Touristik Label - 322MN07: Ohaba-Ponor - Valea Morii - Boşorod

Legătura Ohaba-Ponor - Fundătura Ponorici Cioclovina
Traseul 7 Bandă Roșie este magistrala care face legătura între localitatea Ohaba-Ponor și satele Luncani și Boșorod de pe Valea Luncanilor, vizitând o zonă carstică extrem de frumoasă din Munții Șureanu: rezervația Peștera Șura Mare, complexul carstic Ponorirci - Cioclovina (cu Fundătura Ponorici) și peștera Cioclovina cu Apă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
24,90km
Durată
9:00-9:30h
Urcare
825m
Coborâre
961m

Tabs

Indicaţii de orientare

Urmăm drumul asfaltat din localitatea Ohaba-Ponor, care la un moment dat coteşte brusc spre dreapta şi urcă susţinut spre Federi. La marginea de sud a localităţii Federi, unde se află mai multe garaje şi unde se termină asfaltul părăsim acest drum pentru un drumeag ce urcă spre nord. Marcajele folosesc uliţele satului, cuibărit într-un amfiteatru natural de unde admirăm peste valea Streiului silueta Munţilor Retezat. După ultima casă din sat scurtăm o serpentină a drumului pe lângă un cireş izolat, apoi ieşim pe un platou carstic plin de doline. De la garaje şi până aici am parcurs circa 3,5 km cu o urcare de 300 m diferenţă de nivel. Urmează un parcurs pitoresc cu urcuşuri şi coborâşuri line, pâlcuri de pădure, păşuni, sălaşe, ocolind dolinele. Întâlnim terasamentul unei vechi căi ferate înguste - acum un drumeag - care este săpat în stâncă pe deasupra Fundăturii Ponorici, sora mai mică a Fundăturii Ponorului. Ambele fundături sunt locuri extrem de pitoreşti, vânate de fotografi şi iubitori de peisaje, lunci prin care şerpuieşte pârâul înainte de a intra în subteran. După ce trecem printre două doline pe un zid îngust de piatră părăsim fosta cale ferată spre stânga pe o potecă pe deasupra unor poieni lungi orientate pe direcţia nord-vest. Plimbarea de circa 3,7 km pe platoul carstic se termină la intrare în pădure, de unde coborâm abrupt mai bine de 100 m diferenţă de nivel pe o cărare bine conturată până într-o poiană. De aici un drumeag ne coboară în scurt timp la un loc de popas. Până aici urcă drumul din Boşorod, pe care îl urmăreşte marcajul de acum încolo. Drumul este bun şi are o bucată izolată de asfalt de 2,4 km. De menţionat ca la 350 m de la întâlnirea asfaltului se află confluenţa cu Valea Roşie, de unde se poate urca la Cetatea Piatra Roşie - pe Valea Roşie 1,7 km, apoi pe drumul ce urcă în serpentine marcat cu TR (traseul 5).

Etape

Ohaba-Ponor - Federi - Dealul Robului - lângă Peştera Ponorici - Valea Morii - Valea Luncanilor - Luncani - Boşorod

Descriere

Traseul 7 BR face legătura între Ohaba-Ponor și satele Luncani și Boșorod, trecând pe la Peștera Șura Mare și carstul Ponorirci - Cioclovina. Un parcurs pe asfalt, drumuri de culme și drumuri de țară potrivite și pentru MTB. Un traseu lung (cca. 25 km), în 9-10 h de drumeție, dar fără diferențe mari de altitudine, 

Din drumul asfaltat din localitatea Ohaba-Ponor care urcă spre satul Federi se desprinde la un moment dat un drumeag care urcă pe versantul drept, către N. În zonă găsim și poteca PR spre Fundătura Ponorului. Lăsăm satul în urmă, cuibărit într-un amfiteatru natural și admirăm peste valea Streiului silueta Munţilor Retezat și Depresiunea Hațegului. Într-o serpentină putem opta să părăsim drumul spre dreapta cca 100 m, ca să admirăm canionul format de cursul pârâului Lunca Ponorului, care străbate apoi peștera Șura Mare și comunică hidrologic cu Avenul din Dosul Lăcșorului, asemănător zonei Huda lui Papară - Vânătările Ponorului, din Munții Trascău.

Revenim pe drum și urcăm pe versant, deasupra satului Federi pe culme, apoi coborâm într-o poiană cu fântână, de unde drumeagul urcă spre dealul Robului, pe un platou carstic cu doline. Trecem prin pășuni, pâlcuri de pădure și sălașe pitorești și ajungem apoi la terasamentul unei căi ferate forestiere cu ecartament îngust, săpat în stâncă pe deasupra zonei Fundătura Ponorici, sora mai mică Fundătura Ponorului, două lunci extrem de fotogenice prin care meandrele pârâurilor șerpuiesc înainte de a intra în subteran. 

Putem să ne abatem spre dreapta pentru a vizita gura peșterii Ponorici (Cioclovina seacă), prin care speologii pot urmări traseul subteran al pârâului Ponorici tocmai până la Peștera Cioclovina cu Apă. Mai sus poteca coboară ușor spre stânga (părăsind terasamentul căii ferate), printre două doline. Pe culmea din dreapta pe vremea dacilor se înălța un zid de apărare lung de 2.5 km, numit Troianul. 

BR continuă spre satul și peștera Cioclovina, coborând abrupt prin pădure peste 100 m diferență de nivel, la un drumeag cu popas, locul unde pornește varianta TR (traseul 5) spre satul Cioclovina. Puțin după popas, dintr-o curbă a drumului coboară șerpuit prin pădure poteca către peștera Cioclovina cu Apă. 

Tot din drumul spre Luncani se desprinde un drumeag care însoțește Valea Roșie spre locul de popas amenajat de sub pintenul stâncos pe care se află ruinele cetății dacice Piatra Roșie (vezi descrierea traseului 5)

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Ohaba-Ponor - Valea Morii - Boşorod în Hunedoara, Şureanu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră