Touristik Label - 512MN02: Cabana Groapa Seacă - Plaiul lui Dăncilă - Lacul Verde

Legătura Cabana Groapa Seacă - Lacurile Verzi, Cârja și Tăul Înghețat
Traseul 2 Cruce Galbenă este traseul de legătură între Cabana Groapa Seacă și frumoasele lacuri de sub Custura Cârjei și Vf. Mija. Există variante spre Lacul Cârja, Tăul Înghețat și Căldarea Sliveiului cu lacurile Verzi (L. Verde, L. MIc, L. Slivei), ochiuri de apă cu nuanțe deosebite reflectate de apa cristalină.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,64km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
1210m
Coborâre
1210m
Vârf
2132m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul cruce galbenă pleacă de la Cabana Groapa Seacă alături de cruce roșie și punct roșu spre valea Jieţului. Părăsim perimetrul cabanei și urmând soșeua DN 7A în direcţia Petroșani ne îndreptăm spre drumul forestier de pe Valea Jieţului. Cotim stânga de la asfalt și după aproximativ 350 de metri cele 3 marcaje se despart astfel: punctul roșu continuă pe drum înspre Refugiul Agăţat, iar CG și CA cotesc dreapta și urcă înspre Plaiului lui Dăncilă. Urcușul se desfășoară prin pădure și în momentul în care ieșim din pădure intersectăm un drum forestier pe care-l urmăm câteva sute de metri până într-o poiană. Până aici a trecut aproximativ o oră și jumătate de la pornire, iar acum cele două marcaje se despart, crucea galbenă continuând spre nord-est, iar crucea roșie înspre spre vest, dreapta noastră. Din acest punct marcajul cruce galbenă înaintează pe o curbă de nivel care ne trece Valea Pârleele, după care ocolind o muchie stâncoasă ne propune un urcuș pe Valea Slivei. Acest urcuș se încheie doar în amontele văii, loc în care se află Lacul Verde dar și alte ochiuri de apă situate la baza Muchiei Slivei. Până în acest punct marcajul a fost refăcut în luna iunie 2015, însă cu puţină atenţie și orientare putem ajunge până foarte aproape de Lacul Îngheţat sau Lacul Cârja , aflate pe următorul prag glaciar. Marcaje vechi și șterse de cruce galbenă pot fi zărite de-a lungul potecii ce urcă înspre lacuri.

Etape

Cabana Groapa Seacă - Plaiul lui Dăncilă - Lacul Verde (- Lacul Îngheţat - Lacul Cârja)

Descriere

Traseul 2 CG este traseul de acces spre Căldarea și lacurile Sliveiului, Lacul Cârja și Tăul Înghețat, pornind de la Cabana Groapa Seacă (1220 m). Este un traseu solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 4.5 h de drumeție, nerecomandat iarna de la lacul Verde spre lacul Îngheţat sau spre lacul Cârja.

Munții Parang sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, iar cele din Căldarea Sliveiului și pragul superior, invită la o drumeție de explorare a acestor locuri sălbatice.

Dinspre Petroșani spre Voineasa, se parcurg cca. 20 km până la Cabana Groapa Seacă, important punct de plecare spre traseele turistice din zonă. Cabana Groapa Seacă (1220 m) este una modernă, cu restaurant, saună în aer liber și un ciubăr cu apă caldă, oferind condiții propice de recreere, departe de agitația din oraș. 

De la cabană coborâm 5 min pe șosea în direcția Petroșani, apoi urmăm drumul forestier care însoțește malul stâng geografic al văii Jieţului, alături de marcajul PR (traseul 4) - înspre Parângul Mare, prin Căldarea Roșiile și CR (traseul 3) - spre Vârful Mija. CG face dreapta și continuă pe Plaiului lui Dăncilă, alături de CR prin pădure; pe o potecă clară și umbroasă, depășind la un moment dat câteva iviri de calcar. 

La cca. 1500 m alt, într-o poiană, lăsăm CR la dreapta, traversăm V. Burtan (cu Tăul Burtan) și continuăm pe curbă de nivel. După ce traversăm Valea Pârleele (cu Tăul Pârleele), ocolim o muchie stâncoasă începem urcușul aproape de Valea Slivei. Pătrundem pe o pajiște tipic alpină, cu meandre ale cursului de apă care ne conduc la o succesiune de trei lacuri, deasupra unei mici cascade (Cascada Sliveiu). Lacurile au forma mult alungită, lacul Verde, Lacul Mic şi Lacul Slivei, denumite generic lacurile Verzi.

Între cele trei, se remarcă Lacul Verde (2200 m), poate cel mai frumos și mai impresionant lac din Munții Parâng, datorită luminilor care se oglindesc în nuanțe deosebite, reflectate de apa cristalină. Lacul poate fi vizitat de primăvara târziu până toamna înainte de căderea zăpezii. Iarna traseul spre lac este periculos - risc de producere a avalanșelor.

Pe malul L. Slivei se află o zonă mlăştinoasă acoperită cu un strat gros de muşchi iar canalele şerpuite, în care se pot oglindi reflexiile cerului, crează o imagine fermecătoare împletind nuanţele albastre cu verdele crud al malurilor înierbate.

Până în acest punct marcajul a fost refăcut, însă cu puţină atenţie și orientare putem ajunge până foarte aproape de Lacul Îngheţat sau până la Lacul Cârja, aflate pe următorul prag glaciar. Tăul Înghețat sau Tăul Adânc are o formă ovală și impresionează mai ales prin faptul că prezintă tot timpul anului sloiuri de gheaţă (de unde și numele). Lacul Cârja se află într-un ținut alpin cu stânci și grohotișuri, la cca 2115 m alt. De la lac se poate urca și pe vârful Cârja (2405) - în traseul de creastă BR - loc de unde putem admira linia crestei spre Stațiunea Parâng și Depresiunea Jiului într-o imagine de ansamblu .

Observații

Marcajele sunt foarte rare de la Lacul Verde înspre Lacul Îngheţat sau Cârja. Traseu periculos iarna de la lacul Verde spre lacul Îngheţat și lacul Cârja.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Groapa Seacă - Plaiul lui Dăncilă - Lacul Verde în Hunedoara, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră