Touristik Label - 625MN21: Lacul Gura Apei - Culmea Branu - Vf. Gugu

Legătura Gura Apei - Muntele Moraru (peste Vf. Gugu)
Traseul 21 Cruce Roșie este poteca de legătură între Lacul Gura Apei și Vf. Gugu, ca parte a vechii magistrale care lega odinioară Valea Cernei de Gura Apei peste Muntele Moraru și Vf. Gugu. Priveliști spre Munții Țarcu, Platforma Borăscu, piramida Vf. Gugu, creasta principală, căldările lacurilor Gugu, Moraru, Retezat, Piatra Iorgovanului, Oslea ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,90km
Durată
8:30-10:00h
Urcare
2111m
Coborâre
928m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Lacul de acumulare Gura Apelor şi este comun în prima parte cu traseele PA, care urcă la Poiana Pelegii, şi cu CA, care urcă spre Vârful Zlata. Se urmăreşte drumul de contur al lacului spre est, se trece de bariera de acces în Parcul Naţional Retezat şi de intersecţia cu CA care urcă spre Vârful Zlata. Se traversează podul peste Valea Lăpuşnicului Mare şi se alege drumul forestier din partea dreaptă. Dacă se continuă pe drumul din partea stângă, se urmăreşte traseul PA şi se ajunge în Poiana Pelegii. Se continuă pe drumul de contur al lacului spre Valea Lăpuşnicului Mic, unde se traversează podul din tuburi de betoane. Traseul CR urmăreşte drumul de contur, unde după 2,5 km se alege poteca din partea stângă, care urcă pe Piciorul Branu prin pădure de foioase apoi de conifere până la altitudinea de 1700 m, unde se iasă din pădure şi se urmăreşte poteca de pe curba de nivel. Se continuă printr-o pădure rară de conifere, alternând cu tufe de ienupăr şi mici poieni spre Refugiul Branu (Gugu). De la refugiu traseul revine în creastă prin Șaua Branu, depășește Vârful Merila Mare și urcă pe Vf. Gugu (2291 m), de unde se poate observa în partea stângă Lacul Gugu. De asemenea, traseul oferă puncte de belvedere spre Şaua Iepii din Munţii Ţarcu, Munţii Retezat şi zona platformei de eroziune Borăscu din Godeanu. Cu toate că încă nu este finalizat, în acest an va fi marcată şi porţiunea cuprinsă între Vf. Gugu şi punctul terminal al porţiunii de traseu ce vine de la Lacul Iovan.

Etape

Lacul Gura Apei - Culmea Branu - Refugiul Branu (Gugu) - Vf. Gugu

Descriere

Traseul 21 CR face legătura între Gura Apei și Vf. Gugu, pe conturul lacului Gura Apei și pe Piciorul Branu. Un traseu solicitant cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 8 - 10 h de drumeție, recomandat turiștilor bine pregătiți..Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - necesită bune cunoștințe de orientare.

La gura de vărsare V. Lăpușnicul Mic în Lacul de Acumulare Gura Apelor, pe un zid de sprijin al malului se găsesc indicațiile de intrare în traseu. Accesul până aici se face dinspre Barajul Gura Apei, în primă fază, comun cu marcajele PA (traseul 23) - drumul spre Poiana Pelegii și varianta CA (traseul 21) - spre Lacul Bucura, peste Culmea Slăveiu. Versanții dinspre văile Lăpușnicul Mare și Râul Șes sunt abrupți și stâncoși, dificil de urcat. Din această cauză majoritatea traseelor spre creasta Godeanu se desfășoară dinspre V. Cernei.

După ce trecem podul peste V. Lăpuşnicului Mare, ținem drumul de contur al lacului la dreapta (spre V) spre V. Lăpuşnicului Mic și ajungem la podul peste vale. Varianta oficială, CR, face dreapta iar apoi urcă pe culmea Branu, iar cea neoficială, cu marcaj neomologat, punct roz, face stânga, direct spre refugiul Gugu (Branu). Poteca mai mult sau mai puțin evidentă.merge paralel cu Lăpușnicul Mic, trecând uneori de pe un mal pe celălalt, cale de peste 1 km, apoi intră la dreapta în pădure, unde este destul de bine conturată (vezi articol).

CR urcă pe Piciorul Branu prin pădurea de amestec la cota 1700 m, apoi continuă pe curbă de nivel. După un popas și o gustare la refugiu avem de urcat 300 m D+ în Șaua Branu, situată deasupra unui tău. De-aici poteca se orientează spre S și urcă pieptiș, pe un jgheab pietros, pe sub vârful Merila Mică, ieșind pe versantul vestic al muchiei, cu frumoase perspective asupra Munților Țarcu cu vârfurile Țarcu, Căleanu, Nedeia, Baicu, Bloju și Valea Râului Șes, care îi separă de Masivul Godeanu.

După ce trecem de Vârful Merila Mare, urcăm pe Vf. Gugu (2291 m), cel mai înalt vârf din Masivul Godeanu, de unde putem admira Lacul Gugu și circurile dinspre Șaua Mâțului. Spre E se disting vârfurile: Borăscu, Galbena, Munții Retezat, iar pe măsură ce ne apropiem de Muntele Moraru, descoperim căldarea Lacului Moraru, iar în depărtări, putem vedea până spre Piatra Iorgovanului și Oslea. Ieșim pe drumul de creastă BR ( vezi descriere traseul 14)

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacul Gura Apei - Culmea Branu - Vf. Gugu în Hunedoara, Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră