Touristik Label - 317MN01: Şaua Vârtop - Şaua Vărăşoaia

Magistrala Vârtop - Şaua Vărăşoaia (Bihor- Vlădeasa)
Traseul 1 Bandă Roșie este traseul de legătură dintre satul de vacanță Vârtop și Munții Vlădeasa, traversând zona turistică Padiș-Glăvoi, cu numeroase atracții turistice - supranumit paradisul carstic al României. BR este parte din magistrala ce străbate Apusenii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,26km
Durată
~4:30h
Urcare
801m
Coborâre
630m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Şaua Vârtop, coborâm pe drumul asfaltat aproximativ 10 minute şi, ghidaţi de săgeţile de pe un stâlp de curent, facem stânga şi urcăm printre colibele moţeşti din poiana mare aflată în nord-estul staţiunii. Ajungem în culme, mergem la dreapta şi apoi coborâm prin pădure până în Şaua Poniţa. De aici urcăm până sub Muntele Glăvoaia şi apoi coborâm la Cabana Cetăţile Ponorului. Continuăm pe drum până în Poiana La Grajduri (Glăvoi) şi după aceea părăsim spre dreapta drumul şi urcăm până în Uvala Bălileasa. Revenim la drum într-o culme şi continuăm pe el până la un stâlp de marcaj care ne ajută să ne orientăm unde să ieşim de pe drum, spre dreapta. Urcăm pe un drum de pâmănt, traversăm perpendicular drumul asfaltat care urcă la Complex turistic Padiş, mai urcăm puţin prin pădure şi, după un coborâş scurt, ajungem în Şesul Padiş. Traseul continuă până în Poiana Vărăşoaia, şi ajunge la Şaua Vărăşoaia. De aici marcajul bandă roşie continuă şi trece în Munţii Vlădeasa.

Etape

Şaua Vârtop - Şaua Poniţa - Poiana La Grajduri (Glăvoi) - Şesul Padiş - Şaua Vărăşoaia

Descriere

Traseul 1 BR este traseul ce leagă satul de vacanță Vârtop de Munții Vlădeasa prin Şaua Vărăşoaia. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1400 de m diferențe de nivel, în cca. 6.5 - 7 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Satul de vacanță Vârtop este o destinație în sine, cea mai importantă stațiune de iarnă din județul Bihor, oferind posibilitatea practicării diverselor sporturi de iarnă pe domeniul schiabil Vârtop-Arieșeni, sănii trase de cai sau, în extrasezon, aventură și adrenalină prin escaladă și rapel, speoturism, cicloturism sau via ferrata. Şaua Vârtop reprezintă cumpăna de ape între Arieş spre E şi Crişul Negru spre V, cu o frumoasă poartă de lemn care marchează limita dintre judeţele Bihor şi Alba.

Din Şaua Vârtop, trecem printre colibele moțești pitorești aflate în Poiana Vârtop, ajungem în culmea vârfului Vârtopu, apoi coborâm prin pădure până în Şaua Poniţa, de unde urmăm drumul nemodernizat spre Cabana Cetăţile Ponorului, pe sub Muntele Glăvoaia.

Următorul sector străbate zona Padiș-Glăvoi, folosită de amatorii de drumeții ca punct de plecare în traseele spre Cetățile Ponorului, Cheile Galbenei, Poiana Florilor, Ghețarul Focul Viu ș.a.m.d. Ieșim la drumul asfaltat care urcă la Complexul turistic Padiş, apoi traversăm pădurea cu direcția Cabana Vărășoaia și mai departe spre Şaua Vărăşoaia.

Observații

Atenţie!!! Sectorul Barsa Cohanului - Poiana Glăvoi este afectat de căderi masive de arbori după furtuna din toamna 2017 şi accesul la data publicării este blocat aproape complet. De asemenea şi sectorul DJ 763 -  Şesul Padiş este afectat de doborâturi. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Vârtop - Şaua Vărăşoaia în Bihor-Padiş, Alba, Bihor este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră