Touristik Label - 1222MN20: Fosta cabană Voievodul - Poiana Muierii - Cabana Obârşia Lotrului

Legătura Cab Voievodul - Cab Obârşia Lotrului, pe M. Sterminosu
Traseul nr. 20 Triunghi Roșu este traseul de legătură între fosta Cabană Voievodul și Cabana Obârşia Lotrului, pe un parcurs puțin umblat, cu marcaje foarte rare în unele zone, în urcare pe Muntele Sterminosu, un plai frumos cu vederi panoramice. De aici coborâm pe drumuri de culme și auto la intersecția cu DN67C Transalpina, care ne conduce la cabană.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,99km
Durată
5:30-6:30h
Urcare
1028m
Coborâre
541m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La intersecţia drumului de pe Valea Jiului de Est cu DF Sterminos (300 m aval de fosta Cabană Voievodul) se află un indicator ruginit. Intrăm pe DF Sterminos, lăsăm pe stânga DF Fetiţa Mare, iar la 200 m de la această intersecţie părăsim drumul pentru o potecă care urcă prin pădurea de fag. Locul nu este semnalizat. Menţionăm că la încă 60 m mai sus pe drum se află un izvor amenajat cu loc de popas. Urcăm deci în serpentine pe poteca bine conturată urmărind semnele de marcaj extrem de vechi şi şterse. După urcarea abruptă a 240 m D+ poteca iese în culmea Sterminos. Continuăm pe culmea împădurită şi după încă 240 m D+ ieşim din pădure pe un plai frumos care culminează într-un vârf marcat cu o troiţă. Ne aflăm deja la circa 1400 m altitudine. Trecem pe lângă o stână stricată (cea bună s-a mutat 170 m mai la sud), unde întâlnim un drum care vine din dreapta (Sud) pe care intrăm şi care traversează un pâlc de pădure de molid, apoi ne scoate într-o zonă defrişată. Cu părere de rău coborâm într-o şa destul de adâncă. Traversăm o alternanţă de defrişări mai vechi (cu pădure tânără), defrişări mai noi, sau zone cu pădure cruţată. Intersectăm mai multe drumuri ce au fost folosite la exploatare şi alegând mereu drumul mai apropiat de culme înaintăm fără probleme în direcţia dorită. Într-un final întâlnim un drum mai serios, care ne scoate în Poiana Muierii unde se află o stână funcţională. De aici apucăm pe un drum foarte bun, accesibil oricărei maşini, care coboară uşor 2 km până în DN67C Transalpina. Acest drum este tăiat în coasta muntelui, întâi pe stânga, apoi pe dreapta şi iese în Transalpina într-o curbă mare unde se află un indicator cu Poiana Muierii şi o mică construcţie din bârne. De menţionat că Pasul Tărtărău (limita judeţelor Alba şi Vâlcea) şi începutul marcajului BR spre Munţii Lotrului se află circa 1,5 km mai sus. Traseul continua – acum fără marcaje bineînţeles - până la Obârşia Lotrului 4,8 km pe DN67C.

Etape

Fosta cabană Voievodul - Muntele Sterminosu - Poiana Muierii - DN67C - Cabana Obârşia Lotrului

Descriere

Traseul 20 TR face legătura între fosta Cabană Voievodul și Cabana Obârşia Lotrului, facilitând accesul dinspre M. Lotrului. Este un traseu destul de dificil (14 km), cu peste 1500 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 7 h de drumeție, ce poate fi parcurs pe anumite segmente și cu MTB. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pentru accesul la fosta Cabană Voievodul folosim drumul auto forestier dinspre Petrila, pe Valea Jiului de Est. Acest tronson era de asemenea marcat TR, odinioară. De la cabană coborâm în aval cca. 300 de m la intersecția cu drumul forestier Sterminos, apoi urcăm o potecă destul de abruptă prin pădurea frumoasă de fag. Câștigăm rapid 240 m D+ până pe culmea Sterminos, apoi o urmăm în urcare (tot 240 m D+) prin pădure până ajungem pe platoul unde se află o fostă stână abandonată. Facem un popas și ne bucurăm de priveliști spre Culmea Smida - Sălanele (NV) și spre vf. Capra și Buha (la S), peste care (cu vizibilitate bună), distingem Parângul.

Prindem un drum de culme, coborâm într-o șa și trecem apoi printr-o zonă de defrișări, cu drumuri de exploatare. Ținem direcția culmii și întâlnim un drum care ne conduce în Poiana Muierii, la care urcă un drum auto dinspre Transalpina. Am ajuns aproape de traseul de creastă BR care continuă spre Munţii Lotrului și mai avem cca. 5 km până la Cabana Obârşia Lotrului, pe DN67C Transalpina.

Observații

Marcaje extrem de şterse în pădurea de fag, apoi lipsesc mai departe.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Fosta cabană Voievodul - Poiana Muierii - Cabana Obârşia Lotrului în Hunedoara, Vâlcea, Şureanu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră