Traseul 9 PR face legătura între creasta Munților Godeanu și traseul principal de creastă al Munților Țarcu, peste Culmea Prislopului. Un traseu cu aprox. 600 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - doar turiștilor cu bune cunoștințe de orientare. (lipsă marcaje)
Pe Vf. Godeanu ajungem fie dinspre Munții Cernei, pe traseul de creastă BR (traseul 14), fie dinspre Cerna Sat (traseul 15) - peste Oslea Românească. Un alt traseu ce urcă în creasta Godeanu este CR (traseul 15) - pe Plaiul Bulzului, tot dinspre Valea Cernei, de la Barajul Iovan. Notă: există și o potecă nemarcată (ciobănească) ce leagă Vârful Olanele de culmea Prislopului, trecând pe lângă vârfurile Ciocănașul – Şincu.
Așadar, din Vf. Godeanu, folosim o veche potecă pastorală, ce coboară pe curbă de nivel spre vârful Tucila, apoi pe cumpăna de ape dintre bazinul Râului Șeș și Pârâul Tucila (Muchia Tucila). De pe Valea Râului Şeş, trebuie să ocolim zona mlăştinoasă de la izvoarele Pârâului Mlăcile, pe versantul vestic Capul Prislop, paralel cu pârâul. În șaua Mlăcile ajunge și varianta dinspre Vârful Olanele.
Continuăm în urcare pe Culmea Prislopului.și trecem de obârșia Hidegului, sub vârful Șeiul (Şuculeţu). De-aici urmăm drumul de culme, care face o buclă largă spre Şaua Şuculeţului, la fundul căruia se dezvăluie Căldarea Şuculeţului, cu hornuri, abrupturi stâncoase și mici lacuri suspendate. În șa întâlnim traseul principal de creastă BR, pe care îl putem urma spre Vf. Țarcu și Muntele Mic (vezi descriere traseul 7). O altă variantă este poteca stâncoasă Căleanu – Brusturu (traseul 4) spre Muntele Mic sau Poiana Mărului - greu de parcurs fără echipament adecvat - doar turiștilor cu bune cunoștințe de orientare.
Comentarii