Touristik Label - 922MN12: Cabana Prislop - Cabana Năsâpişte - Curmătura Mlăcilor

Legătura Cabana Prislop - Cabana Năsâpişte
Traseul 12 Punct Roșu face legătura între Cabana Prislop și Curmătura Mlăcilor, trecând pe la Cabana Năsâpişte, o alternativă la traseul de creastă TR. De la Cabana Năsâpişte urcăm pe pășuni alpine cu stânci izolate (M. Bătrâna), la 1700 - 1800 m altitudine cu vederi frumoase spre văile înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,00km
Durată
5:30-6:30h
Urcare
1010m
Coborâre
395m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul poate fi folosit ca o alternativă la o porţiune din traseul de creastă 11 TR. De la Cabana Prislop până la Curmătura Lupşei traseul este comun cu acesta. De aici coborâm pe un drum abrupt până întâlnim drumul forestier ce urcă pe albia văii Râul Mic, în locul numit Tăul Lupşii - aici se amenaja în trecut un baraj folosit la transportul buştenilor (hait, dugaş). Traversăm râul prin vad, cotim uşor stânga (Nord) şi începem urcarea abruptă pe un drum îngust. După 100 m diferenţă de nivel acesta intră într-un drum mai serios, iar urcuşul devine mai domol. Mai parcurgem circa 700 m (110 m D+) şi ieşim în drumul de culme care vine din cătunele Bucuru şi Bocşitura. Aici cotim dreapta şi după mai puţin de 1 km poposim lângă un izvor amenajat (Şipotul Groşilor), unde se află o cruce şi un loc de popas. Zona este amenajată de Asociaţia Năsâpişte, a cărei cabană o întâlnim după încă 1,3 km. În scurt timp traversăm o zonă defrişată (acum pădure tânără), apoi ieşim la păşune. Aici ocolim un vârf marcat cu o momâie prin dreapta (Nord), iar următorul prin stânga. Trecem pe lângă nişte stânci (o raritate în Şureanu) şi prin vecinătatea vârfului Bătrâna. Ne bucurăm de un loc de popas amenajat din buşteni, lângă o cruce de piatră. În scurt timp ne reîntâlnim cu traseul TR, care urmăreşte culmea principală de nord a masivului.

Etape

Cabana Prislop - lângă Vf. Lupşa - Curmătura Lupşei - Valea Râul Mic (Tăul Lupşii) - Cabana Năsâpişte - lângă Vf. Şipcea - lângă Vf. Bătrâna - Curmătura Mlăcilor

Descriere

Traseul 12 PR este varianta de acces spre Cabana Năsâpişte, pornind de la Cabana Prislop, pe drumuri de culme, prin poieni, pâlcuri de pădure şi păşuni alpine. Este un traseu destul de dificil, cu peste 1400 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție. Greu accesibil în sezonul de iarnă pe sectorul Cabana Năsâpişte - M. Bătrâna. 

Traseul PR este o alternativă a potecii TR (traseul 11), care folosea odinioară acest parcurs (anii 70 - 80). PR pornește de la Cabana Prislop, veche bază turistică spre NE Munților Șureanu, unde se poate ajunge și auto.pe DJ705F (din Cugir sau Orăştie). Continuăm peste Culmea prislopului până la Curmătura Lupşei. Aici traseul TR face dreapta spre Culmea Certezului, trece peste vârful Scârna și întâlnește BA (traseul 4), care ne oferă posibilitatea de a urca pe vârful Godeanu (1656 m) din M. Orăștiei.

Varianta PR coboară la drumul forestier Râul Mic, în locul numit Tăul Lupşii, trece apa, apoi urcă abrupt (100 m D+) la un alt drum forestier care ne urcă din nou (110 m D+) spre Şipotul Groşilor, unde se află o cruce cu loc de popas, amenajate de Asociaţia Năsâpişte, a cărei cabană o întâlnim după cca. 1 km. Cabana are circuit închis și este folosită pentru diferite activități ale asociației (observare Perseide, teambuilding etc).

De la Cabana Năsâpişte ieșim la pășune, apoi trecem de câteva vârfuri ale M. Bătrâna, cu stânci izolate, situate între 1700 - 1800 m alt. Lângă Vf. Bătrâna (1810 m) găsim un loc de popas amenajat din buşteni și o cruce de piatră, cu priveliști spre Valea Cugir și creasta Rovina - Comărnicelu - Gropşoare - Bradu - Șureanu. (vezi descriere traseul 11)

Observații

Pe unele indicatoare şi în zona Şipcea - Bătrâna sunt stâlpi cu marcajul TR. Iarna pe cât posibil să se urmeze creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Prislop - Cabana Năsâpişte - Curmătura Mlăcilor în Hunedoara, Alba, Şureanu este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră