Touristik Label - 812MN08: Șaua Scurtu - Lacul Mija

Legătura stațiunea Parâng - Lacul Mija
Traseul 8 Punct Galben este traseul de acces la căldarea Lacului Mija, din Șaua Scurtu (creasta principală). Lacul Mija este cunoscut şi sub denumirea de Tăul de la Lunci sau Lacul Zăvoiele, un lac glaciar fermecător la 1975 m alt.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,75km
Durată
~1:00h
Urcare
100m
Coborâre
230m
Vârf
2115m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul punct galben se desprinde din traseul crestei principale în Șaua Scurtu (între Vf. Parângul Mic și Vf. Scurtu) și coboară spre Lacul Mija. O parte din coborâre o facem pe panta versantului, apoi traversăm obârșia pârâului Mija Mare și după un mic urcuș ajungem lac. Lacul Mija este înconjurat de pereţi stâncoși și grohotișuri.

Etape

Șaua Scurtu - Lacul Mija

Descriere

Traseul 8 PG este traseul de acces spre Lacul Mija (1975 m), desprins din traseul crestei principale în Șaua Scurtu (între Vf. Parângul Mic și Vf. Scurtu). Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 300 m diferențe de nivel, în cca. 1 h de drumeție. Nerecomandat iarna.

Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, iar cel din căldarea de sub Vârful Mija, merită cu prisosință o drumeție de explorare. 

Pornim din Complexul Turistic Parâng cu telescaunul, apoi continuăm pe traseul de creastă BR. În drumul spre Parângul Mic, poteca trece prin apropierea ariei protejate Piatra Crinului, unde se află câteva formațiuni stâncoase pe care vegetează o plantă protejată de stâncărie, cu flori galbene și tulpină zimțată. Este unica zonă din ţară în care apare această specie balcano dacică (iulie-septembrie).

Continuăm pe curbă de nivel pe sub Vârful Parângul Mic și ne îndreptăm spre Vârful Cârja, cu orizont spre adânca şi prăpăstioasa vale a Mijei. Ajungem în Șaua Scurtu, în cca. 1 - 1.5 h de la debarcare. O parte din coborâre o facem pe panta versantului, cu priveliști spre Lacul Mija. Traversăm apoi peste obârșia pârâului Mija Mare.și ne angajăm într-o scurtă urcare până la pragul Lacului Mija, înconjurat de pereţi stâncoși, grohotișuri și un mal înierbat, unde se poate campa în condiții de bivuac. 

Lacul Mija este situat la aprox. 1975 m alt., străjuit de Vârful Slivei, are formă aproximativ trapezoidală cu unghiurile rotunjite și are o lungime de 120 m și lățimea maximă de 100 m., într-o căldare spectaculoasă, apreciată de fotografi mai ales în sezonul bujorului.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Șaua Scurtu - Lacul Mija în Hunedoara, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră