Touristik Label - 2 L. Bucura - Vf. Bucura - Vf. Retezat

Legătura Lacul Bucura - Vârful Retezat
Traseul nr. 19 Bandă Galbenă este traseul de vizitare a Vârfului Retezat pornind de la baza de camping și refugiul Salvamont Lacul Bucura și trecând pe la Tăul Porţii, într-o frumoasă zonă cu jnepeni, pajişti cu flori şi stânci. Depășind câteva zone expuse spre Custura Retezatului, se urcă apoi pantele cu lespezi de piatră ale vârfului Retezat. Este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune cu aprox. 700 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 2 - 3 h. Pe parcursul iernii, segmentul Poarta Bucurei - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,94km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
540m
Coborâre
140m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În proximitatea Lacului Bucura, din poteca principală (traseul 1 - bandă albastră) se desprinde spre stânga (vest) o cărare marcată cu bandă galbenă şi punct roşu. Aceasta urcă întâi într-o zonă frumoasă printre tufe de jnepeni, pajişti cu flori şi stânci, până la Tăul Porţii, de unde pe un traseu abrupt, care necesită atenţie, iese în şaua Poarta Bucurei. De aici, cotim spre dreapta (nord) şi urmăm creasta, până în apropierea vârfului Bucura, pe care-l ocolim la mică distanţă. La întâlnirea traseului 2 (bandă roşie), putem să ne abatem 5 minute până pe vârf, de unde în zilele senine priveliştea este copleşitoare în toate direcţiile. Revenind la traseul nostru, ocolim muntele Bucura printr-un loc ce necesită atenție, apoi parcurgem Custura Retezatului spre nord. În şaua Retezatului, întâlnim traseul 6 (triunghi albastru), care ni se alătură în urcarea finală pe lespezi de piatră până pe vârful Retezat.

Etape

Lacul Bucura - Poarta Bucurei - Vârful Bucura - Custura Retezatului - Vârful Retezat

Descriere

Traseul nr. 19 BG este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 2 - 3 h, folosit cu preponderență de turiștii care au urcat din Poiana Pelegii la Lacul Bucura și vor să ajungă pe Vârful Bucura I și Vârful Retezat.

Traseul marcat cu Bandă Albastră, Triunghi Roșu și Bulină Roșie pornește de lângă Refugiul Salvamont, merge pentru scurt timp spre nord și întâlnește un stâlp indicator. Aici începe marcajul nostru, Bandă Galbenă, care se desprinde la stânga din Bandă Albastră (traseul 1). Vom începe urcușul spre cel mai de sus dintre lacurile înșirate pe traseul tematic Circuitul Lacurilor, Tăul Porţii (2260 m), printre tufe de jnepeni, pajişti cu flori şi stânci. Dacă vom ajunge pe vreme frumoasă pe malul lacului, ne vom bucura de panorama splendidă în oglinda apei a colților stâncoși din Poarta Bucurei și a stâncilor negre ale Vârfului Judele care creează un frumos contrast pe lacul apei. În plus, umbra vârfurilor din jur, păstrează gheață și zăpadă pe malul acestuia până spre luna iulie. De la lac, va urma un traseu abrupt, care necesită atenţie, ieșind în şaua Poarta Bucurei.

Cotind dreapta (nord) şi urmând creasta, până în apropierea vârfului Bucura, vom străbate un sector râpos către Șaua Retezatului, cu o vastă zonă de grohotișuri, are căror lespezi colțuroase (unele imense) pot pune probleme la străbătut. În preajma vârfului Bucura vom intersecta traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 2) și alături de acesta putem să ne abatem 5 minute până pe vârf, unul din giganții Retezatului (2433 m), pentru a ne bucura de perspectiva copleşitoare spre toate direcţiile.

Revenind la traseu, vom ocoli muntele Bucura de-a coasta, printr-un loc ce necesită atenție, pe o potecă destul de solicitantă. Explorând perspectivele spre vest, vom avea parte de frumoase vederi asupra vârfului Slăveiu, Judele şi asupra văilor şi lacurilor din rezervaţie, care de aici se văd în toată splendoarea lor.

Odată ce am ocolit uriașul Bucura, vom urma linia crestei (Custura Retezatului), depășind mai multe vârfuleţe şi şei pentru a coborî în cel mai jos punct al Custurii Retezatului şi anume şaua Retezatului. Aici întâlnim traseul 6 Triunghi Albastru ce urcă de la Cabana Pietrele pe Valea Stânișoarei și împreună cu acesta, vom urca susţinut, în general pe lespezi de piatră pătați de licheni, ca niște reptile de piatrã, până pe vârful Retezat. Vom ajunge după cca. 30-40 de minute din Șaua Retezatului.

De pe vârful Retezat vom avea o largă perspectivă asupra uriașilor Bucura I și Bucura II, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald a tăului, va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altitudine. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile lui, iar vara, apa devine verzuie.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Bucura - Vf. Bucura - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră