Traseul 3 CR face legătura între Cabana Groapa Seacă și Vârful Mija, un punct de belvedere fermecător asupra vârfurilor aflate pe creasta principală și asupra Tăului Înghețat și Căldarea și lacurile Sliveiului (Lacurile Verzi). Este un traseu un traseu solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 4.5 h de drumeție, nerecomandat iarna în partea de gol alpin, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.. Necesită pregătire și experiență în orientare.
În Munții Parâng natura a desăvârșit unele dintre cele mai sălbatice peisaje din Carpații românești. Creasta principală este de-a dreptul impunătoare, cu piscuri ce depășesc 2300 m, iar traseul CR duce la un punct de belvedere excelent asupra acesteia.
Dinspre Petroșani spre Voineasa, se parcurg cca. 20 km până la Cabana Groapa Seacă, important punct de plecare spre traseele turistice din zonă. Cabana Groapa Seacă (1220 m) este una modernă, cu restaurant, saună în aer liber și un ciubăr cu apă caldă, oferind condiții propice de recreere, departe de agitația din oraș.
De la cabană coborâm 5 min pe șosea în direcția Petroșani, apoi urmăm drumul forestier care însoțește malul stâng geografic al văii Jieţului, alături de marcajul PR (traseul 4) - înspre Parângul Mare, prin Căldarea Roșiile și CG (traseul 2) - spre Lacurile Verzi, Tăul Înghețat și Lacul Cârja. CR face dreapta și continuă pe Plaiului lui Dăncilă, alături de CG prin pădure; pe o potecă clară și umbroasă, depășind la un moment dat câteva iviri de calcar.
La cca. 1500 m alt, într-o poiană, CR cotește dreapta (V) cu direcția Vârful Mija (2368 m). De aici e nevoie de o orientare bună pentru că marcajul e destul de rar, iar poteca până la următorul punct de reper (o stână nefolosită), se face printr-o poiană plină de brusturi. Ținem direcția de la S la N, adică de la pădure înspre stână, apoi intrăm din nou în pădure, spre V, până la un izvor. Mai sus trecem de câteva pârâuri care curg din stânga, apoi facem stânga și începem un urcuș mai pronunţat printr-un culoar de jnepeni lat, de-a lungul unui râu.
La capătul culoarului zărim Vârful Mija, spre care se înaintează cu atenție printr-un labirint de jnepeni din care ieșim la golul alpin, pe lespezi, pe o potecă însoţită din loc în loc de momâi. Pas cu pas, priveliștea se deschide spre vârfurile aflate pe creasta principală BR, iar odată ajunși pe Vf. Mija (2368 m), putem face un tur de orizont, observând Tăul Înghețat și Căldarea cu Lacurile Verzi (traseul 2). Din zonă se poate observa și valea Mija Mare cu Lacul Mija (traseu 8), iar în dreapta Dâlma Mijei.
Comentarii