Touristik Label - 1117MN64: sat Arieşeni - Şaua Poniţa - Pietroasa

Legătura Arieşeni - Pietroasa (pe Valea Cobleșu)
Traseul 64 Triunghi Galben este traseul de legătură dintre stațiunea turistică Arieșeni și comuna Pietroasa, traseu ce permite vizitarea Cheilor Jgheabului și oferă acces spre zona carstică a văii Galbena (Cheile Galbenei). Potrivit pentru o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
24,68km
Durată
9:00-10:00h
Urcare
790m
Coborâre
1309m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul satului Arieşeni, urcând pe drumul asfaltat de-a lungul Pârâului Cobleşu, având sector comun cu traseul TR până la confluenţa cu Valea Ponoraşului. De aici traseul nostru continuă pe Valea Gojii până în Şaua Poniţa. De aici, pe un drum forestier se coboară la Cantonul silvic Luncşoara, iar mai apoi pe Valea Luncşoarei, până în apropiere de Cheile Galbenei şi mai apoi până la Cantonul silvic Galbena din Poiana Păuleasa. De aici părăsim drumul forestier la dreapta, mergem de-a lungul Văii Galbenei, după care urcăm din nou până la o curbă a drumului. Părăsim imediat drumul, coborâm într-un afluent al Văii Galbenei, ca să urcăm iarăşi, prin pădure, până la drumul forestier. Urmăm drumul pentru cca 150 m, după care îl părăsim la dreapta pe o potecă prin pădure care ne scoate la drumul asfaltat DJ763. Mergem la stânga şi de aici continuăm pe drum până în Pietroasa.

Etape

sat Arieşeni - Pârâul Cobleşu - Şaua Poniţa - Cantonul silvic Luncşoara - Valea Galbenei - Pietroasa

Descriere

Traseul 64 TG este traseul de legătură între comunele Pietroasa şi Arieşeni, cu acces la Cheile Galbenei. Este un traseu solicitant, de cca. 24 km, accesibil în cca. 9 - 10 h de drumeție. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi.

Pornim din centrul comunei Arieșeni, pe drumul asfaltat, pe sector comun cu marcajul TR (traseul 65) până la confluența unde se formează valea Cobleșului (deasupra satului Poienița). De-aici, TG înconjoară dealul Cornu Ponița și ajunge în Şaua Poniţa, la intersecția cu traseul de creastă BR Vărășoaia - Vârtop, care urcă de aici la Cetățile Ponorului și zona de camping Padiș - Glăvoi. Din șa aruncăm o privire în spate, spre peisajul tipic al Ţării Moţilor, cu dealuri acoperite de păşuni presărate cu case de lemn pitoreşti, apoi coborâm pe un drum forestier la Cantonul silvic Luncşoara.

Următorul sector străbate Valea Luncşoarei, într-o zonă de interes speologic, cu peștera din Peretele Gardului și 2 avene: Avenul Cristalelor și Hoanca Urzicarului (Avenul Independenței). Cel din urmă este un aven activ cu o intrare de peșteră, printre cele mai mari avene din țară, însă din cauza prăbușirilor dese, avenul este închis. Traseul se întâlnește apoi tangențial cu marcajul PG (Circuitul Galbenei), la un pod peste Valea Galbenei, de unde se poate admira sectorul terminal al Cheilor Galbenei. 

Urmăm mai departe drumul forestier Păuleasa spre Cantonul silvic Păuleasa, apoi intrăm pe valea Galbenei. Din Poiana Budesei se pot observa cascadele Budesei prin care Budeasa ajunge în Cheile Jgheabului, săpate de apa Galbenei. 

Următorul segment urcă în serpentine cca. 30 min până într-o poiană largă, numită Între Ape, punct în care Galbena se varsă în Crişul Pietros. Aici găsim drumul asfaltat și marcajul CA (traseul 10) care ne conduce spre Pietroasa, cu acces spre Săritoarea Bohodei și Stâncile lui Hercule - din Munții Vlădeasa.

Observații

Marcaje rare. Marcajele se pierd mai ales în sectorul Canton Luncşoara - Pietroasa. Iarna recomandat doar schiorilor şi turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Arieşeni - Şaua Poniţa - Pietroasa în Bihor-Padiş, Bihor, Alba este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră