Touristik Label - 522MN03: Costeşti - Cetatea Costeşti - Cetăţuie

Traseu de vizitare Ruinele Cetății Costești Cetățuie, M. Orăștiei
Traseul nr. 3 Cruce Galbenă este traseul de legătură dinspre satul Costeşti (jud HD) și Ruinele Cetății Costești - Cetățuie, situate pe dealul "Cetățuia", considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. Cetatea de la Costești a fost reședința unora dintre regii geto-daci, fiind principalul avantpost al capitalei dacice de la Sarmizegetusa Regia.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
2,49km
Durată
~1:00h
Urcare
189m
Coborâre
26m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din extremitatea localităţii Costeşti, unde se află Centrul de informare turistică şi Cafebar-ul Sarmis. Trecem podul şi urmărim drumul care merge de-a lungul pârâului în aval mai bine de 600 m, apoi traseul coteşte spre stânga şi urcă pe deal. Indicatoarele sunt foarte dese. Trecem pe lângă o gospodărie, apoi drumul se termină într-o mică parcare. De aici, pe o potecă bine conturată, în numai 200 m ajungem la ruinele cetăţii construite pe platoul din vârful dealului.

Etape

Costeşti - Cetatea Costeşti - Cetăţuie

Descriere

Traseul 3 CG este traseul de vizitare a ruinelor Cetății Costești Cetățuie, parte din patrimoniul mondial UNESCO. Este un traseu scurt, ușor, de cca. 1 h, cu aprox. 200 de m diferențe de nivel, accesibil și cu o bicicletă de munte.

Locul de debut al traseului CG este zona de agrement Costești, unde se află Centrul de informare turistică. Indicatoarele dese ne ajută în orientare, urmând un drum care urcă pe dealul "Cetățuia", la finalul căruia întâlnim o parcare. Continuăm scurt pe potecă și ajungem la ruinele cetăţii Costești. Dealul "Cetățuia, cu cetatea de pe culmea sa, formează un punct de pază deosebit, cu vedere la mare distanță, plasat strategic la intrarea în Munții Orăștiei, unde, pe timpul dacilor existau, șase fortărețe cu rol de apărare și protecție. Cetatea Costeşti este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei, construită de Burebista, ca fort militar, fiind principalul avantpost al capitalei dacice de la Sarmizegetusa Regia, dar și reședința unora dintre regii geto-daci. Pe platou se află urmele a două turnuri - locuință, construite, la bază, cu temelii de piatră și în partea superioară, din caramizi (chirpici). Tot aici se găsesc urmele garnizoanei și ale unui turn de observație.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Costeşti - Cetatea Costeşti - Cetăţuie in Hunedoara, Şureanu is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră