Drumeții în Munții Trascău din satele Colțești și Izvoarele

Din Colțești și Izvoarele pornesc trasee spre Cetatea Colțești, Vf. Ardașcheia și Vf. Ugerului, Cheile Siloșului, Cheile Plaiului ori Cheile Bedeleului.
 Cetatea Colțești - Levi Bagy Photography

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Continuăm seria ideilor de drumeții în Munții Trascău, cu pornire din zona Depresiunii Trascău. Azi vorbim despre satele Colțești și Izvoarele.

Urmând Valea Arieșului, după ce trecem de Cheile Borzești și Cabana Buru, vom întâlni un pod de piatră peste Arieș, care ne conduce prin Defileul Rimetea, până în Depresiunea Trascăului, unde stau înșirate satele Rimetea, Colțești, Izvoarele și Vălișoara.

Despre traseele din zona Cabana Buru am vorbit aici Drumeții din Valea Arieșului - zona Trascăului

Despre satul Rimetea și obiectivele montane dimprejurul localității citește pe Concediu activ și idei de drumeții - Satul Rimetea (Torockó)

 

1) Satul Colțești și Cetatea Colțești (Cetatea Trascăului)

Așadar, celălalt sat al comunei Rimetea, Colțești (în maghiară Torockószentgyörgy) îl găsim la vest de satul Rimetea și la capătul muntelui Piatra Secuiului, la cca. 3 km de Rimetea. Satul este unul linear, de-a lungul Depresiunii Trascăului și înconjurat de terenuri agricole care vara dau un colorit pitoresc, asemenea unui tablou. 

Satul Coltești  - © Levi Bagy Photography

Localitatea menționată pentru prima dată în 1624 devine proprietatea familiei Thoroczkay pe la mijlocul secolului al XIII-lea, când a fost construită și cetatea Colțești, cu rol de cetate locuită și refugiu în caz de atacuri tătare. 

Cetatea Coltești  - © Levi Bagy Photography

Ruinele acesteia se găsesc pe un pinten calcaros, iar pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care menționează că cetatea a fost construită de Thorotzkay Illés, vice-voievodul Ardealului.

Cetatea Coltești  - © Levi Bagy Photography

Merită să descoperiți ruinele îndeaproape, nu doar pentru că acest loc oferă o priveliște deosebită spre Piatra Secuiului, ci și pentru experiența potecilor dintre ziduri.

Piatra Secuiului, văzută din Cetatea Coltesti - Amazing Romania

Turnul Cetății Colțești - © Levi Bagy Photography

Ne bucurăm de priveliștea din spatele cetății Colțești - © Levi Bagy Photography

Pătrundem între zidurile Cetății Colțești  - © Levi Bagy Photography

Străbatem potecile dinăuntrul cetății Coltesti - © Levi Bagy Photography

Și descoperim ferestrele spre cer - © Levi Bagy Photography

Cu o privire ageră, la sud de cetate veți observa Cheile Vălișoarei (Aiudului), un alt obiectiv minunat, despre care vom vorbi săptămâna viitoare.

Cheile Aiudului vazute din cetatea Coltesti - Amazing Romania

Cheile Aiudului dintre zidurile cetatii - © Levi Bagy Photography

În satul Colțești se păstrează și unul din conacele familiei Thoroczkay, respectiv cel al nobililor, care a fost naționalizat, apoi vândut Bisericii Ortodoxe. (sursa)

Conacul Coltesti - © Castel in Transilvania

În prezent, una din atracțiile principale ale satului este Conacul Secuiesc.

Conacul Secuiesc - Levi Bagy Photography

Construit între anii 2005-2007, conacul este defapt o pensiune agroturistică care a reușit să cucerească prin îmbinarea elementelor tradiționale secuiești, oferta gastronomică și ospitalitate.

 Conacul Secuiesc - Levi Bagy Photography

Grădina pensiunii este foarte frumos amenajată și bine întreținută, oferind o priveliște încântătoare către Piatra Secuiului, de la care și-a preluat numele. 

Conacul Secuiesc - Levi Bagy Photography

Piatra Secuiului, văzută de la Conacul Secuiesc - Levi Bagy Photography

În plus, camerele pensiunii sunt moderne, dar păstrează tradiția locului, cu un mobilier pictat manual, cusături și broderii populare, pentru ca experiența să fie desăvârșită. 

Design interior Conacul Secuiesc, Colțești - ConaculSecuiesc.ro

În satul Colțești s-a născut și reputatul lingvist și profesor transilvănean, Sámuel Brassai (1797), a cărui casă natală se poate vizita și unde se organizează tabere în prima săptămână din vacanţa de vară.

Casa natala Samuel Brassai - HowlingPixel

Alte obiective culturale sunt fosta mănăstire franciscană (sec. XVIII-XIX) și ansamblul bisericii romano-catolice (1727).

 

2) Drumeții montane în apropiere de satul Colțești

Drumeție spre Vf. Ardașcheia

Pentru cei dornici de drumeții, satul Colțești poate fi locul de pornire spre Vf. Ardașcheia și Vf. Ugerului, coborând tocmai pe valea Arieșului. (vezi traseul 7)

Vezi și Drumeții din Valea Arieșului - zona Trascăului

Din centrul localității, vom urmări strada care merge spre nord până Ia capătul satului, comun cu traseul BA (traseul 5), până la un stâlp indicator. Aici BA merge până aproape de Cetatea Colțești, unde se desprinde traseul de vizitare al cetății, marcat TA (traseul 11).

 Cetatea Coltesti - Levi Bagy Photography

Traseul nostru continuă spre nord-vest, pe drum, urmând în amonte valea Pârâului Muntelui, depășind la stânga impozantele ruine ale cetății, care arată parcă și mai frumos, toamna.

 Cetatea Coltesti toamna - Geo Vizi

Lăsăm satul Colțești în vale și urcăm până sub Ardașcheia, la intersecția cu BR, unde cu puțin noroc vom identifica poteca firavă nemarcată spre vârf.

 Poteca spre Ardascheia - Banda Rosie

De pe vf. Ardașcheia  avem o belvedere excelentă spre satul Rimetea și Piatra Secuiului.

 Belvedere Ardascheia - Banda Rosie

Și cu o privire ageră putem observa peste satul Colțești, impunătoarele chei ale Aiudului.

Satul Colțești și Cheile Vălișoarei văzute de pe Vârful Ardașcheia - Pletea Andrei

Dacă revenim la CA și continuăm urcarea spre Vârful Ugerului (Colțul Roșu) pe CG, vom savura o priveliște extraordinară asupra Văii Arieșului și asupra versantului sudic al Munților Gilăului, cu amfiteatrul stâncos al Scăriței Belioara.

Belvedere Vf. Ugerului - Asociația Ecouri Verzi

Despre Scărița-Belioara găsești informații în articolul Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona Ocolișel - Belioara

 

Drumeție prin Cheile Siloșului 

Tot din Colțești se poate aborda și un traseu în circuit spre platoul Bedeleului, prin Cheile Siloșului, cu revenire pe sub Ardașcheia. (combinație BA+BR+CA).

De la intersecția din capătul satului, urcăm de această dată pe sub ruinele Cetății Colțești, pe marcaj BA (traseul 5).

 Cetatea Colțești - Ionel Ilovan

Apoi traseul nostru traversează Pârâul Cetății și urmează un drum pe Valea Siloșului, care a săpat puțin mai sus, chei.

Curând ajungem la panourile informative din acest sector, care ne dezvăluie alcătuirea geologică de tip calcaros a Cheilor Siloșului, săpată în rama estică a Masivului Bedeleu, cu o lungime de cca 500 de m. 

Panou Cheile Silosului - Marius Chira Blogspot

Spre Cheile Silosului - Marius Chira Blogspot

Cheile au format și o mică cascadă, care primăvara și după ploi poate fi spectaculoasă. 

Cheile Silosului - Turism Miraslau

Deasupra Cheilor, urmărim BR și ne bucurăm de priveliștea superbă.

Cheile Silosului - BramburaNet

Putem coborî înapoi în Colțești, pe sub Ardașcheia, pe traseul CA descris anterior.

 

2) Drumeții montane din satul Izvoarele

Drumeție prin Cheile Plaiului

Tot în Depresiunea Trascău, între satele Vălișoara și Colțești, se află localitatea Izvoarele (Bedeleu), com. Livezile, care are forma unui amfiteatru natural, împrejmuit de o parte și de alta de dealuri dantelate care capătă culori pastelate în anotimpul toamnei.

Satul Izvoarele - Marius Viorel Motogna

Drumul spre sat se desprinde la dreapta din drumul principal spre Cheile Aiudului, după ce trecem de Colțești. Ghidați de stâlpii de curent, ajungem în sat și ne bucurăm deja de imaginea Cheilor Plaiului.

Cheile Plaiului, văzute de la marginea satului Izvoarele - Marius Viorel Motogna

Un drum de pământ ne scoate din pat în direcția cheilor și ajungem apoi la panoul info al rezervației. 

Spre Cheile Plaiului - Rucsac de Munte

Panou Cheile Plaiului - Rucsac de Munte

Încet-încet pătrundem în pădure, urmăm poteca ce străbate pădurea ce capătă culori fermecătoare toamna și ne bucurăm de mici cascade peste care sare pârâul.Pietrelor.

Cheile Plaiului - Rucsac de Munte

 Cheile Plaiului - Ionel Ilovan

Cheile Plaiului - Marius C. Popa

Acolo unde firul văii este adânc săpat; se găsesc două cascade fotogenice mici (4-5 m).

Cheile Plaiului - Marius Chira Blogspot

Din Chei ieșim la un izvor amenajat, sub Vf. Bedeleu, aproape de intersecția cu traseul de creastă principală (BR) și BA ce urcă aici prin Cheile Siloșului - descris anterior.

 

Drumeție prin Cheile Bedeleului

 

Tot din zona localității Izvoarele putem urca pe un drum de căruță spre culmea Dealului Pleșii, mai precis pe interfluviul dintre pârâurile Izvoarele și Bedeleu. marcat BG, însoțit de cruci de piatră care ne ajută în orientare.

Drumul de hotar - Marius Viorel Motogna

 Urcare din Izvoarele spre Cheile Bedeleului - Marius Viorel Motogna

 

Avem la dreapta Cheile Plaiului și continuăm spre Cheile Bedeleului pe un drum tăiat în piatră. Zona este una deosebit de fotogenică toamna și nu numai.

Intrare in Cheile Bedeleului - Marius Viorel Motogna

Cheile Bedeleului - Marius Viorel Motogna

Dincolo de chei, poteca ajunge la un izvor cu jgheab pentru vite și o cruce de piatră, în punctul “La Rogoaze”.

 La Rogoaze - Ionel Ilovan

La scurt timp  traseul BG se intersectează cu traseele de creastă BR și BA, având posibilitatea să urmăm BA înapoi spre localitatea Izvoarele, prin Cheile Plaiului - descris anterior.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru un viitor concediu activ, descoperind zona Depresiunii Trascău și impresionantele ei atracții cu harta de drumeție MN 10 Munții Trascăului.   

Citește și Munții Apuseni, concedii și idei de drumeții - zona V. Gălzii - Intregalde (Trascău)