Touristik Label - 717MN53: Circuitul Vârfului Vulcan

Circuitul Vârfului Vulcan (pe la baza abruptului)
Traseul 53 Punct Albastru este traseul în circuit ce înconjoară rezervația Muntele Vulcan, un pinten calcaros spectaculos care se ridică mult deasupra peisajului înconjurător. Poteca urcă pe platou și coboară pe la baza abruptului până în Pasul Buceş-Vulcan.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,46km
Durată
~4:30h
Urcare
789m
Coborâre
789m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Pasul Buceş-Vulcan traseul urcă în comun cu celelalte trasee (BR, PR, TG) până la stâlpul de marcaj. Aici, într-o poiană, întâlnim traseul PA. De aici, traseele fac la stânga (sud şi sud-est), străbat împreună platoul după care coboară şi ocolesc masivul pe la baza abruptului estic, până ajungem în satul Vulcan. De aici se coboară pe drum, scurtând câteva serpentine, până în Pasul Buceş-Vulcan.

Etape

Circuitul Vârfului Vulcan: Pasul Buceş-Vulcan - sat Vulcan - Vf. Vulcan - sat Vulcan - Pasul Buceş-Vulcan

Descriere

 

Traseul 53 PA înconjoară Muntele Vulcan (1263 m), urcând pe platou și coborând pe la baza abruptului. Este un traseu destul de solicitant cu peste 700 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 4 - 4.5 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna!

Muntele Vulcan (1263 m) este un masiv izolat ce domină net împrejurimile, cu deschidere vastă asupra munților învecinați, un rest dintr-o klippă din calcare jurasice cu pereți ce depășesc pe alocuri 150 m, unul dintre cele mai căutate obiective montane  de către iubitorii alpinismului din zonă. Punctul de start al traseului, Pasul Buceș-Vulcan se află la granița dintre județele Alba și Hunedoara, pe drumul ce leagă orașele Abrud de Brad. 

Vulcanul este un munte care impresionează prin sălbăticia peisajelor, iar din Pasul Buceș-Vulcan urcă în comun mai multe trasee turistice: PR (Circuitul Mic al Muntelui Vulcan), PA (Circuitul Vârfului Vulcan), TG (Circuitul Mare al Muntelui Vulcan) - pe pante mai domoale și PG, mai dificil, de acces direct pe platou (Poteca alpiniştilor).

Traseul PA urcă în primă fază pe un drum forestier până deasupra satului Vulcan, face stânga prin pădure, lasă derivația scurtă (pe grohotișuri) CA la stânga, apoi continuă pe potecă până pe platou, de unde avem frumoase perspective asupra zonei. După ce străbatem platoul cu pante domoale spre izvoarele Crișului Alb, coborâm pe la baza abruptului până în satul Vulcan, apoi pe drum, până în Pasul Buceş-Vulcan. 

Versanții sudici și sud-estici abrupți adăpostesc 18 specii de plante alpine de interes științific deosebit și specii de păsări de importanță comunitară, motiv pentru care a Muntele Vulcan fost declarat rezervație naturală de tip mixt: paleontologică, peisagistică și botanică.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Circuitul Vârfului Vulcan în Hunedoara, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentariul dumneavoastră