Touristik Label - 122MN04: Costeşti - Vf. Porumbelu Mare - Vf. Godeanu

Legătura Costeşti - Vf. Godeanu din Munții Orăștiei
Traseul nr. 4 Bandă Albastră este traseul de legătură dinspre satul Costeşti (jud HD) și vârful Godeanu din Munții Orăștiei, urmând (cu mici excepții) drumuri de pământ și de culme până aproape de vârf, pe un parcurs care traversează Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina, pe culmi secundare, într-un itinerariu de cca. 40 de km lungime, cu peste 3000 de m diferențe de nivel, în aprox. 15 - 18 h de drumeție. Traseu ce poate fi parcurs și cu o bicicletă de munte. La debut, cu o derivație scurtă de 400 de m, se pot vizita Ruinele Cetății Costești - Blidaru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
40,19km
Durată
15:00-18:00h
Urcare
2284m
Coborâre
1031m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Cu mici excepţii traseul foloseşte drumuri, fiind potrivit pentru MTB. Din extremitatea localităţii Costeşti (unde se află centrul de informare turistică şi Cafébar-ul Sarmis) urcăm pe o potecă prin pădurea de fag urmărind culmea, mai mult pe stânga (est). Dintr-o poieniţă (din păcate locul nu este semnalizat) ne abatem spre stânga (Nord Est) până la cetatea Costeşti-Blidaru aproximativ 150 m. Reveniţi la traseu cotim uşor dreapta şi printre mesteceni ieşim în culme în punctul numit La Vamă, unde se află un stâlp de marcaj. De aici urmărim în general Culmea Pietrosu spre sud pe un drumeag, care este uşor de urmărit, chiar dacă marcajul lipseşte. Peisajul este frumos, cu mesteceni, poieni, pâlcuri de copaci , iar daca este senin ne bucurăm de privelişti spre Lunca Mureşului sau Munţii Retezat. Ajungem în cătunul Leurdana, apoi în localitatea Târsa, unde întâlnim DJ668A asfaltat. Urmărim acest drum circa 4.6 km până în localitatea Prihodişte, la şcoală, unde întâlnim marcajele TR. Traseul străbate apoi o pădure de molid, urmată de o pădure de amestec folosind drumuri forestiere. După un trosnson cu fagi pe stânga (Est) şi molizi pe dreapta (Vest) ieşim în Poiana Omului, o zonă foarte frumoasă cu fagi seculari mari şi rari. Aici întâlnim o cruce foarte veche şi monumentul unui motociclist. Semnele TR ne părăsesc spre Piatra Roşie (Vest), iar traseul BA urmăreşte în continuare culmea spre est într-o succesiune de poieni, pâlcuri de pădure, pe marginea pădurii, apoi prin pădurea de fag compactă întreruptă de o poiană cu o troiţă acoperită (adăpost). În dreapta (Sud) zărim mai multe sălaşe de vară, pe la care vine traseul BR ce urcă din Baru, însă intersecţia marcajelor nu este din păcate semnalizată. Străbatem o zonă defrişată, apoi un culoar frumos prin pădure, unde apar molizii. Traversăm o poiană mare şi din nou o pădure compactă de fag, apoi întâlnim iarăşi o frumoasă păşune cu fagi mari şi rari. Coborâm într-o şa cu o stână la doar 150 m şi un izvor la 50 m, trecem pe lângă un vârf şi coborâm într-o şa destul de joasă. De aici drumul urcă în coasta muntelui printr-o pădure tânără, apoi iese în Culmea Meleia şi urcă uşor pe un frumos picior de munte înierbat. Trecem de un vârf (1421 m), apoi coborâm din nou într-o şa şi intrăm în pădure. Aici ocolim prin stânga (Vest) un alt vârf împădurit, apoi ieşim la păşune şi ne angajăm într-o urcare mai lungă pe un picior de munte care trece peste vârful Tâmpu şi se conectează cu creasta principală a masivului în zona Steaua. Cotim stânga (Nord), traversăm un pâlc mic de pădure, apoi unul mai lung pe parcursul căruia ne îndreptam încet spre vest. După ieşirea din pădure urcăm uşor pe culme pe lângă nişte stânci până în vârful ţuguiat Godeanu, un loc de belvedere unde se află o cruce de oţel.

Etape

Costeşti - Cetatea Costeşti-Blidaru - La Vamă - Leurdana - Târsa - Prihodişte - Poiana Omului - Vf. Porumbelu Mare - Culmea Rudelor - Culmea Meleia - Vf. Tâmpu - Vf. Steaua Mică - Poarta Scârnii - Vf. Godeanu

Descriere

Traseul 4 BA este traseul de vizitare a ruinelor Cetății Costești Blidaru, parte din patrimoniul mondial UNESCO, de unde începe un parcurs lung dar pitoresc, pe culmi secundare, tocmai până la vârful Godeanu (1656 m) din Munții Orăștiei. Este un traseu mediu - dificil, de cca. 15 - 18 h, fără refugii, dar cu sălașe de vară și stâne ce pot fi folosite în caz de nevoie. Potrivit pentru MTB, greu accesibil în sezonul de iarnă.

Traseul începe din zona de agrement Costeşti, unde se află Centrul de informare turistică și urcă pe o potecă prin pădure cca 50 de min, până la poiana de unde se poate ajunge, cu o derivație de cca. 400 de m, pe culmea Blidaru, la Ruinele Cetății Costești - Blidaru. Cetatea Blidaru făcea parte din sistemul defensiv conceput de către daci pentru apărarea centrului de putere (Sarmizegetusa Regia). Întregul sistem de apărare va fi complet distrus în 106.d.Chr. ca urmare a anexării regatului Daciei la Imperiul Roman. Existau la vremea aceea șase fortărețe dacice în Munții Orăștiei. Se crede că cetatea Blidaru era una dintre cele mai puternice fortărețe militare ale dacilor, fiind și una dintre cele mai bine conservate edificii de acest gen. Străjuind malul stâng al apei Grădiștei, la fel ca și cetatea Costești, fortificația de la Blidaru cuprinde de fapt două incinte, unite între ele, având împreună șase turnuri puternice. Blidaru nu are sanctuare, dar aici s-a conservat una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Tot aici se spune că dacii ar fi ascuns tezaurul și că a fost singura pe care romanii nu au putut-o cuceri prin forța armelor. Apărătorii au capitulat fiindcă au rămas fără rezerve de apă. (sursa)

De la cetate, revenim la traseu și trecem prin punctul numit La Vămi, unde se găsesc două turnuri dacice recent descoperite. Parcurgem câteva poieni de pe dealul Pietrosu, cu privelişti spre Lunca Mureşului sau Munţii Retezat și ajungem în alte 50 de min la cătunul Leurdana. De aici drumul continuă spre satul răsfirat Târsa, apoi urmează asfaltul până la Prihodiște, unde intersectăm TR (traseul 5), care ne poate coborî la Grădiștea de Munte în caz că dorim să încheiem parcursul mai repede.

Urmează urcarea pe Dâlma Frasinului până în Poiana Omului, printr-o pădure frumoasă de amestec, unde găsim fagi seculari mari și o cruce. Aici TR continuă la V, spre Cetatea Piatra Roşie și complexul carstic Ponorirci - Cioclovina, în timp ce BA, urmăreşte în continuare culmea spre stânga către Porumbelul Mare (1158 m), locul de obârșie al pârâului Ponor care se pierde atât de frumos în meandre, la Fundătura Ponorului (traseul 25). După încă 30-40 min ajungem pe Culmea Rudele. Zona Poiana Omului - Vf. Rudii este o succesiune de poieni și pâlcuri de pădure, unde se găsesc și câteva sălașe de vară și o troiță, ce pot fi folosite pe viscol și ploaie. Sub Porumbelul Mare ajunge și varianta BR (traseu 8) ce urcă din Baru.

Parcursul pe Culmea Rudele ne conduce (suișuri și coborâșuri) în lunga poiană de pe Culmea Meleia, cu movile ce adăpostesc rămăşiţele unor locuințe dacice (la Brândușița). (sursa) Urmează o nouă coborâre şi un nou urcuş prin codrii seculari de fag și molid către Poiana Tâmpu (1462 m), de unde în zilele senine, putem observa întreg arealul V. Grădiștea. Urcarea lungă ne conectează cu creasta principală a masivului, sub vf. Steaua Mare (aprox 1700 m), în dreptul unei stâne. Urmăm culmea spre stânga, trecând prin Steaua Mică, apoi spre dreapta, către Vf. Scârna (1658 m) și ținem din nou stânga (V), către vârful ţuguiat Godeanu (Munții Orăștiei), un alt loc de belvedere spectaculos spre V. Grădiștei. Aici intersectăm varianta CR (traseul 1) ce urcă tot de la Costești, pe la Sarmizegetusa Regia.

Observații

Chiar dacă semnele BA sunt şterse uneori, traseul este în general uşor de urmărit. Semnele lipsesc pe tronsoanele La Vamă - Leurdana şi Steaua Mică - Vf. Godeanu. Iarna, în zona superioară, pe cât posibil să se urmeze creasta matematică.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Costeşti - Vf. Porumbelu Mare - Vf. Godeanu în Hunedoara, Şureanu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră