Touristik Label - 1222MN06: Luncani - Valea Alunului - Prihodişte

Legătura Luncani - Prihodişte (+variantă spre Cetatea Piatra Roşie)
Traseul 6 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre localitatea Luncani și satul Prihodişte, potrivit pentru MTB, de-a lungul Văii Alunului, cu posibilitate de acces la ruinele cetății Piatra Roșie. Cetatea Piatra Roşie, rămasă izolată, la adăpostul naturii, este mai puțin cunoscută și surprinde printr-un drum dacic pavat cu dale de piatră prin pădure.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,20km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
596m
Coborâre
76m

Tabs

Indicaţii de orientare

Semnele TR sunt prezente şi pe acest drum forestier care urcă de-a lungul Văii Alunului până la şcoala din Prihodişte, unde se află un stâlp de marcaj. Menţionăm ca din acest traseu, la 100 m amonte de Pensiunea Dacica, se desprinde spre dreapta (Sud) o variantă de urcare la Cetatea Piatra Roşie nemarcată, dar uşor de urmărit şi prevăzută cu indicatoare.

Etape

Luncani - Valea Alunului - Prihodişte

Descriere

Traseul 6 TR face legătura între Luncani și satul Prihodişte de pe Dealul Alunului, pe un drum forestier accesibil și pentru cicloturism. Un traseu ușor, în aprox. 3 h de drumeție traversând Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina. 

Din satul Luncani, urcăm de-a lungul Văii Alunului până la şcoala din Prihodişte, pe un drum forestier care străbate satul răsfirat Alun, din inima parcului natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina, într-o zonă izolată, dar foarte frumoasă. Toată această zonă a podișului înalt al Luncanilor, cu șapte sate arhaice, a suferit o depopulare dramatică în timp.

La 100 m amonte de Pensiunea Dacica se desprinde spre dreapta o potecă nemarcată spre ruinele cetății Piatra Roșie. Ajungem la un loc de popas amenajat, unde găsim panoul info. Pentru a vizita cetatea, trebuie să urmăm o potecă scurtă care aproape de ruine, devine un drum dacic pavat cu dale de piatră - foarte pitoresc. 

Cetatea dacică Piatra Roșie face parte din sistemul de fortificații și așezări din Munții Orăștiei grupate în jurul capitalei dacice Sarmizegetusa Regia. Starea de conservare a cetății este precară, fără vestigii la fel de impresionante precum cele de la celelalte cetăți dacice din Munții Orăștiei, dar așezarea pitorească pe un pisc stâncos izolat, înconjurat din trei părți de prăpăstii, face din ruinele cetății un obiectiv turistic fascinant, cu o belvedere deosebită asupra zonei.

Observații

Marcaje rare, dar fiind vorba de un drum nici nu sunt necesare mai dese.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Luncani - Valea Alunului - Prihodişte in Hunedoara, Şureanu is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră