozitive/aplicații GPS, recipient termos pentru apă, batoane energizante, trusă medicală.

Articole ale echipamentului de iarnă.

Desigur, există ture de iarnă unde nu este nevoie de toate aceste articole. Pentru o tură unde nu există pericol de alunecare sau de avalanșă nu este nevoie de echipamentul de asigurare sau de colțari, dar s-ar putea să fie nevoie de rachete de zăpadă și ochelari de soare.

Colțari

Piolet

Recipient termos

Pentru turele mai lungi este bine să ai în rucsac, în plus, cel puțin un schimb de haine de corp, o pereche de mănuși, o geacă călduroasă (de puf dacă e posibil). Asigură-te că echipamentul este adecvat pentru traseul planificat și condițiile meteorologice anticipate. Testează echipamentul înainte de tură pentru a te asigura că totul funcționează corespunzător și că te simți confortabil în el.

Cască, ochelari de soare și mănuși.

Iarna, peisajele alpine sunt fermecătoare, însă prudența și pregătirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a te bucura în siguranță de aceste experiențe minunate. Recomandarea noastră înainte să pornești în propria aventură de iarnă: respectă regulile de siguranță și fii pregătit să renunți la planuri dacă condițiile devin periculoase!

Pentru zăpada mare, afânată sunt necesare rachetele sau schiurile de tură.

De ce ne fascinează mutele în sezonul alb

Muntele este frumos în orice anotimp, dar iarna este cel mai spectaculos. Fotografierea peisajelor alpine de iarnă oferă o serie de motive captivante:

Fascinația surprinderii peisajelor.

Lumina specială: Lumina de iarnă poate crea efecte vizuale unice, jocuri de umbre și reflexii în zăpadă.

Efecte de lumină

Contrastele dramatice: Diferențele de textură și lumină dintre suprafețele însorite și umbre, dintre zăpadă și stânci.

Contraste de lumină în Strunga Ciobanului.

Efecte dramatice în zona Negoiu.

Jocul umbrelor în Circurile Avrigului.

Jocul luminii pe muchiile Munților Făgărașului.

Compoziții minimaliste: Pe pânza albă a zăpezii putem proiecta diferite subiecte ale fotografiei.

Minimalism natural.

Minimalism rustic.

Potențialul pentru cadre unice: Schimbările meteorologice rapide pot genera momente și compoziții fotografice unice ce nu pot fi surprinse în alte sezoane. Mările de nori sau o claritate atmosferică rară.

Jocul norilor în Munții Cernei.

Efectul de insulă în Munții Retezat.

Efectul de golf în Munții Retezat.

Surpriza vederii Munților Balcani, de pe Vf. Retezat.

Citește și Incursiune prin anotimpurile Retezatului nordic

Frumusețe naturală: Peisajele montane împodobite cu zăpadă oferă cadre spectaculoase, cu vârfuri înzăpezite și păduri acoperite de stratul alb.

Ierni alpine.

Vârfuri glazurate în alb.

Pădurea împodobită.

Păduri glazurate în Munții Țarcu.

Citește și La capăt de Meridionali - Munții Țarcu la început de iarnă

Siguranța e prioritară 

Iarna, peisajele alpine sunt fermecătoare, însă prudența și pregătirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a te bucura în siguranță de aceste experiențe minunate. Respectă regulile de siguranță și fii pregătit să renunți la planuri dacă condițiile devin periculoase!

Să păstrăm prudența în orice tură.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și că te ajută să îți planifici ture reușite de iarnă folosind Hărțile de drumeție Munții Noștri.

Citește și Retezatul - Nestemata Coronei Montium