Touristik Label - 922MN25: Federi - Fundătura Ponorului

Traseul tematic Fundătura Ponorului
Traseul nr. 25 Punct Roșu este traseul de legătură per pedes către Fundătura Ponorului, unul din cele mai pitorești locuri din ţară, căutat adesea de fotografii de peisaje. Este amenajat ca traseu tematic pentru vizitarea și cunoașterea carstului din Munţii Şureanu, unde meandrele pârâului Ohaba șerpuiesc înainte de a intra în subteran.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
5,18km
Durată
2:00-2:15h
Urcare
462m
Coborâre
162m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu tematic cu panouri informative despre carstul din Munţii Şureanu. În total sunt instalate 6 panouri. Poate fi folosit ca şi traseu de acces per pedes la Fundătura Ponorului, după unii cel mai pitoresc loc din ţară, supranumit Palma lui Dumnezeu. Plecăm de la garajele aflate în extremitatea sudică a localităţii Federi, până la care urcă un drum asfaltat (traseul 7 BR). Parcurgem drumul bun tăiat în coasta muntelui circa 1,4 km până la primul panou informativ. Aici părăsim drumul bun şi începem urcarea prin pădure pe drumuri mai rele, atenţi la intersecţii, trecând pe lângă panouri informative. Puţin înainte de al patrulea panou drumul începe să coboare uşor, apoi intersectează un drum auto. Aici păstrăm direcţia şi coborâm ceva mai abrupt, ieşim din pădure şi coborâm în Lunca Ponorului trecând pe lângă sălaşe şi ultimele două panouri informative.

Etape

Federi - Fundătura Ponorului

Descriere

Traseul 25 PR face legătura între Ohaba-Ponor și Fundătura Ponorului, o zonă carstică extrem de fotogenică din Munţii Şureanu, supranumită Palma lui Dumnezeu. Este un traseu ușor, în aprox. 2 - 2.5 h de drumeție, cu cca. 600 de m diferențe de nivel, accesibil tot timpul anului. Iarna, recomandat pentru schi de tură.

Din drumul asfaltat din localitatea Ohaba-Ponor care urcă spre satul Federi (traseul 7 BR), se desprinde la un moment dat un drumeag care urcă pe versantul drept, către NV. Lăsăm satul în urmă, cuibărit într-un amfiteatru natural și admirăm peste valea Streiului silueta Munţilor Retezat și Depresiunea Hațegului. Parcursul ne duce apoi prin pădure, pe drumuri mai rele, trecând pe lângă panourile info ale potecii tematice, cu atenție la marcajele rare. Ajungem apoi la un drum auto și dintr-o serpentină, admirăm lunca Fundătura Ponorului, unde meandrele pârâului Ohaba șerpuiesc înainte de a intra în peștera Șura Mare care comunică hidrologic cu Avenul din Dosul Lăcșorului - asemănător zonei Huda lui Papară - Vânătările Ponorului, din Munții Trascău. Este o zonă carstică extrem de fotogenică din Munţii Şureanu, iubită de fotografi și nu numai. Coborâm apoi la ultimele panouri, pe lângă câteva sălaşe pitorești. Putem înnopta la cort.

Există și varianta de acces cu auto (gardă înaltă) sau cu o bicicletă de munte, dacă păstrăm drumul auto deasupra satului Federi pe culme, apoi dreapta spre Lunca Ponorului.

Observații

Traseu în curs de marcare. La nivelul anului 2018 marcajele sunt rare şi fără inel alb (doar punct roşu).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Federi - Fundătura Ponorului in Hunedoara, Şureanu is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră