Touristik Label - 117MN39: Gara Hălmagiu - Muntele Găina Cruce

Gara Hălmagiu - Muntele Găina Cruce (peste Culmea Găinii)
Traseul 39 Bandă Albastră este traseul de legătură între Gara Hălmagiu / satul Hălmăgel și Monumentul lui ''Avram Iancu'' de pe Muntele Găina Cruce, într-o urcare lungă și susținută peste Culmea Găinii, situată la granița județelor Arad și Hunedoara (ocolim vârful).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
22,94km
Durată
6:00-8:03h
Urcare
1392m
Coborâre
162m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din gara Hălmagiu traseul merge pe drumul asfaltat până în satul Hălmăgel, apoi pe drumul de La Ţoheşti până în culmea dealului. Aici facem stânga şi urmăm culmea Dealului Hălmăgelului şi rămânem mai apoi pe creasta dintre judeţele Arad şi Hunedoara. Trecem de Vf. Iliceşti, pe la Poiana La Iapa şi mai sus de Vf. La Tău, ocolim Vf. Găina şi urcăm până pe Muntele Găina Cruce.

Etape

Gara Hălmagiu - sat Hălmăgel - Dealul Hălmăgelului - Vf. Iliceşti - Poiana La Iapa - Vf. La Tău - sub Vf. Găina - Muntele Găina Cruce

Descriere

Traseul 39 BA este traseul ce leagă Gara Hălmagiu de monumentul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară celebrul festival „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”. Este un traseu solicitant de cca. 23 km, accesibil în cca. 7 - 8 h de drumeție, într-o urcare continuă cu aprox. 1400 m diferențe de nivel. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi, vara recomandat pentru cicloturism.

Pornim din gara Hălmagiu pe drumul asfaltat spre sat, cca 3,1 km și ajungem la un panou informativ cu harta zonei, apoi continuăm până în centrul localității Hălmăgel. Aici drumul spre Muntele Găina face stânga pe Valea Luncșoara prin localitățile Luncșoara și Lucăcești, în timp ce BA continuă până în culmea dealului Hălmăgel, pe un drum pietruit.

Trecem de Vârful Ilicești și urmăm drumul de creastă de pe Culmea Găinii, la granița județelor Arad și Hunedoara, străbătând o succesiune de zone împădurite și poieni. În apropierea Vârfului Găina, la ieșirea din pădure, într-o șa, întâlnim poteca PRD (traseul 42) de acces pe Vârful Găina (1486 m), cu o lungime de cca. 400 m.

Din șa BA continuă pe curbă de nivel, intâlnește magistrala BR Vf. Bihor - Muntele Găina Cruce (traseul 2) și continuă cca. 1,3 km prin platoul unde an de an, la sfârșitul lunii iulie, se desfășoară Festivalul „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”.

Observații

Iarna recomandat doar schiorilor şi turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gara Hălmagiu - Muntele Găina Cruce în Hunedoara, Arad, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră