Touristik Label - 612MN03: Cabana Groapa Seacă - Plaiul lui Dăncilă - Vf. Mija

Legătura Cabana Groapa Seacă - Vf. Mija
Traseul 3 Cruce Roșie este traseul de legătură între Cabana Groapa Seacă și Vf. Mija (2368 m). De pe vârful Mija putem face un tur de orizont și privi mai toate vârfurile aflate pe creasta principală a masivului Parâng. Jos în căldare vedem L. Mija, iar de partea cealaltă Tăul înghețat și Lacurile Verzi (L. Verde, L. MIc, L. Slivei).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,95km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
1260m
Coborâre
1260m
Vârf
2353m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul cruce roșie pleacă de la cabana Groapa Seacă alături de cruce galbenă și punct roșu spre Valea Jieţului. Părăsim perimetrul cabanei și urmând soșeua DN 7A în direcţia Petroșani ne îndreptăm spre drumul forestier de pe Valea Jieţului. Cotim stânga de la asfalt și după aproximativ 350 de metri cele 3 marcaje se despart astfel: punctul roșu continuă pe drum înspre Refugiul Agăţat, iar CG și CA cotesc dreapta și urcă înspre Plaiului lui Dăncilă. Urcușul se desfășoară prin pădure și în momentul când ieșim din pădure intersectăm un drum forestier pe care-l urmăm câteva sute de metri până într-o poiană. Până aici a trecut aproximativ o oră și jumătate de la pornire, iar acum cele două marcaje se despart, lucru marcat de un pietroi pe care se află marcajul, dar și o săgeată aflată pe un copac la liziera pădurii. Crucea galbenă continuă înspre nord, iar noi cotim dreapta - spre vest și căutăm marcajului care de aici încolo e destul de rar și trebuie căutat cu atenţie. Acesta înaintează prin pădure, pe o curbă de nivel aflată deasupra drumului forestier pe care l-am urmat până în poiană. În momentul în care ieșim din pădure ajungem într-o poiană în care se află o stână. În luna iunie 2016 stâna nu mai era activă și poiana era plină de brusturi, fapt ce îngreunează urmărirea potecii. Totuși, poteca traversează poiana de la sud la nord, adică de la pădure înspre stână, iar apoi urcă spre vest unde intrăm din nou în pădure. Aici, poteca este mult mai clară și trecem pe lângă un izvor. Poteca pe care o urmăm ne duce pe curbă de nivel și după cea de-a doua trecere a unor pârâuri care curg din stânga noastră vom coti brusc stânga pentru a începe un urcuș mai pronunţat printr-un culoar de jnepeni. Atenţie! Această schimbare de direcţie nu e marcată în vreun fel, ba mai mult poteca de pe care venim se continuă, așa că e destul de ușor să o ratăm. Culoarul de jnepeni e suficient de lat și se desfășoară de-a lungul unui pârâu. Marcajle sunt destule de rare și șterse și cu cât înaintăm mai mult cu atât poteca dispare. La capătul culoarului zărim Vârful Mija însă până acolo vom avea de urmat un labirint printre jnepeni, labirint prin care trebuie să înaintăm cu multă atenţie pentru a nu pierde poteca. Trecuţi de acesta ne așteapta ultima etapă a urcușului spre Vârful Mija, o urcare prin golul alpin, pe lespezi și o potecă însoţită din loc în loc de momâi. Efortul nostru e răsplătit cu priveliștea care ni se dezvăluie pas cu pas. De pe Vârful Mija putem face un tur de orizont și privi mai toate vârfurile aflate pe creasta principală a masivului Parâng.

Etape

Cabana Groapa Seacă - Plaiul lui Dăncilă - Vf. Mija

Descriere

Traseul 3 CR face legătura între Cabana Groapa Seacă și Vârful Mija, un punct de belvedere fermecător asupra vârfurilor aflate pe creasta principală și asupra Tăului Înghețat și Căldarea și lacurile Sliveiului (Lacurile Verzi). Este un traseu un traseu solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 4.5 h de drumeție, nerecomandat iarna în partea de gol alpin, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.. Necesită pregătire și experiență în orientare. 

În Munții Parâng natura a desăvârșit unele dintre cele mai sălbatice peisaje din Carpații românești. Creasta principală este de-a dreptul impunătoare, cu piscuri ce depășesc 2300 m, iar traseul CR duce la un punct de belvedere excelent asupra acesteia.

Dinspre Petroșani spre Voineasa, se parcurg cca. 20 km până la Cabana Groapa Seacă, important punct de plecare spre traseele turistice din zonă. Cabana Groapa Seacă (1220 m) este una modernă, cu restaurant, saună în aer liber și un ciubăr cu apă caldă, oferind condiții propice de recreere, departe de agitația din oraș. 

De la cabană coborâm 5 min pe șosea în direcția Petroșani, apoi urmăm drumul forestier care însoțește malul stâng geografic al văii Jieţului, alături de marcajul PR (traseul 4) - înspre Parângul Mare, prin Căldarea Roșiile și CG (traseul 2) - spre Lacurile Verzi, Tăul Înghețat și Lacul Cârja. CR face dreapta și continuă pe Plaiului lui Dăncilă, alături de CG prin pădure; pe o potecă clară și umbroasă, depășind la un moment dat câteva iviri de calcar. 

La cca. 1500 m alt, într-o poiană, CR cotește dreapta (V) cu direcția Vârful Mija (2368 m). De aici e nevoie de o orientare bună pentru că marcajul e destul de rar, iar poteca până la următorul punct de reper (o stână nefolosită), se face printr-o poiană plină de brusturi. Ținem direcția de la S la N, adică de la pădure înspre stână, apoi intrăm din nou în pădure, spre V, până la un izvor. Mai sus trecem de câteva pârâuri care curg din stânga, apoi facem stânga și începem un urcuș mai pronunţat printr-un culoar de jnepeni lat, de-a lungul unui râu. 

La capătul culoarului zărim Vârful Mija, spre care se înaintează cu atenție printr-un labirint de jnepeni din care ieșim la golul alpin, pe lespezi, pe o potecă însoţită din loc în loc de momâi. Pas cu pas, priveliștea se deschide spre vârfurile aflate pe creasta principală BR, iar odată ajunși pe Vf. Mija (2368 m), putem face un tur de orizont, observând Tăul Înghețat și Căldarea cu Lacurile Verzi (traseul 2). Din zonă se poate observa și valea Mija Mare cu Lacul Mija (traseu 8), iar în dreapta Dâlma Mijei.

Observații

Marcajele sunt rare și sterse mai ales după bifurcaţia CR , CG. Traseu periculos iarna în partea de gol alpin.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Groapa Seacă - Plaiul lui Dăncilă - Vf. Mija în Hunedoara, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră