Touristik Label - 1022MN18: Petrila - Cabana Auşel - Cabana Şureanu

Legătura Petroșani - Vârful Şureanu, pe Valea Aușelu
Traseul 18 Triunghi Albastru este legătura între Depresiunea Petroșani (Petrila) și Cabana Şureanu, unde se întâlnesc poteci spre Vf. și Iezerul Șureanu. Un parcurs lung pe valea pârâului Aușelu (cu Cheile Taia), apoi pe coasta muntelui Brateș. Preconizat a fi remarcat direct către Vârful Şureanu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
21,70km
Durată
7:30-9:00h
Urcare
1484m
Coborâre
414m

Tabs

Indicaţii de orientare

Indicatoarele indică faptul că acest traseu se preconizează a urca pe Vârful Şureanu, însă în vara 2018 nu a fost realizată ultima parte, aşa că am descris traseul cu punctul final Cabana Şureanu, aşa cum a fost prevăzut iniţial. Traseul pleacă din Petrila chiar de lângă primărie, pe drumul de-a lungul văii Taia, apoi Auşel. Trecem prin Cheile Taia, scurte dar pitoreşti. Avem de parcurs 14,5 km pe drum. La toate intersecţiile sunt montate indicatoare. La circa 1,4 km de la Cabana Auşel un indicator ne invită să părăsim drumul pe o potecă abruptă. Prima parte a urcuşului se face în serpentine prin pădure. De-a lungul potecii sunt instalate o mulţime de stâlpi şi indicatoare. După aproximativ 230 m diferenţă de nivel ieşim într-o culme secundară pe care-o parcurgem circa 350 m. Apoi poteca coteşte uşor dreapta şi se înscrie pe un traseu tăiat în coasta muntelui, trecând pe la un pârâu. În scurt timp ieşim într-o poiană cu o stână părăsită. Traversăm poiana ghidaţi de doi stâlpi de marcaj, iar la marginea ei superioară intrăm pe un drum pe care vom merge de acum înainte. Pe drum semnele sunt mai rare, dar nu sunt probleme de orientare. Drumul este tăiat în coasta muntelui Brateşului şi urcă uşor. După ieşirea din pădure întâlnim pe stânga o stână mică cu acoperiş roşu. Drumul dă ocol văii Auşel traversând mai multe pâraie şi iese în culme la Après-Ski-ul Ada, uşor de recunoscut de departe datorită formei sale conice. De aici coborâm spre cabana Şureanu alături de traseul 17 BA. Semnele TA apar din nou pe drumul spre cabană.

Etape

Petrila - Valea Taia - Cheile Taia - Cabana Auşel - Culmea Brateşului - Après-Ski Ada - Cabana Şureanu

Descriere

Traseul 18 TA face legătura între Depresiunea Petroșani și Cabana Şureanu, pe V. Aușelu și prin pădure. Un traseu lung (21 km) cu peste 1500 m diferență de nivel,  în cca. 7 - 9  h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim de la Petrila pe drumul auto ce însoțește Valea Taia și ajungem la Cheile Tăii, scurte dar pitorești, cu pereți prăpăstioși, sculptați în piatra calcaroasă -  cu posibilități de practicare a alpinismului (trasee amenajate). Drumul forestier trece apoi de cabana Lunca Florii (8 km de la start) și ajunge la Gura Popii, de unde urmăm drumul principal pe V. Aușelu, în timp ce drumul forestier Popa urcă la poalele munţilor Ştevia şi Dobraia. 

După 14,5 km de la debut, trecem de Cabana de vânătoare Aușel și găsim un indicator care ne scoate din vale la stânga, pe o potecă abruptă, în serpentine, care urcă în coasta muntelui Brateș, apoi pe la izvoarele pârâului Aușelu. De-aici ținem un drum ușor de urmat până în culme la Après-Ski-ul domeniului schiabil Șureanu. Aici primim din dreapta BA (traseul 17) și păstrăm direcția N. După 30 - 40 min ajungem la Cabana Şureanu, aflată în administrarea MApN (nu oferă cazare decât în circuit restrâns). Prin curtea unității putem ajunge la căldarea unde se află lacul Iezerul Șureanu. (vezi descriere traseu 10)

Observații

Marcaje foarte bune la început, mai rare în zona superioară.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Petrila - Cabana Auşel - Cabana Şureanu în Hunedoara, Şureanu este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră