Traseul 6 BA face legătura între Pasul Groapa Seacă și creasta principală (Șaua Piatra Tăiată), trecând peste culmea Ciobanu - Vf. Pietrii - Vf. Găuri. Este un traseu solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 4 - 4.5 h de drumeție. Sectorul de gol alpin poate fi acoperit de zăpadă până târziu în primăvară (avalanșe).
În Munții Parâng, natura a desăvârșit unele dintre cele mai sălbatice peisaje din Carpații românești. Creasta principală este de-a dreptul impunătoare, cu piscuri ce depășesc 2300 m, iar traseul BA oferă câteva puncte de belvedere excelente asupra acesteia.
Pornind din Petroșani se străbat Cheile Jiețului și defileul, apoi se trece de Cabana Mija, Cabana Groapa Seacă și se ajunge în Pasul Groapa Seacă (1598 m), o șa la mare altitudine, la limita judeţelor Hunedoara și Vâlcea, pe drumul ce face legătura cu Transalpina.
BA urcă spre S, ajunge la liziera pădurii și intră în pădure, pieptiș până într-o poiană prelungă, unde trecem peste Vf. Coricia, cu direcția Vf. Ciobanu. Merită să facem un popas, pentru a admira culmea pe care vom continua cât și creasta principală. Urmează o coborâre spre Șaua Huluzu, unde întâlnim traseul dinspre Cabana Groapa Seacă (traseul 5). Aproape de șa se află un ochi de apă și un lac verzui, Tăul Huluzu. Partea alpină a Transalpinei e foarte aproape de noi. La dreapta ni se arată pentru prima dată Vf. Cârja și Culmea Mija.
Pas cu pas, priveliștea se deschide spre vârfurile aflate pe creasta principală și ajungem la o întindere mare de jnepeni (La Polițe), pe care o ocolim pe la E. În drumul spre vârful Găuri, ne bucurăm de priveliștea oferită de Lacul Ciobanul, pitit în mijlocul mării de jneapăn, cu un petec de verdeață lângă el și umbrit de vegetația înconjurătoare.
Poteca ne scoate apoi la golul alpin, sub Vf. Pietrele, de unde putem observa adânca vale și Căldarea Roșiile, pragul superior L. Cârja, Tăul Înghețat, Culmea Mija, vârfurile crestei principale: Cârja, Gemănarea, Parângul Mare etc La E, Culmea Murgoci și Transalpina. Pe Vf. Pietrele avem un orizont larg asupra frumoaselor căldări ale Ghereșului și Roșiilor. Privind în depărtări, Munții Șureanu își desfășoară vârfurile.
După ce trecem de o zonă cu stânci presărate haotic, ajungem pe Vf. Găuri (2244 m). În stânga privirea ne cade pe bazinul complex al Văii Găuri, cu borduri stâncoase, ochiuri de apă, pajiști nesfârșite. Un ultim urcuș printre lespezi și iarbă ne duce în zona Vârfului Coasta lui Rus (2301 m), de unde se observă uriaşul vârf Setea Mare, iar alături de noi, un vârf geamăn, Piatra Tăiată (2299 m).
Poposim în Șaua Piatra Tăiata, de unde putem întrezări Căldările nordice Zănoaga, Gâlcescu, Iezer, cu lacuri de o frumusețe deosebită. Suntem pe creasta principală BR și putem aborda Căldarea Lacurilor, de sub Setea Mare, cu frumoasele lacuri glaciare Vidal, Gâlcescu, Păsări etc. pe marcajul CR (traseul 7). Pe creastă ne așteaptă Parângul Mare.
Comentarii