Touristik Label - 317MN03: Pasul Buceş-Vulcan - Muntele Găina Cruce

Legătura Muntele Vulcan - Muntele Găina Cruce
Traseul 3 Bandă Roșie este magistrala de legătură dintre Pasul Buceş-Vulcan și Muntele Găina Cruce. Străbatem câteva cătune izolate (unele abandonate) de pe culmile și dolinele ce urcă spre Vf. Padeşului, apoi dealul Lupoaia, spre Muntele Găina Cruce.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
33,02km
Durată
13:00-13:30h
Urcare
1754m
Coborâre
1048m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Pasul Buceş-Vulcan împreună cu traseele de vizitare a masivului Vulcan de care se desparte mai apoi succesiv la dreapta. Ulterior, urmăreşte un drum de pamănt pe culmea principală trecând lângă Piatra Sohodol şi Vf. Chiuzu. Trecem prin satul părăsit Medreşti, urcăm pe Vf. Păiuşului şi apoi mergem tot pe drum până în satul Valea Verde de unde intersectăm traseul triunghi roşu împreună cu care traversăm satele Lumineşti şi Băi. Aici, la o casă abandonată, ne despărţim la dreapta de traseul triunghi roşu pe un drum înierbat care se transformă ulterior într-un drum de care până în satul Hoancă. Prindem la stânga un drum mai clar, de piatră, pe care urcăm până în satele părăsite Poieni şi Hărăşti, unde ne putem aproviziona cu apă. La fântânile din Hărăşti intersectăm traseul marcat cu punct albastru împreună cu care traversăm un platou cu doline mari până sub Vf. Padeşului. Aici traseul nostru se desparte la stânga de traseul punct albastru, coborând până în Dealul Crişului unde intersectează DJ762 pe care îl urmează în urcare pentru o scurtă perioadă, scurtând două serpentine ale acestuia. În dreptul panourilor rutiere de la ieşirea din Dealul Crişului, traseul face dreapta pe un drum forestier. Acest drum ne conduce pe sub Dealul Certeze, urcă pe Dealul Lupoaia unde se uneşte cu traseul bandă albastră cu care ajunge împreună până pe Muntele Găina Cruce.

Etape

Pasul Buceş-Vulcan - Piatra Sohodol - sub Vf. Chiuzu - sat Lumineşti - sat Băi - sat Hărăşti - Dealul Certeze - Muntele Găina Cruce

Descriere

Traseul 3 BR este traseul ce leagă Pasul Buceş-Vulcan de Muntele Găina peste culmi domoale și dealuri pitorești cu priveliști largi. Este un traseu solicitant, cu peste 1400 m diferențe de nivel, în cca. 13 - 14 h de drumeție.

Pasul Buceș-Vulcan se află la granița dintre județele Alba și Hunedoara, pe drumul ce leagă orașele Câmpeni și Abrud (Alba) de Brad (Hunedoara). În zonă se regăsesc câteva trasee de escaladă și alpinism. Vulcanul este un masiv calcaros ce domină net împrejurimile, cu deschidere vastă asupra munților învecinați, fiind declarat rezervație naturală. De asemenea au fost amenajate câteva trasee de drumeție de tip circuit: Circuitul Vârfului Vulcan, Circuitul Mic și Circuitul Mare al Muntelui Vulcan  și Poteca Alpiniștilor

Traseul BR pormește împreună cu traseele de vizitare a masivului Vulcan apoi urmează un drumeag pe sub vârfurile Piatra Sohodol şi Vf. Chiuzu, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Alba. Următorul sector străbate satul părăsit Medreşti și cătunele Valea Verde, Lumineşti, Băi și Hoancă. Drumul pietruit ne conduce apoi la satele părăsite Poieni şi Hărăşti, de unde urmăm PA Circuitul Cascadei Pişoaia Vidrei, care ne poartă spre V pe un platou cu doline mari până sub Vf. Padeşului (1279 m).

Ultimul sector coboară în Dealul Crişului, apoi urcă pe sub Coasta Certeze pe Dealul Lupoaia, la intersecția cu magistrala BA (traseul 43) ce vine dinspre Vf. Prisăcii și satul Tomnatec. Urmăm culmea principală, apoi drumul dinspre Avram Iancu și ajungem pe Muntele Găina, pe platoul unde se organizează anual de Sf. Ilie, ”Târgul de Fete”.

Magistrala BR (traseul 2) traversează de aici vârfurile importante ale Bihorului, Curcubăta Mare (Vf. Bihor), Biharia și vf. Piatra Grăitoare, către satul de vacanță Vârtop.

Observații

Marcaj în lucru. Iarna recomandat doar schiorilor şi turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pasul Buceş-Vulcan - Muntele Găina Cruce în Hunedoara, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră