Touristik Label - 917MN54: Circuitul Mic al Muntelui Vulcan

Circuitul Mic al Muntelui Vulcan
Traseul 54 Punct Roșu este Circuitul Mic al Muntelui Vulcan ce vizitează rezervația Muntele Vulcan, un pinten calcaros spectaculos care se ridică mult deasupra peisajului înconjurător. Circuit ce urcă pe platou imediat la V (amonte) de satul Vulcan.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
7,20km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
620m
Coborâre
620m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Pasul Buceş-Vulcan traseul urcă în comun cu celelalte trasee (BR, PA, TG). La o intersecţie lăsăm traseul PR la stânga (varianta recomandată de coborâre) şi continuăm până la primul stâlp de marcaj. Aici urcăm la stânga, prin pădure şi apoi abrupt până în platoul de deasupra Masivului Vulcan. Aici, într-o poiana, întâlnim din nou traseul PA. Facem la stânga (sud şi sud-est), străbătem platoul după care coborâm şi ocolim masivul pe la baza abruptului estic, până ajungem înapoi în satul Vulcan. Continuăm coborând pe drum, scurtând câteva serpentine, până în Pasul Buceş-Vulcan.

Etape

Circuitul Mic al Muntelui Vulcan: Pasul Buceş-Vulcan - sat Vulcan - Platoul Vulcan - sat Vulcan - Pasul Buceş-Vulcan

Descriere

 

Traseul 54 PR înconjoară Muntele Vulcan (1263 m), urcând abrupt pe platou și coborând pe la baza abruptului. Este un traseu destul de solicitant cu peste 600 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 2.5 - 3 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna!

Muntele Vulcan (1263 m) este un masiv izolat ce domină net împrejurimile, cu deschidere vastă asupra munților învecinați, un rest dintr-o klippă din calcare jurasice cu pereți ce depășesc pe alocuri 150 m, unul dintre cele mai căutate obiective montane  de către iubitorii alpinismului din zonă. Punctul de start al traseului, Pasul Buceș-Vulcan se află la granița dintre județele Alba și Hunedoara, pe drumul ce leagă orașele Abrud de Brad. 

Vulcanul este un munte care impresionează prin sălbăticia peisajelor, iar din Pasul Buceș-Vulcan urcă în comun mai multe trasee turistice: PR (Circuitul Mic al Muntelui Vulcan), PA (Circuitul Vârfului Vulcan), TG (Circuitul Mare al Muntelui Vulcan) - pe pante mai domoale și PG, mai dificil, de acces direct pe platou (Poteca alpiniştilor).

Traseul PR urcă pe un drum forestier, lasă la stânga varianta PR de coborâre și continuă până puțin deasupra satului Vulcan, apoi intră în pădure (V) și urcă abrupt până în platoul de deasupra Masivului Vulcan, unde întâlnim din nou PA din dreapta, într-o poiană. De pe platou avem perspective frumoase spre pantele domoale ce coboară spre izvoarele Crișului Alb. După ce străbatem platoul, coborâm pe la baza abruptului până în satul Vulcan, apoi pe drum, până în Pasul Buceş-Vulcan. 

Versanții sudici și sud-estici abrupți adăpostesc 18 specii de plante alpine de interes științific deosebit și specii de păsări de importanță comunitară, motiv pentru care a Muntele Vulcan fost declarat rezervație naturală de tip mixt: paleontologică, peisagistică și botanică.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Mic al Muntelui Vulcan în Hunedoara, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră