Touristik Label - 1206MN04: Cabana Pietrele - L. Galeş - Vf. Mare

Legătura Cabana Pietrele - Vârful Mare, pe la L. Galeș
Traseul nr. 4 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Pietrele și creasta principală de nord a masivului Retezat, cu ascensiune finală pe Vârful Mare (2463 m), unul din coloşii masivului. Pe parcursul iernii, segmentul Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,02km
Durată
3:30-4:15h
Urcare
990m
Coborâre
70m
Vârf
2408m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, urmăm un parcurs prin pădure aproximativ pe curbă de nivel, ne despărţim de traseul 1 (banda albastră), apoi coborâm la pârâul Pietrele, pe care-l traversăm pe un podeţ. Urmează o urcare combinată cu ocolire pentru traversarea culmii Pietrele, trecem valea Galeşului (aici putem opta pentru ocolire pe la Tăul dintre Brazi - traseul 10 marcat cu punct roşu) şi ne înscriem în urcuş prin pădurea de molid. După un urcuş destul de consistent, pădurea lasă loc jnepenilor, ienuperilor şi zâmbrilor singuratici, traversează mai multe poieni, urcă mai multe praguri succesive şi într-un final ajunge la frumosul lac Galeş, situat într-un cadru de basm. După o binemeritată pauză, ne umplem recipientele cu apă, ocolim lacul prin stânga (est) şi începem urcuşul spre creasta principală a masivului, printr-un peisaj tot mai arid. După mai bine de o oră de la lac, poposim în şaua Vârful Mare, de unde priveliştea este copleşitoare în toate direcţiile. Dacă stânca este uscată şi vremea ne permite, cotim spre stânga (nord) şi ne înscriem în parcurgerea, preţ de aproximativ 20 de minute, a unei custuri înguste până pe Vârful Mare, unul din coloşii masivului. Această ultimă parte a traseului este spectaculoasă şi sălbatică, cu lespezi şi colţi de piatră, iar parcurgerea ei necesită foarte multă atenţie.

Etape

Cabana Pietrele - Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare

Descriere

 

Traseul 4 TR face legătura între Cabana Pietrele și Vârful Mare, trecând aproape de Tăul dintre Brazi și pe la frumosul lac Galeş. Este un traseu destul de dificil, într-o ascensiune cu aprox. 1400 de m diferențe de nivel,  în cca. 4 - 5 h de drumeție. 

Traseul marcat cu TR și BA pornește de la vechea cabană Pietrele (vezi descriere traseul 1), intră în pădure și după cca. 5 minute se desprinde de BA. Continuăm  pe curba de nivel în ușoară coborâre, printr-o poiană și ajungem la pârâul Pietrele, pe care îl trecem pe un podeț. Traversăm culmea Pietrele, coborâm pe partea cealaltă și la scurt timp, ajungem la intersecția cu PR spre Tăul dintre Brazi, marcat de o momâie ciobănească (traseul 10).

Continuăm pe marcajul TR, urăm într-o poieniță cu izvoare și trecem de mai multe praguri succesive, până la frumosul lac Galeş, din căldarea Galeșului. Lacul Galeșul are o suprafață de 4,5 ha și o adâncime max de 10 m, fiind pe locul IV între lacurile Retezatului, după Bucura, Zănoaga și Tăul Negru. Volumul lacului este întreținut de un torent care coboară de la cele trei lacuri cunoscute sub numele de Zănoagele Galeșului. Aici se desprinde marcajul CR spre Șaua Pelegii (traseul 9) - acces la cele 7 lacuri din Valea Rea.

Facem o binemeritată pauză și ne umplem recipientele cu apă, ocolim lacul prin stânga (est) şi începem apoi urcuşul spre creasta principală a masivului, printr-un peisaj tot mai arid. După mai bine de  1h de la Galeș, după un urcuș pieptiș, poposim în şaua Vârful Mare, loc panoramic deosebit asupra căldării Zănoagelor și a Porţile Închise, spre dreapta. De aici, dacă stânca este uscată şi vremea ne permite, atacăm pantele vârfului, pe o custură îngustă. După aprox 20 de min, putem ajunge pe vârful Vârful Mare (2463 m), unul din coloşii masivului, situat pe culmea secundară (cu altitudini de 2300 de m) a Vârfului Mare. Această ultimă parte a traseului este spectaculoasă şi sălbatică, cu lespezi şi colţi de piatră, iar parcurgerea ei necesită foarte multă atenție (nerecomandat iarna).

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - L. Galeş - Vf. Mare în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră