Touristik Label - 122MN04: Costeşti - Vf. Porumbelu Mare - Vf. Godeanu

Legătura Costeşti - Vf. Godeanu (M. Orăștiei), peste Culmea Steaua
Traseul 4 Bandă Albastră face legătura între satul Costeşti și vârful Godeanu din Munții Orăștiei, urmând (cu mici excepții) drumuri de pământ și de culme accesibile și cu MTB. Un parcurs de cca. 40 km lungime, cu diferențe de nivel considerabile. La debut, cu o derivație scurtă de 400 de m se pot vizita Ruinele Cetății Costești - Blidaru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
40,20km
Durată
15:00-18:00h
Urcare
2284m
Coborâre
1031m

Tabs

Indicaţii de orientare

Cu mici excepţii traseul foloseşte drumuri, fiind potrivit pentru MTB. Din extremitatea localităţii Costeşti (unde se află centrul de informare turistică şi Cafébar-ul Sarmis) urcăm pe o potecă prin pădurea de fag urmărind culmea, mai mult pe stânga (est). Dintr-o poieniţă (din păcate locul nu este semnalizat) ne abatem spre stânga (Nord Est) până la cetatea Costeşti-Blidaru aproximativ 150 m. Reveniţi la traseu cotim uşor dreapta şi printre mesteceni ieşim în culme în punctul numit La Vamă, unde se află un stâlp de marcaj. De aici urmărim în general Culmea Pietrosu spre sud pe un drumeag, care este uşor de urmărit, chiar dacă marcajul lipseşte. Peisajul este frumos, cu mesteceni, poieni, pâlcuri de copaci , iar daca este senin ne bucurăm de privelişti spre Lunca Mureşului sau Munţii Retezat. Ajungem în cătunul Leurdana, apoi în localitatea Târsa, unde întâlnim DJ668A asfaltat. Urmărim acest drum circa 4.6 km până în localitatea Prihodişte, la şcoală, unde întâlnim marcajele TR. Traseul străbate apoi o pădure de molid, urmată de o pădure de amestec folosind drumuri forestiere. După un trosnson cu fagi pe stânga (Est) şi molizi pe dreapta (Vest) ieşim în Poiana Omului, o zonă foarte frumoasă cu fagi seculari mari şi rari. Aici întâlnim o cruce foarte veche şi monumentul unui motociclist. Semnele TR ne părăsesc spre Piatra Roşie (Vest), iar traseul BA urmăreşte în continuare culmea spre est într-o succesiune de poieni, pâlcuri de pădure, pe marginea pădurii, apoi prin pădurea de fag compactă întreruptă de o poiană cu o troiţă acoperită (adăpost). În dreapta (Sud) zărim mai multe sălaşe de vară, pe la care vine traseul BR ce urcă din Baru, însă intersecţia marcajelor nu este din păcate semnalizată. Străbatem o zonă defrişată, apoi un culoar frumos prin pădure, unde apar molizii. Traversăm o poiană mare şi din nou o pădure compactă de fag, apoi întâlnim iarăşi o frumoasă păşune cu fagi mari şi rari. Coborâm într-o şa cu o stână la doar 150 m şi un izvor la 50 m, trecem pe lângă un vârf şi coborâm într-o şa destul de joasă. De aici drumul urcă în coasta muntelui printr-o pădure tânără, apoi iese în Culmea Meleia şi urcă uşor pe un frumos picior de munte înierbat. Trecem de un vârf (1421 m), apoi coborâm din nou într-o şa şi intrăm în pădure. Aici ocolim prin stânga (Vest) un alt vârf împădurit, apoi ieşim la păşune şi ne angajăm într-o urcare mai lungă pe un picior de munte care trece peste vârful Tâmpu şi se conectează cu creasta principală a masivului în zona Steaua. Cotim stânga (Nord), traversăm un pâlc mic de pădure, apoi unul mai lung pe parcursul căruia ne îndreptam încet spre vest. După ieşirea din pădure urcăm uşor pe culme pe lângă nişte stânci până în vârful ţuguiat Godeanu, un loc de belvedere unde se află o cruce de oţel.

Etape

Costeşti - Cetatea Costeşti-Blidaru - La Vamă - Leurdana - Târsa - Prihodişte - Poiana Omului - Vf. Porumbelu Mare - Culmea Rudelor - Culmea Meleia - Vf. Tâmpu - Vf. Steaua Mică - Poarta Scârnii - Vf. Godeanu

Descriere

Traseul 4 BA este traseul de vizitare a ruinelor Cetății Costești Blidaru, parte din patrimoniul mondial UNESCO, care continuă apoi pe culmi secundare, tocmai până la vârful Godeanu (1656 m) din Munții Orăștiei. Un traseu dificil, fără refugii dar cu sălașe de vară și stâne ce pot fi folosite la nevoie. Potrivit pentru MTB, greu accesibil în sezonul de iarnă.

BA începe din zona de agrement Costeşti, unde se află Centrul de informare turistică și urcă pe o potecă prin pădure cca 50 min, până la poiana de unde, cu o derivație de cca. 400 m, ajungem pe culmea Blidaru, la Ruinele Cetății Costești - Blidaru. Cetatea Blidaru făcea parte din sistemul defensiv conceput de către daci pentru apărarea centrului de putere Sarmizegetusa Regia. Întregul sistem de apărare va fi complet distrus în 106.d.Chr. ca urmare a anexării regatului Daciei la Imperiul Roman. Existau la vremea aceea șase fortărețe dacice în Munții Orăștiei. Se crede că cetatea Blidaru era una dintre cele mai puternice fortărețe militare ale dacilor, fiind și una dintre cele mai bine conservate edificii de acest gen. Străjuind malul stâng al apei Grădiștei, la fel ca și cetatea Costești, fortificația de la Blidaru cuprinde de fapt două incinte, unite între ele, având împreună șase turnuri puternice. Blidaru nu are sanctuare, dar aici s-a conservat una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Se spune că dacii și-ar fi ascuns tezaurul aici și că a fost singura pe care romanii nu au cucerit-o prin forța armelor. Apărătorii au capitulat fiindcă au rămas fără rezerve de apă. (sursa)

De la cetate revenim la poiană și trecem prin punctul numit La Vamă, unde se găsesc două turnuri dacice recent descoperite. Parcurgem apoi câteva poieni de pe dealul Pietrosu, cu privelişti spre Munţii Retezat și ajungem în alte 50 min la cătunul Leurdana. Drumul continuă spre satul răsfirat Târsa, unde găsim un fag secular frumos apoi urmăm asfaltul, pe dealul Alunului până la Prihodiște, unde întâlnim TR (traseul 5), care coboară la Grădiștea de Munte - în caz că dorim să încheiem parcursul mai repede. 

Continuăm pe Dâlma Frasinului până în Poiana Omului, printr-o pădure frumoasă de amestec, unde găsim fagi seculari mari, o cruce și varianta de retragere spre Cioclovina. Aici TR continuă la V, spre Cetatea Piatra Roşie și complexul carstic Ponorirci-Cioclovina, în timp ce BA urmăreşte culmea spre stânga către Vf. Porumbelul Mare, locul de obârșie al pârâului Ponor care se pierde atât de frumos în meandre, la Fundătura Ponorului (traseul 25). Sub Porumbelul Mare întâlnim și varianta BR (traseu 8) ce urcă din Baru. 

După încă 30-40 min ajungem pe Culmea Rudele. Segmentul Poiana Omului - Vf. Rudii străbate poieni și pâlcuri de pădure unde se găsesc și câteva sălașe de vară ce pot fi folosite pe viscol și ploaie. Parcursul pe Culmea Rudele ne conduce în lunga poiană de pe Culmea Meleia, cu movile ce adăpostesc rămăşiţele unor locuințe dacice (la Brândușița).

O nouă coborâre şi un nou urcuş prin codrii seculari de fag și molid ne conduc în Poiana Tâmpu, de unde în zilele senine, putem observa întreg arealul Văii Grădiștea. Urcarea lungă ne scoate aproape de creasta principală a masivului, sub vf. Steaua Mare (aprox 1700 m), în dreptul unei stâne, unde întâlnim varianta TR (traseul 11) spre Vf. Șureanu. 

Urmăm culmea Steaua către Vf. Scârna (1658 m), apoi facem stânga către vârful ţuguiat Godeanu (Munții Orăștiei), un alt loc de belvedere spectaculos spre V. Grădiștei. Aici întâlnim varianta CR (traseul 1) ce urcă tot de la Costești, pe la Sarmizegetusa Regia.

Observații

Chiar dacă semnele BA sunt şterse uneori, traseul este în general uşor de urmărit. Semnele lipsesc pe tronsoanele La Vamă - Leurdana şi Steaua Mică - Vf. Godeanu. Iarna, în zona superioară, pe cât posibil să se urmeze creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Costeşti - Vf. Porumbelu Mare - Vf. Godeanu în Hunedoara, Alba, Şureanu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră