Touristik Label - 713MN14: Stâna de Vale-Casc. Laia Mare-Casc. Vălu Miresei-Casc. Săritoarea Ieduţului-Stâna de Vale

Circuitul cascadelor “Săritoarea Ieduţului”, Laia Mare (Miss) și Vălu Miresei din V. Iadului
Traseul 14 Punct Albastru este traseul în circuit vizitând cascadele Laia Mare, Vălul Miresei din Valea Iadului și pitoreasca vale a Ieduţului, cu Cascada Săritoarea Ieduţului. Traseul urmărește în mare parte drumul județean St. de Vale - Barajul Lacul Leșu, exceptând zona cascadelor. Recomandat pentru MTB, mai puțin zona cascadelor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,19km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
615m
Coborâre
615m
Vârf
1213m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Circuitul Săritoarea Ieduţului: din Stâna de Vale coborâm pe DJ108J de-a lungul Văii Iadului înspre Leşu. După ce trecem de micul Lac de Acumulare Cârligate, unde ne despărţim de traseul 13 PG, continuăm pe drum încă circa 1,5 km şi ajungem la un indicator care ne invită să vizităm Cascada Laia Mare (Miss). Poteca de vizitare a frumoasei cascade este marcată cu punct dublu (dus-întors) albastru + roşu şi are o lungime de circa 1 km. Reveniţi la drum, ne continuăm coborârea odată cu Valea Iadului şi cu traseul 23 PR, trecem pe la Cascada Vălul Miresei vizibilă chiar din drum şi întâlnim indicatorul spre Cascada Săritoarea Ieduţului. Aici părăsim din nou drumul şi ne angajăm în urcare pe o potecă care în scurt timp ajunge la impresionanta cascadă. Traseul 23 PR se întoarce la drum, dar noi continuăm urcarea prin pădure. Într-o poiană întâlnim un drum care vine din stânga (NE), marcat cu semnul CR. Folosind acest drum trecem valea şi în scurt timp ieşim în Poiana lui Ilie, o zonă mare cu păşune. Ne despărţim de marcajul CR care coteşte dreapta (V), dar drumul nostru menţine aceeaşi direcţie şi după ce trece la o oarecare distanţă de o stâna iese în DJ764A în Şaua Muşunoaie, la mai bine de 1 km vest de Şaua Băiţa. Urmăm acest drum asfaltat spre est şi revenim la Stâna de Vale.

Etape

Stâna de Vale-Valea Iadului-Cascada Laia Mare (Miss)-Cascada Vălu Miresei-Cascada Săritoarea Ieduţului-Poiana lui Ilie-Şaua Muşunoaie-Şaua Băiţa-Stâna de Vale

Descriere

Traseul 14 PA este Circuitul cascadei Săritoarea Ieduţului, cu posibilitatea de a vizita și cascadele Laia Mare (Miss) și Vălul Miresei. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție de cca. 5 - 6 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Stațiunea Stâna de Vale (1100 m alt), poziționată în inima munților, în apropierea Parcului Natural Apuseni este o importantă bază turistică, punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă. Loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni, stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m. 

În apropiere se află diferite obiective de interes, cum sunt cascada Moara Dracului și Vârful Buteasa, cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Laia Mare (Miss), Cascada Vălu Miresei din V. Iadului, Rezervația Valea Iadei, Cascada Iadolina și Coada Lacului Leșu, Munții Iadei și cascada Runcului, micul Lac de Acumulare Cârligate, tărâmul Cascadelor Vicinale și Vf. Aria Vulturilor, Izvorul Minunilor, “Circuitul Custurilor”, vârful Poienii și Stâncile lui Hercule, Cetatea Bohodeiului și cascada Săritoarea Bohodei, Vf Cârligatele și V. Drăganului ș.a

De la Stâna de Vale, fie urmăm șoseaua asfaltată ce duce spre Beiuș, prin șaua Băița, după care coborâm spre valea Ieduțului (prin Șaua Mușunoiae), fie urmăm Valea Iadului înspre Leşu, alături de PG (traseul 13) - Circuitul Stâna de Vale. Pe varianta din urmă, se ajunge la micul Lac de Acumulare Cârligate, apoi se ia direcția spre Cascada Laia Mare (Miss), cale de cca. 1,5 km. Aflată într-un cadru natural de poveste, pe un afluent de dreapta al Văii Iadului (Iadei), Cascada Laia Mare (Miss) stă ascunsă printre vegetația bogată. Cascada Miss este, alături de Cascada Iadolina, Cascada Vălul Miresei și Cascada Săritoarea Ieduțului, una din principalele atracții turistice din apropiere de St. de Vale. 

Pentru a ajunge la Cascada Miss, de la drumul principal trebuie sa traversăm pârâul Iadul pe pietre sau prin apă, cale de cca. 1 km, pe o potecă turistică marcată punct dublu (dus-întors) albastru + roşu. Reveniți la drum, traseul coboară odată cu Valea Iadului, primind din dreapta marcajul PR (traseul 24) - Circuitul Cascadelor de pe Valea Iadului, până întâlnim indicatorul spre Cascada Săritoarea Ieduţului, după ce trecem și pe la Cascada Vălul Miresei (de pe Valea Iadului), vizibilă chiar din drum, cu o cădere de cca. 35 m (a nu se confunda cu Cascada Răchițele, cunoscută de asemenea sub numele de Cascada Vălul Miresei). 

Pentru a ajunge la Cascada Săritoarea Ieduţului, de la drumul ce leagă Stâna de Vale de Coada Lacului Leșu, urcăm prin pădure urmând o potecuţă frumoasă paralelă cu pârâul Ieduţului cca. 15 - 20 min. Vuietul asurzitor al apei ne va purta pașii prin acest colț sălbatic de natură. Găsim o cădere spectaculoasă de apă de la o înălțime de circa 15 m, într-o oază cu o vegetație bogată în ferigi uriaşe și frumoase, care ne bucură privirea. 

Traseul PA continuă urcarea prin pădure, ajunge la intersecția cu marcajul CR, traseu cicloturistic pe drumurile forestiere din zona cascadei (traseul 25), apoi ieșim la pășunea din Poiana lui Ilie. Ultimul sector al traseului își menține direcția spre Şaua Muşunoaie, la drumul județean Beiuș - Stâna de Vale, apoi continuăm spre E, trecând și de Şaua Băiţa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stâna de Vale-Casc. Laia Mare-Casc. Vălu Miresei-Casc. Săritoarea Ieduţului-Stâna de Vale în Vlădeasa, Bihor este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră