Touristik Label - 1217MN44: locul Între Ape - Piatra Bulzului (Bulzul Bulzeştilor) - Muntele Găina Cruce

Legătura Ribița - Muntele Găina Cruce (prin Cheile Uibăreştilor)
Traseul 44 Triunghi Roșu este traseul de legătura dintre localitatea Ribița (locul Între Ape) și platoul de pe Muntele Găina Cruce (cu Festivalul „Târgul de Fete”), vizitând rezervația naturală Cheile Uibăreştilor, Podul Natural de la Grohot și zona de sub Piatra Bulzului (Bulzul Bulzeştilor), la granița dintre Țara Moților și Țara Zarandului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
23,74km
Durată
9:00-11:00h
Urcare
1796m
Coborâre
617m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din locul numit Între Ape şi continuă pe drum, împreună cu traseul PR prin satul Uibăreşti şi cătunul Grohot Vale. Aici, în dreptul unui arbore cu săgeţi de marcaj, cele două trasee se despart şi traseul nostru urmează o traversare dificilă, de multe ori prin apă, a Cheilor Uibăreştilor. Trecem în urcare pe lângă Podul Natural de la Grohot, coborâm în Bulzeştii de Jos şi mergem până în Bulzeştii de Sus peste Dealul Stoguri şi pe sub Piatra Bulzului. Din Bulzeştii de Sus urcăm în satul Ruseşti şi apoi, pe sub linia de curent electric, pe un drum abrupt, până pe Muntele Găina.

Etape

locul Între Ape - sat Uibăreşti - Cheile Uibăreştilor - sat Bulzeştii de Jos - Dealul Stoguri - Piatra Bulzului (Bulzul Bulzeştilor) - sat Bulzeştii de Sus - sat Ruseşti - Muntele Găina Cruce

Descriere

Traseul 44 TR vizitează Rezervația  "Cheile Uibăreștilor" și Piatra Bulzului, în drumul dintre Ribița și platoul de pe Muntele Găina Cruce. Este un traseu dificil de cca. 23 km, cu marcaje rare în unele zone, accesibil în cca. 11 - 12 h de drumeție cu peste 1500 m diferențe de nivel. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi,

Din centrul comunei Ribița se ajunge la confluența pârâului Uibărești (Bulzești) cu valea Ribiţa, în locul numit Între Ape, unde debutează 3 trasee din zonă: BA (pe cumpăna de ape dintre Valea Bulzului şi Valea Ribiţa), TR și PR (Circuitul Cheile Ribiței și Cheilor Uibăreștilor). Urmăm drumul prin satul Uibăreşti şi cătunul Grohot Vale alături de PR, apoi pătrundem în Cheile Uibăreştilor, cu traversări prin apă. 

Cheile Uibăreştilor sunt înguste, cu sectoare de grohotiş şi versanţi abrupţi, verticali, unde găsim cavităţile Fruntea Grohotului, Piatra Şoimului şi Calea Cicerii. Cursul de apă este cunoscut și sub denumirea de Valea Grohotului, iar în amonte de chei, pârâul a săpat un drum subteran într-o peșteră prăbușită - un pod natural cu o lungime de 30 m, o lărgime interioară de 10-15 m şi o înălţime de 4-8 m, cunoscut ca Podul Natural de la Grohot.

Următorul sector urcă peste Dealul Stoguri și ajunge sub Piatra Bulzului (Bulzul Bulzeştilor), unde întâlnește marcajul PA (Circuitul Bulzului Bulzeştilor). Piatra Bulzului este accesibilă pe varianta Cruce Roșie (traseul 47). Din Bulzeştii de Sus continuăm spre satul Ruseşti, trecând pe lângă păstrăvăria de pe Valea. Uibăreștilor. Porțiunea finală TR urcă abrupt pe sub linia de curent electric până pe Muntele Găina, spre platoul unde an de an, la sfârșitul lunii iulie, se desfășoară Festivalul „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”, marcat de Monumentul lui ''Avram Iancu''.

Observații

Marcaje rare între cătun Grohot Vale - Piatra Ioneştilor şi între Bulzeşti de sus - Muntele Găina Cruce. Poteca se poate pierde de mai multe ori. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

locul Între Ape - Piatra Bulzului (Bulzul Bulzeştilor) - Muntele Găina Cruce în Hunedoara, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră