Touristik Label - 925MN09: Vf. Godeanu - Şaua Mlăcile - Şaua Şuculeţului

Legătura Godeanu - creasta Munților Țarcu (peste Culmea Prislopului)
Traseul 9 Punct Roșu este traseul de legătură între Vf. Godeanu și creasta principală a Munților Țarcu (Şaua Şuculeţului), trecând peste Culmea Prislopului. Priveliști spre bazinul P. Hideg (Rece), Munții Hidegului, izvoarele Râului Șeș, căldarea Șuculețului și creasta principală, cu vârfurile Țarcu, Bodea, Șeiul, Nedeia (Mătania) ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,00km
Durată
5:15-6:00h
Urcare
630m
Coborâre
902m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de legătură între masivele Godeanu şi Ţarcu. Din cauza lipsei marcajelor, orientarea în teren poate fi dificilă. Traseul presupune deplasarea pe vechile poteci pastorale din aceşti munţi, care urmăreau curbele de nivel. De remarcat că în ultimul timp au apărut poteci noi, care urmăresc creasta matematică a culmilor. Traseul porneşte de pe Vârful Godeanu şi coboară spre vest pe lângă o momâie de mari dimensiuni spre Muchia Tucila. Se continuă coborârea spre Valea Râului Şeş. După traversarea văii, urmărim afluentul stâng, Pârâul Mlăcile. În lipsa unei poteci clare, alegem să ne deplasăm spre izvoare pe partea stângă paralel cu pârâul. Şaua Mlăcile de unde izvoreşte pârâul este o zonă mlăştinoasă. Din şa ne continuăm traseul spre nord, trecând prin stânga vârfurilor Capul Prislop, Prislop şi Seiu. După ce am depăşit Vârful Şeiul (Şuculeţu), traseul face o buclă largă, se continuă în direcţia vest apoi sud-vest spre Şaua Şuculeţului. În Şaua Şuculeţului întâlnim traseul BR care leagă Ţarcu de Şaua Iepii.

Etape

Vf. Godeanu - Râul Şes - Şaua Mlăcile - Culmea Prislopului - Şaua Şuculeţului

Descriere

Traseul 9 PR face legătura între creasta Munților Godeanu și traseul principal de creastă al Munților Țarcu, peste Culmea Prislopului. Un traseu cu aprox. 600 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - doar turiștilor cu bune cunoștințe de orientare. (lipsă marcaje)

Pe Vf. Godeanu ajungem fie dinspre Munții Cernei, pe traseul de creastă BR (traseul 14), fie dinspre Cerna Sat (traseul 15) - peste Oslea Românească. Un alt traseu ce urcă în creasta Godeanu este CR (traseul 15) - pe Plaiul Bulzului, tot dinspre Valea Cernei, de la Barajul Iovan. Notă: există și o potecă nemarcată (ciobănească) ce leagă Vârful Olanele de culmea Prislopului, trecând pe lângă vârfurile Ciocănașul –  Şincu.

Așadar, din Vf. Godeanu, folosim o veche potecă pastorală, ce coboară pe curbă de nivel spre vârful Tucila, apoi pe cumpăna de ape dintre bazinul Râului Șeș și Pârâul Tucila (Muchia Tucila). De pe Valea Râului Şeş, trebuie să ocolim zona mlăştinoasă de la izvoarele Pârâului Mlăcile, pe versantul vestic Capul Prislop, paralel cu pârâul. În șaua Mlăcile ajunge și varianta dinspre Vârful Olanele. 

Continuăm în urcare pe Culmea Prislopului.și trecem de obârșia Hidegului, sub vârful Șeiul (Şuculeţu). De-aici urmăm drumul de culme, care face o buclă largă spre Şaua Şuculeţului, la fundul căruia se dezvăluie Căldarea Şuculeţului, cu hornuri, abrupturi stâncoase și mici lacuri suspendate. În șa întâlnim traseul principal de creastă BR, pe care îl putem urma spre Vf. Țarcu și Muntele Mic (vezi descriere traseul 7). O altă variantă este poteca stâncoasă Căleanu – Brusturu (traseul 4) spre Muntele Mic sau Poiana Mărului - greu de parcurs fără echipament adecvat - doar turiștilor cu bune cunoștințe de orientare.

Observații

Marcaj inexistent. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Vf. Godeanu - Şaua Mlăcile - Şaua Şuculeţului în Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră