Touristik Label - 406MN12: Cabana Pietrele - Şaua Ciurila - Râuşor

Legătura Pietrele - Complex Alpin Râuşor, peste Culmea Lolaia
raseul nr. 12 Cruce Albastră este traseul de legătură între Cabana Pietrele şi Staţiunea Râuşor, trecând peste Culmea Lolaia, prin Șaua Ciurila. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
5,98km
Durată
1:45-2:15h
Urcare
330m
Coborâre
590m
Vârf
1819m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu face legătura între Cabana Pietrele şi Staţiunea Râuşor, trecând peste Culmea Lolaia. De la Cabana Pietrele, urmăm Valea Stânişoarei în urcuş prin pădure, împreună cu traseul 6, cale de aproximativ 1,5 km. Cotim apoi spre dreapta şi începem un urcuş susţinut prin pădure, cu scopul de a trece Culmea Lolaia. Pădurea se răreşte şi apar jnepeni, pini şi poieni, iar după 700 m de urcare abruptă ajungem în Şaua Ciurila, unde se află un stâlp indicator şi unde intersectăm traseul 7 (bandă galbenă) care urmăreşte culmea. De aici, putem admira o mare parte din masiv. Cu puțină experiență putem identifica ușor Vârful Mare, Peleaga, Păpuşa, văile pe care pleacă traseele de la cabana Pietrele şi culmile dintre ele. Urmează coborârea spre Staţiunea Râuşor, pe o potecă transformată mai jos într-un drum în serpentine.

Etape

Cabana Pietrele - Şaua Ciurila - Râuşor

Descriere

 

Traseul nr. 12 CA este un traseu folosit de turiştii care vor să ajungă la Cabana Pietrele, de la Staţiunea Râuşor sau viceversa. Este un parcurs destul de dificil, cu aprox. 1000 de m diferențe de nivel, pe parcursul a 2 - 3 h de drumeție.

Pornind de la Cabana Pietrele, vom urma Valea Stânişoarei în urcuş prin pădure, alături de marcajele TA (traseul 6), apoi trecem de Cascadele Stânișoarei,  o succesiune de cascade cu un farmec aparte, într-un decor natural nealterat. Până aici se fac aprox. 25 de min. de la cabană. Curând lăsăm în față marcajele TA (spre Retezat), cotim dreapta și începem un urcuş susţinut prin pădure, cu scopul de a trece Culmea Lolaia.

Pădurea se răreşte şi apar jnepeni, pini şi poieni, iar după aproape 700 m de urcare abruptă, ajungem în Şaua Ciurila, unde intersectăm BG (traseul 7) care urmăreşte culmea (în drumul său spre Vârful Retezat). Din șaua Ciurila putem admira o mare parte din masiv. Cu puțin noroc de vreme bună, putem identifica ușor Vârful Mare, Peleaga, Păpuşa, văile pe care pleacă traseele de la cabana Pietrele şi culmile dintre ele.

Din șa vom aborda poteca traseului educativ, prevăzută cu panouri informative și țăruși numerotați, denumită "Cărarea Curioșilor" (care face legătura între Râușor și Culmea Lolaia), într-o coborâre destul de lungă, dar domoală. Trecem prin jnepeniș, depășim Izvorul lui Ionescu, iar apoi intrăm pe un vechi drum forestier în serpentine, care ne scoate în partea superioară a pârtiei de schi, pe care o vom traversa, apoi reintrăm în pădure. De aici ajungem lângă cabina de teleschi, la panoul de început al traseului, dinspre Râușor.

Observații

Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - Şaua Ciurila - Râuşor in Hunedoara, Retezat is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră