Touristik Label - 622MN01: Costeşti - Sarmizegetusa Regia - Vf. Godeanu

Legătura Costeşti - Vf. Godeanu din Munții Orăștiei
Traseul nr. 1 Cruce Roșie este traseul de legătură între satul Costeşti (jud HD) și vârful Godeanu din Munții Orăștiei, urmând drumul de acces la situl arheologic Sarmizegetusa Regia (19 km) apoi drumuri de pământ și de culme până aproape de vârf, ce pot fi parcurse și cu o bicicletă de munte. Vf. Godeanu este locul unde ia sfârșit un alt traseu de MTB tot dinspre Costești, magistrala BA, ce traversează Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
22,80km
Durată
8:30-9:45h
Urcare
1767m
Coborâre
514m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Costeşti până la Sarmizegetusa Regia semnele CR sunt aplicate de-a lungul drumului DJ705A asfaltat (19 km). Varianta veche, mai frumoasă, încă bine marcată, se desprinde din drum la confluenţa dintre Valea Albă cu Valea Godeanu. Poteca bine conturată urmăreşte aproape fidel Culmea Grădiştei (cu o singură mică abatere spre dreapta - sud). Traversează o frumoasă pădure de fag din care iese în apropierea casei de bilete de la Sarmizegetusa Regia. După vizitarea monumentului urcăm spre Nord Est pe poteca tăiată în pădurea deasă, urmărind în general culmea. Întâlnim un drum forestier perpendicular cu direcţia noastră, de unde poteca se transformă într-un drum care urcă în aceeaşi manieră. La ieşirea din pădure trecem pe lângă un fag multisecular, ce a fost cruţat de tăietorii de lemne. De aici semnele CR lipsesc, dar urcând pieptiş pe păşune vom întâlni în final Culmea Muncelului, străbătută de un drumeag, în apropierea vârfului omonim (marcat cu o cruce rudimentară de lemn). Urmărim drumul de culme spre dreapta (Est) şi trecem cu uşurinţă peste nişte vârfuri secundare. În apropierea vârfului Godeanu drumul ocoleşte, aşa că noi îl părăsim pentru o potecă directă, care după un urcuş de numai 250 m (35 m D+) atinge vârful, marcat cu o cruce de oţel.

Etape

Costeşti - Grădiştea de Munte - Sarmizegetusa Regia - Culmea Muncelului - Vf. Godeanu

Descriere

Traseul 1 CR face legătura între capătul satului Costești (zona de agrement - cu centrul de informare turistică) și vârful Godeanu (1656 m) din Munții Orăștiei, folosind în majoritate drumul de acces spre Sarmizegetusa Regia și apoi drumuri de pământ. Este un traseu lung, de peste 22 de km, cu peste 2000 de m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 10 h de drumeție, potrivit pentru MTB.

Traseul începe din zona de agrement Costeşti şi urmează Valea Grădiştei, într-o zonă frumoasă care ne facilitează accesul în Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina. După aprox. 8 km, ajungem în satul Grădiştea de Munte, unde trecem V. Anineșului și continuăm alți 8 km în amonte până la poalele Dealului Grădiştei, la confluența dintre Valea Godeanului cu Valea Albă. Aici este locul unde poteca are două variații. Cea noua urmărește în continuare drumul de pe Valea Albă până la situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în timp de varianta veche, mai bine marcată, traversează o frumoasă pădure de fag, pe Culmea Grădiştei și ajunge la casa de bilete Sarmizegetusa Regia.

După ce vizităm ruinele cetății, în capătul nordic, identificăm o potecă tăiată în pădurea deasă care ne conduce în coama dealului (muchia Cetății). Urmează un urcuş accentuat prin pădure (muchia Căprăreața), pe un drum de TAF până la ieșirea din pădure, apoi pe un drum de culme care urcă spre Piciorul Muncelului. Aici semnele CR lipsesc, dar păstrăm direcția. Traseul trece de o stână pe partea stângă și ajunge pe Vf. Muncelu Cruce, apoi facem dreapta, pe drumul de culme şi trecem cu uşurinţă peste nişte vârfuri secundare. Drumul ocolește vârful Godeanu, însă poteca urcă scurt (35 m diferență de nivel) la vârful marcat cu o cruce de oţel. De aici traseul face legătura cu magistrala BA (traseul 4), care străbate mai multe culmi secundare, pe un traseu potrivit pt MTB, cca. 40 km, înapoi la Costești.

Observații

Marcaje inexistente de la ieşirea din pădure până la Vf. Godeanu. Iarna, în zona superioară, pe cât posibil să se urmeze creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Costeşti - Sarmizegetusa Regia - Vf. Godeanu in Hunedoara, Şureanu is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră