Touristik Label - 422MN19: Fosta cabană Voievodul - Culmea Bilele - Cabana Şureanu

Legătura Cabana Voievodul (dinspre Petrila) - Cabana Şureanu, peste Culmea Bilele
Traseul 19 Cruce Albastră este legătura între fosta Cabană Voievodul și cabana Şureanu, pe un parcurs puțin umblat, cu marcaje rare, în urcare pe Culmea Bilele, apoi pe sub Vf. lui Pătru, către pârtiile Aușel. De aici se mai fac cca. 1.5 km până la Cabana Şureanu, unde se întâlnesc poteci spre Vf. și Iezerul Șureanu, ce merită descoperite.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,50km
Durată
5:30-6:30h
Urcare
1226m
Coborâre
344m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la fosta Cabană Voievodul intrăm pe drumul forestier de pe Valea Bilele, iar după 2,2 km îl părăsim pentru un drumeag spre dreapta (Nord Est), care urcă la nişte sălaşe şi stâne. Din păcate locul nu este semnalizat, dar putem lua ca reper un gard care împrejmuieşte nişte fânaţe (este primul gard întâlnit). Urcăm deci pe acest drum în serpentine, lăsăm pe dreapta două case, intrăm vremelnic în pădurea deasă şi tânără, apoi pe marginea ei. În dreapta jos (Sud Est) se află o stână nouă. Peisajul este frumos, cu dealuri înverzite şi pâlcuri de copaci. După o ultimă serpentină ieşim în culme, într-o poiană cu urzici, unde întâlnim nişte stâne nefolosite. Continuăm urcuşul urmărind culmea, intrăm în pădure unde întâlnim un drum mai important din stânga (Sud Vest). După o porţiune de pădure de foioase întâlnim o zonă defrişată în care marcajele lipsesc dar menţinem culmea la deal. Din nou pădure, apoi ieşim la păşune pe un picior de munte unde se află stâna Bilele, şi aceasta nefuncţională. Menţinem direcţia şi culmea omonimă şi urcăm mereu. Într-o curbă bruscă (unde se află şi un stâlp indicator) întâlnim un drum construit de curând, care vine din Valea Bilele şi urcă la stânele din zona Auşel - Clăbucet. Urmăm acest drum care este tăiat în coasta muntelui şi care traversează mai multe pâraie. Marcajele lipsesc, însă la un moment dat trebuie să părăsim drumul şi să urcăm direct în Şaua Ocolul unde se află un stâlp cu marcaj CA şi ruinele castrului roman. De aici până la cabana Şureanu putem folosi traseul 17 BA. Regăsim marcajul CA doar pe drumul dinaintea cabanei.

Etape

Fosta cabană Voievodul - Valea Bilele - Culmea Bilele - Stâna Bilele - Şaua Ocolul - Cabana Şureanu

Descriere

Traseul 19 CA face legătura între fosta Cabană Voievodul și cabana Şureanu, cu acces din V. Jiului de Est. Un traseu de 14.5 km, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 7 h de drumeție, ce poate fi parcurs pe anumite segmente și cu MTB. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme; accesibil turiștilor experimentați, pe schi de tură. 

Pentru accesul la fosta Cabană Voievodul folosim drumul auto forestier Jiul de Est dinspre Petrila. Din Cîmpa parcurgem cca 7.5 km și ajungem la cabană. Acest tronson era odinioară marcat TR (legătura Petrila - Cabana Obârşia Lotrului, peste Muntele Sterminosu). 

De la fosta Cabană Voievodul, CA trece podul de beton peste V. Voievodul, urmăm Valea Bilele, apoi facem dreapta pe un drumeag care urcă în serpentine spre Culmea Bilele, pe lângă nişte sălaşe şi stâne. Menţinem culmea, în urcare, prin pădure și ieșim la pășunea unde se află stâna Bilele, părăsită. Un drum de culme ne conduce la intersecția cu BA (traseul 17), de unde continuăm pe la izvoarele pârâului Bilele, în coasta sudică a Vf. Auşel. CA ocolește vârful prin dreapta și ajunge în Şaua Ocolul (1990 m), unde se văd urmele unui castru roman. Suntem sub Vârful lui Pătru, cel mai înalt vârf din masiv și dacă dorim să urcăm pe el, de aici avem 160 m diferenţă de nivel (aprox. 1 h dus-întors)

 

Traseul continuă în coasta nordică a Vf. Auşel, apoi traversăm pârtiile domeniului schiabil Șureanu până în Curmătura Șureanu, unde primim din stânga TA (traseul 18) - care urcă aici, tocmai dinspre Petroșani, pe valea pârâului Aușel. Păstrăm direcția N și în 30 - 40 min ajungem la Cabana Şureanu, aflată în administrarea MApN (nu oferă cazare decât în circuit restrâns), Prin curtea unității putem ajunge la căldarea unde se află lacul Iezerul Șureanu. (vezi descriere traseu 10).

Observații

Marcaje inexistente în zona înaltă. Urmează să fie refăcute în 2019.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta cabană Voievodul - Culmea Bilele - Cabana Şureanu în Hunedoara, Alba, Şureanu este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră