Touristik Label - 812MN10: DN 66 - Cantonul silvic Cutreasa - Valea Căpriorul

Legătura Defileul Jiului - Cantonul silvic Cutreasa - V. Căpriorul
Traseul 10 Punct Galben este traseul de legătură dintre Defileul Jiului (la ieșire din orașul Petroșani) și Cantonul silvic Cutreasa (V. Căpriorul), trecând prin Cheile Polatiștea, o zonă frumoasă unde de-o parte și de alta a drumului se înaltă pereţi vertical de stâncă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,21km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
550m
Coborâre
210m
Vârf
883m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din Defileul Jiului imediat după ieșirea din judeţul Hunedoara (în direcţia N-S), la marginea orașului Petroșani. Marcajul punct galben apare destul de rar, însă traseul e destul de ușor de urmat deoarece urmează drumul forestier de pe Valea Polatiștea. Adesea, de o parte și de alta a drumului din vale se înaltă pereţi vertical de stâncă. După aproape 6 kilometri și jumătate de la start ajungem la Cantonul silvic Cutreasa, loc în care valea se lărgește. Aici, valea se împarte în două: pârâul Cutreasa și pârâul Căpriorul. Marcajul cotește dreapta pe valea pârâului Căpriorul, iar ultimul marcaj îl întâlnim la aproximativ 200 de m după ce am trecut de cantonul silvic. De aici încolo putem merge pe poteci nemarcate până în zona Vârfului Reci.

Etape

DN 66 - Valea Polatiștea - Cantonul silvic Cutreasa - Valea Căpriorul

Descriere

 

Traseul 10 PG este traseul de acces spre Valea Căpriorul,, prin Cheile Polatiștea, cu pereți verticali pitorești Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 500 de m diferențe de nivel, în cca. 1.5 -2 h de drumeție. Turiștii bine pregătiți pot continua pe vale spre zona Vf. Recii (loc de belvedere excelent asupra crestei principale)

În Munții Parâng, natura a desăvârșit unele dintre cele mai sălbatice peisaje din Carpații românești, iar Cheile Polatiștea sunt printre cele mai spectaculoase din munții noștri, în special sub culorile ruginii ale toamnei. 

Pornind din Petroșani se străbate DN 66 cca 13 km spre Parcul Național Defileul Jiului până la Gura Polatiștei, de unde se urmează marcajele pe un drum forestier. pătrundem în Cheile Polatiștea, cu pereți verticali de stânca în ambele părți, inaccesibili. La partea inferioară a văii se află cristalinul (închis la culoare), iar la cea superioară calcarul. În această suprapunere de roci, apa Polatiștei și-a săpat o vale îngustă, cu versanți abrupți cu pereți de peste 100 de m, cu praguri de rocă unde se formează cascade pitorești. După aprox. 6.5 km de la Gura Polatiștei, ajungem la Cantonul silvic Cutreasa, loc în care valea se lărgește și se împarte în două: pârâul Cutreasa și pârâul Căpriorul. 

Cei antrenați pot urma valea pârâului Căpriorul pe drumul forestier, spre cantonul Reciu, situat în etajul coniferelor. Dacă timpul permite, putem continua pe poteci nemarcate, cu un urcuș mai abrupt, dar nu foarte lung până în golul alpin (la aprox. 1400 m), în zona Vârfului Recii, punct de belvedere excelent asupra crestei principale a Parângului.

Observații

-

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

DN 66 - Cantonul silvic Cutreasa - Valea Căpriorul în Hunedoara, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră