Touristik Label - 717MN58: Circuitul Cascadei Pişoaia Vidrei

Circuit Cascada Pişoaia Vidrei
Traseul 58 Punct Albastru este traseul în circuit ce înconjoară larg rezervația peisagistică Cascada Pişoaia Vidrei, pe drumuri de țară și printr-o serie de poieni și păduri care ne conduc prin satele moțești (părăsite din păcate) ale comunei Vidra, jud. Alba.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,61km
Durată
~5:30h
Urcare
701m
Coborâre
701m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din drumul DJ762, trece podul peste Arieşul Mic, face stânga la prima intersecţie şi apoi urmează drumul asflatat până la terminarea acestuia. Urmează un urcuş pe un drum de care până în satul Dosul Luncii după care urcăm în serpentine prin poieni şi apoi prin pădure de molid până în Platoul Poieni. La iesirea din pădure, la o cruce de piatră, urmăm direcţia sud-vest şi, la un stâlp indicator, prindem drumul pe care vine traseul 3 BR. Mergem împreună cu acesta până sub Vf. Padeşului şi de aici traseul nostru coboară până în satul Mărteşti din comuna Avram Iancu. De aici revenim paralel cu Valea Arieşului Mic (la o anumită distanţă de rău) până la punctul de plecare.

Etape

Circuitul Cascadei Pişoaia Vidrei: sat Nemeşi - sat Dosu Luncii - sat Hărăşti - sub Muntele Ştruţu - sub Vf. Padeşului - sat Mărteşti - sat Nemeşi

Descriere

 

Traseul 58 PA înconjoară larg rezervația Cascada Pişoaia Vidrei, făcând turul “satelor fantomă” de pe platoul satului Poieni și cătunele învecinate. Este un traseu destul de solicitant, de cca. 14 km, pretabil pentru cicloturism, accesibil în cca. 6 - 7 h. 

Pornim din localitatea Vidra, trecem podul peste Arieşul Mic, apoi, la prima intersecție, lăsăm traseul PR de vizitare a Cascadei Pişoaia Vidrei în față (traseul 59). Se impune totuși și vizitarea acesteia, frumusețea ei fiind incontestabilă nu doar pentru localnici. Cascada Pișoaia are o cădere de apă de la peste 18 m înălțime și un front de despletire a firului apei de 25 m, pe un abrupt calcaros de tip travertin. Primăvara peisajul feeric este completat de mușchii de pământ și multă verdeață.

De la intersecție, PA urmează un drum de care în urcuș până în satul Dosul Luncii, apoi continuăm în serpentine prin poieni şi prin pădure până pe Platoul Poieni. Satul Poieni și cătunele învecinate (Hoancă, Băi, Hărăști și Bordești) s-au depopulat, fiind cvasi părăsite  - nu mai locuiește permanent nici o persoană. Acum mai bine de 45 ani, zona platoului era bine închegată, cu peste 150 de gospodării. Totuși primăvara putem întâlni turme de animale pe întinsele pășuni ale platoului situat la circa 1000 m. alt - o imagine pitorească. 

De pe platou un drum de care ne poartă până sub Vf. Padeşului, apoi în coborâre până în satul Mărteşti, de unde urmăm Valea Arieşului Mic, înapoi la locul de start.

Observații

Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Cascadei Pişoaia Vidrei în Bihor-Padiş, Alba este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră