Plimbări de iarnă zona Beliș - Fântânele, județul Cluj

Beliș - Fântânele - Mărișel este una din cele mai căutate zone turistice din județul Cluj și asta pe bună dreptate.
 Statiunea Fantanele - Levi Bagy Photography

Beliș - Fântânele - Mărișel este una din cele mai căutate zone turistice din județul Cluj și asta pe bună dreptate. Întreg arealul dintre Someșul Cald și defileul Someșului Rece este un tărâm de poveste. De altfel, aici se găsesc numeroase cabane și pensiuni agroturistice, propice pentru cei care vor să se răsfețe cu preparate culinare moțești, să ia un răgaz de câteva momente de liniște sau să facă plimbări scurte la diferite puncte de belvedere sau obiective turistice culturale.

Belis - Fantanele - Levi Bagy Photography

Belis - Levi Bagy Photography

 

1) Activități și obiective în comuna Beliș

Comuna Beliș se află la aprox. 80 km vest de Cluj-Napoca și circa 30 km sud de Huedin, la granița dintre Munții Vlădeasa și Gilău - Muntele Mare, în bazinul Someșului Cald. Localitatea se presupune că a fost formată de păstorii care veneau în această zonă la pășunat. Vechea vatră a fost strămutată pe deal, unde se află localitatea acum, ca urmare a construirii barajului Beliș-Fântânele, în anii 70.

 

Dorința de a extinde reţeaua naţională de electricitate și de a asigura noi căi navigabile a născut atunci adevărate drame, sate părăsite și legende triste. În verile secetoase sau când barajul este curățat, se pot vedea încă ruinele caselor abandonate de săteni, vetrele cătunelor vechi și zidurile fostei biserici din Giurcuța de Jos. Astfel, Biserica de sub lac (cunoscută ca Biserica Urmanczy) a devenit monument turistic, cu o simbolistică puternică în inimile sătenilor, păstrând pereții în picioare și picturi biblice încă vizibile. sursa

Biserica de sub Lac- trecator.ro

Acestea pot fi vizitate când nivelul apei este foarte scăzut, fie cu bărcuțe, fie prin intermediul scufundarilor asistate de persoane autorizate (perioada aprilie-octombrie). sursa

Bisera de sub Lac - Pensiunea Colț de Rai

Tot în comuna Beliș se poate parcurge unul dintre cele mai frumoase drumuri de munte din Apuseni, sectorul Beliș - Dealul Botii, care odată ce a fost asfaltat, se pretează foarte bine pentru cicloturism. Importanța acestui traseu pentru drumeţie a scăzut, dar cei doritori pot parcurge traseul BG și la pas, în cca. 3 - 3.5 h cu numeroase puncte de belvedere excelente asupra lacului de acumulare și asupra localității Giucuța de Sus. 

Vedere spre Giurcuța de Sus si coada lacului Fântânele

Satul Dealu Botii are o structură răsfirată și face parte din categoria satelor foarte mici (sub 100 locuitori), fiind mult timp izolat de centrul de comună Beliș, odată cu construirea lacului de acumulare.

Zori la Dealul Botii - Mapio.net

Practic, departe de civilizație, cătunul Dealu Botii are un potenţial turistic extraordinar, pentru cei ce caută liniștea și tradițiile. Din Dealu Botii, drumul coboară printre dealuri până în Răchiţele cca 7 km, nu departe de una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Răchițele, cunoscută ca Cascada Vălul Miresei.

Cascada Valul Miresei iarna - Amazing Romania

Citește și Cascada Vălul Miresei și Vârful Lespezi în plină iarnă

În comună se pot practica diferite activități de agrement:, în funcție de sezon: pescuit, înot, plimbări cu barca, cu ATV-uri, parapantă, alpinism, speologie, echitație și ski. sursa

Merită să amintim și obiectivele religioase care desăvârșesc portul tradițional al zonei Beliș: Biserica ortodoxa de lemn monument istoric din Beliș, Biserica de lemn din Bîlcești, Biserica de lemn din Poiana Horii, Biserica ortodoxa de lemn monument istoric din Giurcuța de Sus, Biserica de lemn din Dealu Botii ș.a.

