Touristik Label - 1006MN17: Nucşoara - cetatea Colţ - Suseni

Legătura Nucșoara - Suseni, vizitând cetatea Colț
Traseul nr. 17 Triunghi Albastru este traseul de vizitare a Cetății Colț, o cetate ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, cu o frumoasă privelişte atât spre Valea Râuşor, spre Retezat, cât şi spre satele din vale. În prezent, cetatea cnezială a Cândeștilor (cetatea de Colț) se află din păcate, într-o stare avansată de degradare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
4,78km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
190m
Coborâre
340m
Vârf
828m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La ieşirea din Nucşoara spre Cârnic, drumul trece peste un pod aflat la mare înălţime de Valea Nucşorii. De la acest pod, în drumul spre Cârnic, mai sus cu 300 m se află un indicator care arată punctul de plecare în traseul spre Cetatea Colţ. De aici se urmăreşte un drumeag care la început merge paralel cu valea, apoi după circa 800 m coteşte 90 de grade la stânga (aici se află un izvor) şi începe să urce printr-o zonă cu copaci mici până în culme, unde iese într-o poiană. În această poiană trebuie păstrată direcția înainte. Se intră din nou în pădure, care are acum copaci mari. Trecem pe lângă mai multe pârâiaşe (izvoare) şi panouri explicative, iar la un moment dat întâlnim pe partea stângă un indicator de lemn, loc în care ne întâlnim cu poteca ce vine din dreapta, din Suseni, marcată tot cu triunghi albastru, dar foarte rar. Până la cetate mai avem cam 350 m. De la cetate, care se află într-o stare avansată de degradare, se deschide o frumoasă privelişte atât spre Valea Râuşor, spre Retezat, cât şi spre satele din vale, pe care le domină prin poziţia ei. Dacă ne întoarcem la indicatorul de lemn, putem coborî înspre Suseni şi Râu de Mori pe o potecă deseori noroioasă, care la un moment dat intersectează un drum de tractor pe care o luăm în stânga (în jos), paralel cu un pârâu, drum care iese la asfaltul drumului DJ686, în satul Suseni, la doar 200 m mai jos de Mănăstirea Colţ.

Etape

Nucşoara - cetatea Colţ - Suseni

Descriere

 

Traseul 17 TA face legătura între localitatea Suseni și ieşirea din Nucşoara spre Cârnic, cu o derivație scurtă spre Cetatea Colţ, punct de belvedere spre împrejurimi. Este un traseu relativ ușor, accesibil tot timpul anului. Traseul complet însumează aprox. 500 de metri diferențe de nivel, în cca. 2 - 3 h de drumeție

Așadar, pornim fie din localitatea Suseni, fie de la ieşirea din Nucşoara spre Cârnic. Pentru varianta din Nucșoara, în locul numit La Viaduct, vom trece peste un pod aflat la mare înălţime de Valea Nucşorii, până găsim indicatorul care arată punctul de plecare în traseul spre Cetatea Colţ. Acesta merge inițial pe un drumeag paralel cu valea, apoi cotește la stânga 90 de grade (aici se află un izvor), urcă printr-o zonă cu copaci mici până în culme, apoi iese într-o poiană. În această poiană trebuie păstrată direcția înainte, se reintră în pădure, se trece pe lângă mai multe pârâiaşe (izvoare) şi panouri explicative, apoi se ajunge la un indicator de lemn, loc în care ne întâlnim cu poteca ce vine din dreapta, din Suseni, marcată tot cu TA, dar foarte rar. Până la cetate se mai fac aprox. 350 m.

Cetatea Colț, ctitorie a familiei cnezială Cândea din Râu de Mori, ulterior devenită Kendefi, datează de la începutul secolului al XIV-lea, a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, însă nu a îndeplinit niciodată rolul de apărare, cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni. Se crede că cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Prin poziţia ei, cetatea Colț oferă o frumoasă privelişte atât spre Valea Râuşor, spre Retezat, cât şi spre satele din vale.

De la cetate ne întoarcem la indicatorul de lemn, coborâm înspre Suseni şi Râu de Mori pe o potecă deseori noroioasă, apoi pe un drum de tractor la stânga (în jos), paralel cu un pârâu, până ce ajungem la asfaltul drumului DJ686, în satul Suseni, la doar 200 m mai jos de Mănăstirea Colț. Mănăstirea Colț este una dintre primele mănăstiri atestate pe teritoriul României, din piatră, fără temelie, de un pitoresc aparte, locuită de călugări în prezent.

Observații

Marcaj în stare bună până la cetate, foarte şterse şi rare de la cetate la Suseni. Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Nucşoara - cetatea Colţ - Suseni in Hunedoara, Retezat is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră