06MN12: Cabana Pietrele - Şaua Ciurila - Râuşor

Traseul nr. 12 Cruce Albastră este traseul de legătură între Cabana Pietrele şi Staţiunea Râuşor, trecând peste Culmea Lolaia. Este un traseu de dificultate ușoară, fără să pună probleme de orientare, într-o drumeție cu aprox. 1000 de m diferențe de nivel, pe parcursul a 2 - 3 h de drumeție. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy
Distanţă
6,00km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
390m
Coborâre
660m
Vârf
1819m

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu face legătura între Cabana Pietrele şi Staţiunea Râuşor, trecând peste Culmea Lolaia. De la Cabana Pietrele, urmăm Valea Stânişoarei în urcuş prin pădure, împreună cu traseul 6, cale de aproximativ 1,5 km. Cotim apoi spre dreapta şi începem un urcuş susţinut prin pădure, cu scopul de a trece Culmea Lolaia. Pădurea se răreşte şi apar jnepeni, pini şi poieni, iar după 700 m de urcare abruptă ajungem în Şaua Ciurila, unde se află un stâlp indicator şi unde intersectăm traseul 7 (bandă galbenă) care urmăreşte culmea. De aici, putem admira o mare parte din masiv. Cu puțină experiență putem identifica ușor Vârful Mare, Peleaga, Păpuşa, văile pe care pleacă traseele de la cabana Pietrele şi culmile dintre ele. Urmează coborârea spre Staţiunea Râuşor, pe o potecă transformată mai jos într-un drum în serpentine.

Etape

Cabana Pietrele - Şaua Ciurila - Râuşor

Descriere

Traseul nr. 11 TA este un traseu lesne de parcurs (exceptând iarna), folosit de turiştii care vor să ajungă la Cabana Pietrele, de la Staţiunea Râuşor sau viceversa. Noi vom descrie varianta Pietrele -Râușor.

Pornind de la Cabana Pietrele, vom urma Valea Stânişoarei în urcuş prin pădure, împreună cu traseul 6, trecând de Cascadele Stânișoarei,  o succesiune de cascade cu un farmec aparte, într-un decor natural nealterat. Până aici se fac aproximativ 25 de minute de la cabană. La scurt timp, vom lăsa în față marcajul Triunghi Albastru (spre Retezat), vom coti dreapta și vom începe un urcuş susţinut prin pădure, cu scopul de a trece Culmea Lolaia.

Curând pădurea se răreşte şi apar jnepeni, pini şi poieni, iar după 700 m de urcare abruptă, vom ajunge în Şaua Ciurila, unde se află un stâlp indicator şi unde intersectăm traseul 7 (bandă galbenă) care urmăreşte culmea (în drumul său spre Vârful Retezat). Ajunși în șaua Ciurila, putem admira o mare parte din masiv. Cu puțină experiență putem identifica ușor Vârful Mare, Peleaga, Păpuşa, văile pe care pleacă traseele de la cabana Pietrele şi culmile dintre ele.

Din șaua Ciurila, vom aborda poteca traseului educativ, prevăzută cu panouri informative și țăruși numerotați, denumită "Cărarea Curioșilor" (care face legătura între Râușor și Culmea Lolaia), într-o coborâre destul de lungă, dar domoală. Trecând prin jnepeniș, vom depăși Izvorul lui Ionescu, iar apoi vom intra pe un vechi drum forestier în serpentine, care ne va scoate în partea superioară a pârtiei de schi, pe care o vom traversa pentru a reintra în pădure. De aici vom ajunge lângă cabina de teleschi, la panoul de început al traseului.

Observații

Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Pietrele - Şaua Ciurila - Râuşor in Retezat, Hunedoara is an uşor drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment