Traseul 21 CR face legătura între Gura Apei și Vf. Gugu, pe conturul lacului Gura Apei și pe Piciorul Branu. Un traseu solicitant cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 8 - 10 h de drumeție, recomandat turiștilor bine pregătiți..Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - necesită bune cunoștințe de orientare.
La gura de vărsare V. Lăpușnicul Mic în Lacul de Acumulare Gura Apelor, pe un zid de sprijin al malului se găsesc indicațiile de intrare în traseu. Accesul până aici se face dinspre Barajul Gura Apei, în primă fază, comun cu marcajele PA (traseul 23) - drumul spre Poiana Pelegii și varianta CA (traseul 21) - spre Lacul Bucura, peste Culmea Slăveiu. Versanții dinspre văile Lăpușnicul Mare și Râul Șes sunt abrupți și stâncoși, dificil de urcat. Din această cauză majoritatea traseelor spre creasta Godeanu se desfășoară dinspre V. Cernei.
După ce trecem podul peste V. Lăpuşnicului Mare, ținem drumul de contur al lacului la dreapta (spre V) spre V. Lăpuşnicului Mic și ajungem la podul peste vale. Varianta oficială, CR, face dreapta iar apoi urcă pe culmea Branu, iar cea neoficială, cu marcaj neomologat, punct roz, face stânga, direct spre refugiul Gugu (Branu). Poteca mai mult sau mai puțin evidentă.merge paralel cu Lăpușnicul Mic, trecând uneori de pe un mal pe celălalt, cale de peste 1 km, apoi intră la dreapta în pădure, unde este destul de bine conturată (vezi articol).
CR urcă pe Piciorul Branu prin pădurea de amestec la cota 1700 m, apoi continuă pe curbă de nivel. După un popas și o gustare la refugiu avem de urcat 300 m D+ în Șaua Branu, situată deasupra unui tău. De-aici poteca se orientează spre S și urcă pieptiș, pe un jgheab pietros, pe sub vârful Merila Mică, ieșind pe versantul vestic al muchiei, cu frumoase perspective asupra Munților Țarcu cu vârfurile Țarcu, Căleanu, Nedeia, Baicu, Bloju și Valea Râului Șes, care îi separă de Masivul Godeanu.
După ce trecem de Vârful Merila Mare, urcăm pe Vf. Gugu (2291 m), cel mai înalt vârf din Masivul Godeanu, de unde putem admira Lacul Gugu și circurile dinspre Șaua Mâțului. Spre E se disting vârfurile: Borăscu, Galbena, Munții Retezat, iar pe măsură ce ne apropiem de Muntele Moraru, descoperim căldarea Lacului Moraru, iar în depărtări, putem vedea până spre Piatra Iorgovanului și Oslea. Ieșim pe drumul de creastă BR ( vezi descriere traseul 14)
Comentarii