Touristik Label - 112MN06: Pasul Groapa Seacă - Vârful Găuri - Șaua Piatra Tăiată

Legătura Pasul Groapa Seacă - Șaua Piatra Tăiată (creasta principală)
Traseul 6 Bandă Albastră este traseul de legătură între Pasul Groapa Seacă și Șaua Piatra Tăiată, din creasta principală, urcând pieptiș câteva vârfuri pitorești între 1800-2000 m. Priveliști spre bazinul Jiețului, Valea și Căldarea Roșiile, pragul superior L. Cârja - Tăul Înghețat, Parângul Mare, Transalpina ș.a. Acces la Tăul Huluzu și L. Ciobanu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,62km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
910m
Coborâre
910m
Vârf
2283m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul bandă albastră pornește din Pasul Groapa Seacă (DN 7A), pas aflat la limita judeţelor Hunedoara (nord) și Vâlcea (sud). Traseul nostru merge înspre sud și primul marcaj îl vom găsi pe primii brazi aflaţi pe liziera pădurii. Atenţie! În zona există un drum forestier, însă noi va trebui sa urmăm poteca care de la primul marcaj se va strecuta prin pădure, ușor înspre dreapta. Aceasta urcă abrupt prin pădure și va intersecta un drum forestier mai sus, iar în cele din urmă ne va scoate într-o poiană prelungă, loc în care vom trece peste Vârful Coricia. E bine de știut că marcajul e destul de rar și vechi. De asemenea, banda albastră e însoţită de punct albastru până pe Vârful Ciobanu (marcaj care nu apare pe hărţile mai vechi). Vârful Ciobanu e următorul după Vârful Coricia și de sus vom putea vedea atât culmea pe care vom continua cât și creasta principală. Coborând de pe Vârful Ciobanu ajungem în Șaua Huluzu, șa în care se află un tău mic, numit Tău Huluzu. Din șa înspre vest se desprinde marcajul punct albastru, marcaj ce coboară la Cabana Groapa Seacă. Și de aici în continuare marcajul e destul de rar, dublat cu momâi din loc în loc, iar în caz de vreme rea sau vizibilitate redusă poate pune probleme de orientare. În drum spre Vârful Găuri poteca se strecoară printr-o întindere mare de jnepeni, iar apoi printre lespezi și iarbă în zona Vârfului Coasta lui Rus. Coborând de pe Vârful Coasta lui Rus ajungem în Șaua Piatra Tăiata, punct în care intersectăm marcajul crestei principale (banda roșie).

Etape

Pasul Groapa Seacă - Vf. Ciobanu - Șaua Huluzu - Vârful Găuri - Vârful Coasta lui Rus - Șaua Piatra Tăiată

Descriere

Traseul 6 BA face legătura între Pasul Groapa Seacă și creasta principală (Șaua Piatra Tăiată), trecând peste culmea Ciobanu - Vf. Pietrii - Vf. Găuri. Este un traseu solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 4 - 4.5 h de drumeție. Sectorul de gol alpin poate fi acoperit de zăpadă până târziu în primăvară (avalanșe).

În Munții Parâng, natura a desăvârșit unele dintre cele mai sălbatice peisaje din Carpații românești. Creasta principală este de-a dreptul impunătoare, cu piscuri ce depășesc 2300 m, iar traseul BA oferă câteva puncte de belvedere excelente asupra acesteia.

Pornind din Petroșani se străbat Cheile Jiețului și defileul, apoi se trece de Cabana Mija, Cabana Groapa Seacă și se ajunge în Pasul Groapa Seacă (1598 m), o șa la mare altitudine, la limita judeţelor Hunedoara și Vâlcea, pe drumul ce face legătura cu Transalpina. 

BA urcă spre S, ajunge la liziera pădurii și intră în pădure, pieptiș până într-o poiană prelungă, unde trecem peste Vf. Coricia, cu direcția Vf. Ciobanu. Merită să facem un popas, pentru a admira culmea pe care vom continua cât și creasta principală. Urmează o coborâre spre Șaua Huluzu, unde întâlnim traseul dinspre Cabana Groapa Seacă (traseul 5). Aproape de șa se află un ochi de apă și un lac verzui, Tăul Huluzu. Partea alpină a Transalpinei e foarte aproape de noi. La dreapta ni se arată pentru prima dată Vf. Cârja și Culmea Mija. 

Pas cu pas, priveliștea se deschide spre vârfurile aflate pe creasta principală și ajungem la o întindere mare de jnepeni (La Polițe), pe care o ocolim pe la E. În drumul spre vârful Găuri, ne bucurăm de priveliștea oferită de Lacul Ciobanul, pitit în mijlocul mării de jneapăn, cu un petec de verdeață lângă el și umbrit de vegetația înconjurătoare. 

Poteca ne scoate apoi la golul alpin, sub Vf. Pietrele, de unde putem observa adânca vale și Căldarea Roșiile, pragul superior L. Cârja, Tăul Înghețat, Culmea Mija, vârfurile crestei principale: Cârja, Gemănarea, Parângul Mare etc La E, Culmea Murgoci și Transalpina. Pe Vf. Pietrele avem un orizont larg asupra frumoaselor căldări ale Ghereșului și Roșiilor. Privind în depărtări, Munții Șureanu își desfășoară vârfurile. 

După ce trecem de o zonă cu stânci presărate haotic, ajungem pe Vf. Găuri (2244 m). În stânga privirea ne cade pe bazinul complex al Văii Găuri, cu borduri stâncoase, ochiuri de apă, pajiști nesfârșite. Un ultim urcuș printre lespezi și iarbă ne duce în zona Vârfului Coasta lui Rus (2301 m), de unde se observă uriaşul vârf Setea Mare, iar alături de noi, un vârf geamăn, Piatra Tăiată (2299 m). 

Poposim în Șaua Piatra Tăiata, de unde putem întrezări Căldările nordice Zănoaga, Gâlcescu, Iezer, cu lacuri de o frumusețe deosebită. Suntem pe creasta principală BR și putem aborda Căldarea Lacurilor, de sub Setea Mare, cu frumoasele lacuri glaciare Vidal, Gâlcescu, Păsări etc. pe marcajul CR (traseul 7). Pe creastă ne așteaptă Parângul Mare.

Observații

Marcaje foarte rare pe toată lungimea traseului. Pe porţiunea Șaua Huluzu - Șaua Piatra Tăiată sunt prezente momâi. În funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii traseul poate fi periculos iarna în zona vârfului Găuri.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pasul Groapa Seacă - Vârful Găuri - Șaua Piatra Tăiată în Hunedoara, Vâlcea, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră