06MN04: Cabana Pietrele - L. Galeş - Vf. Mare

Traseul nr. 4 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Pietrele și creasta principală de nord a masivului Retezat, cu ascensiune finală pe Vârful Mare (2463 m), unul din coloşii masivului. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 4 - 5 h. Pe parcursul iernii, segmentul Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,00km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1150m
Coborâre
190m
Vârf
2408m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, urmăm un parcurs prin pădure aproximativ pe curbă de nivel, ne despărţim de traseul 1 (banda albastră), apoi coborâm la pârâul Pietrele, pe care-l traversăm pe un podeţ. Urmează o urcare combinată cu ocolire pentru traversarea culmii Pietrele, trecem valea Galeşului (aici putem opta pentru ocolire pe la Tăul dintre Brazi - traseul 10 marcat cu punct roşu) şi ne înscriem în urcuş prin pădurea de molid. După un urcuş destul de consistent, pădurea lasă loc jnepenilor, ienuperilor şi zâmbrilor singuratici, traversează mai multe poieni, urcă mai multe praguri succesive şi într-un final ajunge la frumosul lac Galeş, situat într-un cadru de basm. După o binemeritată pauză, ne umplem recipientele cu apă, ocolim lacul prin stânga (est) şi începem urcuşul spre creasta principală a masivului, printr-un peisaj tot mai arid. După mai bine de o oră de la lac, poposim în şaua Vârful Mare, de unde priveliştea este copleşitoare în toate direcţiile. Dacă stânca este uscată şi vremea ne permite, cotim spre stânga (nord) şi ne înscriem în parcurgerea, preţ de aproximativ 20 de minute, a unei custuri înguste până pe Vârful Mare, unul din coloşii masivului. Această ultimă parte a traseului este spectaculoasă şi sălbatică, cu lespezi şi colţi de piatră, iar parcurgerea ei necesită foarte multă atenţie.

Etape

Cabana Pietrele - Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare

Descriere

Traseul nr. 4 TR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 4 - 5 h pornind de la Cabana Pietrele și urmând poteca spre Tăul dintre Brazi, pe care îl va ocoli, continuând ascensiunea până la frumosul lac Galeş. De aici urmează urcuşul spre creasta principală a masivului, de unde se va continua pe poteca sălbatică, cu lespezi şi colţi de piatră, până pe Vârful Mare (2463 m)

Traseul marcat cu triunghi roșu și bandă albastră pornește de la fosta cabană Pietrele, intră în pădure și după cca. 5 minute se desparte de bandă albastră. Vom continua  pe curba de nivel în ușoară coborâre, traversând o poiană și ajungând la pârâul Pietrele, pe care îl vom traversa pe un podeț. Urmează o urcare pe culmea Pietrele, de unde vom coborî pe partea cealaltă, și la scurt timp, vom ajunge la intersecția cu traseul 10 Bulină Roșie. O momâie ciobănească anunță începutul bifurcației spre Tăul dintre Brazi (traseul 10).

Continuând pe marcajul Triunghi Roșu, vom urca într-o poieniță cu izvoare și vom trece mai multe praguri succesive, până la frumosul lac Galeş, din căldarea Galeșului. Lacul Galeșul are o suprafață de 4,5 ha și o adâncime maximă de 10 metri, situându-se pe locul IV între lacurile Retezatului, după Bucura, Zănoaga și Tăul Negru. Volumul lacului este întreținut de un torent care coboară de la cele trei lacuri cunoscute sub numele de Zănoagele Galeșului. Aici se desprinde marcajul Cruce Roșie spre Șaua Pelegii (traseul 9).

După o binemeritată pauză, după ce ne umplem recipientele cu apă, vom ocoli lacul prin stânga (est) şi vom începe urcuşul spre creasta principală a masivului, printr-un peisaj tot mai arid. După mai bine de o oră de la lac, după un urcuș pieptiș, vom poposi în şaua Vârful Mare, loc panoramic deosebit asupra căldării și a Porţile Închise, spre dreapta. De aici, dacă stânca este uscată şi vremea ne permite, vom ataca pantele vârfului, pe o custură îngustă. După aproximativ 20 de minute, vom ajunge pe vârful Vârful Mare unul din coloşii masivului, situat pe culmea secundară (cu altitudini de 2300 de m a Vârfului Mare). Această ultimă parte a traseului este spectaculoasă şi sălbatică, cu lespezi şi colţi de piatră, iar parcurgerea ei necesită foarte multă atenție.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Lacul Galeş - Şaua Vârful Mare - Vârful Mare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Pietrele - L. Galeş - Vf. Mare în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment