Traseul 4 TR face legătura între Cabana Pietrele și Vârful Mare, trecând aproape de Tăul dintre Brazi și pe la frumosul lac Galeş. Este un traseu destul de dificil, într-o ascensiune cu aprox. 1400 de m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție.
Traseul marcat cu TR și BA pornește de la vechea cabană Pietrele (vezi descriere traseul 1), intră în pădure și după cca. 5 minute se desprinde de BA. Continuăm pe curba de nivel în ușoară coborâre, printr-o poiană și ajungem la pârâul Pietrele, pe care îl trecem pe un podeț. Traversăm culmea Pietrele, coborâm pe partea cealaltă și la scurt timp, ajungem la intersecția cu PR spre Tăul dintre Brazi, marcat de o momâie ciobănească (traseul 10).
Continuăm pe marcajul TR, urăm într-o poieniță cu izvoare și trecem de mai multe praguri succesive, până la frumosul lac Galeş, din căldarea Galeșului. Lacul Galeșul are o suprafață de 4,5 ha și o adâncime max de 10 m, fiind pe locul IV între lacurile Retezatului, după Bucura, Zănoaga și Tăul Negru. Volumul lacului este întreținut de un torent care coboară de la cele trei lacuri cunoscute sub numele de Zănoagele Galeșului. Aici se desprinde marcajul CR spre Șaua Pelegii (traseul 9) - acces la cele 7 lacuri din Valea Rea.
Facem o binemeritată pauză și ne umplem recipientele cu apă, ocolim lacul prin stânga (est) şi începem apoi urcuşul spre creasta principală a masivului, printr-un peisaj tot mai arid. După mai bine de 1h de la Galeș, după un urcuș pieptiș, poposim în şaua Vârful Mare, loc panoramic deosebit asupra căldării Zănoagelor și a Porţile Închise, spre dreapta. De aici, dacă stânca este uscată şi vremea ne permite, atacăm pantele vârfului, pe o custură îngustă. După aprox 20 de min, putem ajunge pe vârful Vârful Mare (2463 m), unul din coloşii masivului, situat pe culmea secundară (cu altitudini de 2300 de m) a Vârfului Mare. Această ultimă parte a traseului este spectaculoasă şi sălbatică, cu lespezi şi colţi de piatră, iar parcurgerea ei necesită foarte multă atenție (nerecomandat iarna).
Comentarii