 

2) Activități și obiective în zona stațiunii Fântânele.

Stațiunea Fântânele (1050 m alt), este situată pe malul lacului de acumulare Beliș-Fântânele, lac de acumulare artificial, amenajat între anii 1970-1974, pe cursul râului Someșul Cald. Nu are statut oficial de localitate, ci numai de stațiune climaterică de interes local. Zona aparține administrativ de comuna Râșca, județul Cluj, deși este adesea greșit numită „stațiunea Beliș-Fântânele”, datorită apropierii de satul Beliș (comuna Beliș). Inițial lacul a fost creat în scop hidroenergetic, dar cu timpul acesta s-a dezvoltat ca stațiune climaterică de interes local. sursa

 Barajul Fântânele - Manu Muntomanu

Stațiunea Fântânele este căutată de turiști, atât datorită oportunităților de odihna și relaxare, cât și pentru traseele montane și posibilitatea practicării de sport nautic pe lac. În zonă există și o pârtie de schi pentru iubitorii sporturilor de iarnă (pârtia Mărișel).

Vedere Baraj Fântânele de la partia Mărișel

Așadar, o plimbare la baraj sau în orice punct de belvedere a lacului, nu dezamăgește. Pentru cei interesați de drumeții avem câteva propuneri, cu pornire de la baraj.

Plimbare Baraj Fântânele - Cariera Fântânele - retur

Traseul de față este defapt o derivație scurtă de la traseul în circuit PG (traseul 24)

De la baraj, porneste înspre nord un drum marcat atât cu PR, cât și cu PG. După ce trecem de un panou ,,Acces interzis – proprietate privată” care poate induce în eroare, trecem rapid pe lângă baza Salvamont Fântânele și ne mai liniștim. Traseul este foarte ușor, dar e bine întotdeauna să aveți datele lor de contact.

Continuăm pe drum și trecem de câteva proprietăți private, apoi ajungem la o pensiune, unde drumul se ramifică. Ținem drumul înainte și acesta începe să urce în serpentine strânse printre căbănuțele frumoase din zonă. La scurt timp intrăm în pădure și ținem un drum de pământ care ia sfârșit în locul unde se ramifică traseul nostru.

Astfel PG continuă prin pădure pe un vâlcel la stânga în timp ce derivația PGD (Punct Galben Dublu) ajunge în scurt timp la punctul de belvedere Cariera Fântânele.

Am făcut cca. 30-45 de min până aici și avem satisfacția unei priveliști deosebite spre barajul Fântânele-Beliș, drumul spre Poiana Horea, pârtiile Mărișel și culmile secundare, frumos împădurite de brazi.

Belvedere Cariera Fântânele - Manu Muntomanu

Dacă dorim să luăm mai bine pulsul naturii și liniștea locurilor, după ce revenim la locul de bifurcație putem urca spre dealul Ciunca, la cele câteva case de vacanță din zonă, urcând pe platou, cu vederi spre Poiana Marchiș, ce marchează începutul Defileului Someșului Cald.

Mai multe detalii despre traseul PG găsești aici.

Plimbare Baraj Fântânele - Poiana Ciunca - Stațiune Fântânele

Tot în această zonă, putem face o plimbare pe un alt traseu, marcat PR, care înconjoară scurt stațiunea Fântânele (2 -2.5 h). Pornim tot pe drumul de acces la casele de vacanţă de sub cariera Fântânele, intrăm între brazi într-o curbă a drumului la dreapta și urcăm pe lângă diferite amenajări hidro și ieșim din pădure lângă stâlpii liniei de curent.

Vedere spre Mărișel si pârtia Copcea

De aici coborâm spre baraj, înapoi la stațiunea Fântânele trecând prin Poiana Ciunca, apoi din nou prin pădure, înapoi la punctul de start.

 Vedere spre Lacul de Acumulare Fântânele

În zonă există de asemenea alte două trasee în circuit, dar de dificultate mai mare și care necesită cunoștințe de orientare în teren.

Primul dintre acesta este o variantă mai largă a traseului descris anterior (traseul 21), care urcă de la baraj tot prin Poiana Ciunca, apoi continuă pe linia de curent peste Dealul Ciunca și coboară în Poiana Marchiș, la capătul Defileului Someșului Cald, de unde revine la baraj pe la baza Salvamont Pârtie Copcea (Mărișel).

Valea Somesului Cald la Poiana Marchis

 

 

Cel mai lung și mai dificil dintre circuitele Stațiunii Fântânele este de asemenea marcat PR și se parcurge în cca. 5-6 h de drumeție (vara!) - un traseu frumos de explorat zona.

Astfel, dacă urcăm tot spre Poiana Ciunca, după ce trecem de linia de curent, traseul ajunge în apropierea panoului de intrare în Beliș, apoi urcă spre un grup de case de vacanţă și ajunge din nou la drumul asfaltat. În dreptul unei troițe, facem dreapta și urmăm drumul asfaltat spre Râșca. Avem ocazia să vizităm Mănăstirea Râșca (picturile interioare sunt deosebite).

Vedere spre Manastirea Rasca de sub Dealul Ciunca

Drumul continuă cca. 3 km, mai sus trece de o biserică și pătrunde în cătunul Râșca Pleși. Aici schimbăm direcția lângă o casă tradiţională, trecem pe lângă un gater și continuăm pe un drum de pământ care ne duce până jos la firul apei, în defileul Someșului Cald, în locul denumit Strâmtoarea Lupului. 

Aici nu avem marcaje, dar nici nu e nevoie. E nevoie în schimb de îndemânare, deoarece străbatem un sector spectaculos al Defileului Someșului Cald, dar și provocator.

În funcție de sezon și de vegetație / starea zăpezii, ne croim drum în amonte, prin defileu, trecând de mai multe ori râul prin vad (fără podețe) și ieșim în poienile Marchiș unde întâlnim câteva case de lemn părăsite. În ultima dintre poieni, primim din dreapta, de pe Dealul Ciunca, varianta descrisă anterior.  

Avem un drum de pământ care traversează râul de mai multe ori, apoi cu un urcuș scurt printre molizi ajungem la baza salvamont de la pârtia Mărișel – Copcea. Continuăm pe partea estică a barajului și ajungem la drumul asfaltat care traversează barajul, încheind circuitul cu imaginea frumoasă a lacului.

Lacul Fantanele - Manu Muntomanu

Baraj Fântânele - Crucea Iancului (Mărișel)

Tot din partea estică a barajului Beliș-Fântânele pornește și traseul PA, care face legătura între zona turistică Beliș – Fântânele și zona Mărișel – Crucea Iancului.

În primă fază, acesta urcă abrupt prin pădure, apoi se domolește și ajunge la o defrișare, de unde avem priveliște asupra uneia dintre pârtii. În continuare urcarea ne scoate la un vârf de unde avem vederi spre cariera Fântânele, apoi spre Lacul Fântânele.

Vedere spre Lacul Fantanele

Mai sus orientarea se face confuz, cu marcaje turistice vechi izolate (BA și CA) și un marcaj atipic PG, însă dacă păstrăm direcția, ajungem la locul numit Coliba Mâţului, adesea folosit de turiști pentru parcare. 

Traseul PA face dreapta pe drumul asfaltat și după un parcurs de mai bine de 1 km ajungem  la Crucea Iancului, unde există loc de popas și o scenă pentru evenimente populare. Aici are loc anual sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului, cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj, care se desfăşoară de 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.

Iarna la Crucea Iancului - Lucian Satmarean

Continuăm săptămâna viitoare periplul prin țara moților, urcând pe cel mai întins platou montan locuit din Apuseni, în comuna Mărișel!

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture cu dor de ducă, descoperind Beliș-Fântânele cu harta de drumeție MN 11 Gilău-Muntele Mare https://bit.ly/2PuragZ

Redactare și format: Manu Muntomanu