Touristik Label - 912MN04: Cabana Groapa Seacă - Refugiul Agăţat - Șaua Gruiu

Legătura Cabana Groapa Seacă - Șaua Gruiu (aproape de Parângu Mare)
Traseul 4 Punct Roșu este traseul de legătură între Cabana Groapa Seacă și Șaua Gruiu, situată în creasta principală, aproape de Vf. Parângul Mare. Trecem pe la pitorescul Refugiu Agățat, apoi urcăm aproape de frumoasele lacuri Zănoaga Stânei, Lacul Lung și mai apoi Lacul Mândra, cel mai înalt din Munții Parâng.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,06km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1220m
Coborâre
1220m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul punct roșu pleacă de la cabana Groapa Seacă alături de cruce galbenă și cruce roșie spre valea Jieţului. Părăsim perimetrul cabanei și urmând soșeua DN 7A în direcţia Petroșani ne îndreptăm spre drumul forestier de pe valea Jieţului. Cotim stânga de la asfalt și după aproximativ 350 de metri cele 3 marcaje se despart astfel: punctul roșu continuă pe drum înspre refugiul Agăţat, iar CG și CA cotesc dreapta și urcă înspre Plaiului lui Dăncilă. Traseu marcat cu punct roșu urmează drumul forestier de pe Valea Jieţului, trece pe lângă un mic baraj situat la capătul drumului forestier, dupa care poteca urcă prin pădure urmând în continuare Valea Roșiile. După aproximativ 2 - 2 ore si 15 minute ajungem în poieniţa unde se află Refugiul Agăţat, iar în imediata apropiere a sa se află o stână (care nu era folosită în septembrie 2015). De la refugiu, urcușul nostru continuă printr-o zonă cu jnepeni unde putem urmări fie poteca ce urmează firul apei, fie poteca aflată la dreapta de firul apei. Ambele variante sunt marcate și se vor intersecta mai sus, în zona unei stâne. Până la Lacul Zănoaga Stânei vom trecem pe la stâna amintită și pe lângă rămășitele unui avion căzut acum câteva decenii. După ce trecem de căldarea în care se află Lacul Zănoaga Stânei, urcușul înspre Lacul Lung și mai apoi spre Lacul Mândra devine unul destul de anevoios deoarece înaintare se face pe lespezi, marcajul fiind destul de rar. În caz de vreme rea orientarea poate fi problematică. Prima oară marcajul ne va conduce pe la Lacul Lung de unde, pe o potecă nemarcată, putem ajunge până la lacul Roșiile. Următorul lac, Lacul Mândra, e considerat a fi lacul situat la cea mai mare altitudine din Munţii Parâng. De pe malul lui putem zări pilonul aflat în creasta principală și poteca ce urcă abrupt, pe grohotiș, până în Șaua Gruiu. Având orientare nordică, această ultimă porţiune poate fi acoperită de zăpadă până târziu în primăvară.

Etape

Cabana Groapa Seacă - Valea Jieţ - Refugiul Agăţat - Lacul Lung - Lacul Mândra - Șaua Gruiu

Descriere

Traseul 4 PR face legătura între Cabana Groapa Seacă și Vf. Parângul Mare, vizitând salba de lacuri Zănoaga Stânei, L. Lung și L. Mândra. Este un traseu solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 4 h de drumeție. Sectorul de gol alpin Lacul Zănoaga Stânei - Șaua Gruiu poate fi acoperit de zăpadă până târziu în primăvară (avalanșe).

Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, iar cele din Căldarea Zănoaga Stâneii și Căldarea Mândra, merită o drumeție de explorare a acestor locuri sălbatice unice.

Dinspre Petroșani spre Voineasa, se parcurg cca. 20 km până la Cabana Groapa Seacă, important punct de plecare spre traseele turistice din zonă. Cabana Groapa Seacă (1220 m) este una modernă, cu restaurant, saună în aer liber și un ciubăr cu apă caldă, oferind condiții propice de recreere, departe de agitația din oraș. 

De la cabană coborâm 5 min pe șosea în direcția Petroșani, apoi urmăm drumul forestier care însoțește malul stâng geografic al văii Jieţului, alături de marcajul CG (traseul 2) - spre Lacurile Verzi, Tăul Înghețat și Lacul Cârja și CR (traseul 3) - spre Vf. Mija. PR continuă pe drum înspre refugiul Agăţat, urmând valea până când pârâul Jieț se bifurcă între pârâul Roșiile și pârâul Ghereș (1 415 m alt).

Continuăm de-a lungul pârâului Roșiile, cca 20 de min și ajungem  în poieniţa unde se află pitorescul Refugiu Agăţat, cocoțat pe o stâncă ascuțită, la înălțimea de 5,5 m. Refugiul oferă 10 locuri în condiții de bivuac. De la refugiu, poteca se bifurcă (pe firul apei sau la dreapta văii), depășind o zonă cu jnepeni și ajunge la o fostă stână.

Poteca necesită atenție, deoarece în această zonă există multe trasee ale oilor care urcă pe munte la pășunat. Până la căldarea inferioară a Lacului Zănoaga Stânei, trecem pe lângă rămășitele unui avion căzut acum câteva decenii. Lacul Zănoaga Stânei face parte din salba de lacuri glaciare Roșiile, Verde, Cârja, Mândra, Tăul Înghețat, etc, formate de ghețari în stânca tare, la obârșia văilor sau chiar pe văi. Aceste nestemate atrag privirile, mai ales datorită contrastului puternic cu roca cenuşie şi cu vegetaţia verde-crud sau gălbuie. 

De la Lacul Zănoaga Stânei, urcușul devine destul de anevoios, înaintarea se face pe lespezi (marcaj destul de rar, chiar problematic pe vreme rea). Ajungem în căldarea Roșiile cu Lacul Lung (formă alungită), de unde o potecă nemarcată scurtă duce la lacul Roșiile.

Din cadrul lacurilor glaciare adăpostite în masivului Parâng, lacul Roșiile sau Tăul fără Fund este considerat lacul glaciar cu cea mai mare adâncime din Munții Parâng, situatla margine imensei căldări a Roșiilor. Lacul Roșiile este înconjurat de grohotișuri desprinse din vârfurile ce străjuiesc căldarea. Aici se poate sta cu cortul în condiții de bivuac.

Continuăm ascensiunea spre Lacul Mândra, situat la cea mai mare altitudine din Munţii Parâng. Lacul Mândra, parcă protejat de Șaua Gruiu, foarte abruptă, este poarta de acces spre creasta principală BR și spre Vârful Parângul Mare (2519 m).

Observații

Marcaje rare și sterse mai sus de Lacul Zănoaga Stânei. Traseu periculos iarna de la Lacul Zănoaga Stânei spre Șaua Gruiu.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Groapa Seacă - Refugiul Agăţat - Șaua Gruiu în Hunedoara, Gorj, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră