Prin cătunele moților spre Petreasa - pe Drumul lui Iovan

Petreasa - un loc de tristă amintire devenit obiectiv turistic în comuna Horea, Munții Apuseni
Zanzesti, comuna Horea - Marius Turc

Comuna Horea - cadru geografic și istoric

Comuna Horea se află la poalele munților Apuseni, în nordul județului Alba, într-o zona pitorească, între Muntele Găina și Muntele Mare, pe râul Albac. 

Citește și Muntele Mare – Turnul de veghe al Apusenilor

Regiunea are o istorie veche a rezistenței și luptei pentru drepturi, în curs de valorificare pentru activități de turism. Aici s-a născut revolta țăranilor ardeleni din anul 1784, conduși de Horea (Vasile Ursu Nicola), împreună cu Cloșca și Crișan.

După Revoluție, moții au înțeles importanța agroturismului și se bucură cu mândrie de câteva realizări

-Horea și Mătișești sunt sate europene încă dinaintea aderării României la U.E.

-în comuna Horea există heliport pentru situații de urgență, sală de sport, teren sintetic cu nocturnă etc.

O troiță comemorativă dedicată marelui luptător pentru libertatea moților, stă pe locul unde se afla casa în care s-a nǎscut și a locuit (satul Fericet). Horea a fost de 4 ori la Viena pentru a cere împăratului drepturi sociale și libertate, eliberarea moților din iobăgie.

Casa  memoriala  Horea,satul Fericet - Annelise L Floroian

Pe drumul dinspre Beliș spre Horea, moții şi-au dat mâna pentru amenajarea unor izvoare de popas, parte dintr-un itinerar turistic pitoresc.

Izvorul lui Horea - Alina Cirja - Banda Rosie

Nu doar acestea ci întreaga comună Horea cu frumosul sat Mătișești, Biserica din Costești, Trifești ori Fericet - satul natal a lui Horea, merită vizitate la pas.  

Biserica din Costesti - © Marius Turc

 

Accesibilitate

Accesul în comuna Horea se face din mai multe direcții:

-dinspre Cluj, prin Beliș, pe Transursoaia (Poiana Horea - Horea), apoi prin Pasul Ursoaia

-dinspre Turda (jud. Cluj), prin Câmpeni și Albac, apoi spre nord

-dinspre Ștei (jud. Bihor), prin Arieșeni și Albac, apoi spre nord

-dinspre Alba - Iulia, prin Abrud, Câmpeni și Albac, apoi spre nord

-dinspre Deva (jud. Hunedoara), prin Brad, Abrud și Albac, apoi spre nord

În ultimii ani, au fost asfaltate mai multe drumuri turistice de altitudine și drumuri comunale, astfel că turiștii se pot bucura de peisaje spectaculoase și priveliști superbe spre satele și cătunele de munte ale moților de pe culmile Apusenilor.

-DN 1R - Transursoaia (Poiana Horea - Horea), prin Pasul Ursoaia de unde se poate ajunge în Poiana Călineasa la pas, pe traseul de drumeție Bandă Roșie 

-DC 125, drumul spre cătunul Fericet cu Muzeul "Horea" de lângă "Frasinul lui Horea"- vizibil de departe, din centrul comunei sau din cătunele de vizavi, marcaj Triunghi Roșu

Obs: Din Fericet se poate continua la pas spre Biserica din Costești, un alt obiectiv turistic frumos al zonei, pe marcaj Bandă Galbenă 

-Dârlești -Trifești - Petreasa, un alt drum important ce poate fi abordat turistic spre Dealul Coachii (cota 1500).

Obs: Din Petreasa se continuă la pas, în drumeție, pe drumuri de pământ și poteci, nemarcat.

Drumul Trifesti-Petreasa - Marius Turc

Citește și Pe ulițele satelor din Țara Moților, com. Horea -cota 1500

-DC 204 Horea - Butești - Zânzești - Șaua Petreasa, cel mai înalt drum asfaltat din Apuseni spre troița de la Memorialul victimelor accidentului aviatic din 2014, devenit ”obiectiv turistic”. 

Obs: Locul tragediei se află pe versantul nordic al culmii Muntele Frânturile (1653 m) și este accesibil doar la pas, în drumeție.

 

Memorialul victimelor accidentului aviatic din 2014 devenit obiectiv turistic

În inima pădurii, la cota 1600, un avion care executa o cursă umanitară, a efectuat o aterizare forțată pe data de 20 ianuarie 2014. Cazul a fost intens mediatizat la acea vreme. Troița de la locul accidentului a fost ridicată de moții din Horea în memoria pilotului Adrian Iovan și medicului rezident Aura Ion.

Avionul, pilotat de Adrian Iovan în calitate de comandant și Răzvan Petrescu, copilot, transporta o echipă de 5 cadre medicale de la București către Oradea, unde urmau să efectueze un transplant. 

Operațiunile de căutare au fost coordonate chiar de primarul comunei Horea de la vremea respectivă, iar la câțiva ani după accident, autoritățile din județul Alba s-au mobilizat și au asfaltat acest drum, printr-un proiect european care a inclus locul ca destinație turistică. O realizare care ne aduce aminte cum este abordat turismul montan în țări precum Austria, Elveția, Italia sau Franța.

Asfaltul se termină lângă Pensiunea Cota 1.600 de pe vârful Petreasa - o locație în vârf de munte, inaugurată în ianuarie 2021, cu condiții cochete împletite cu elementele rustice de mobilier, bucătărie tradițională, restaurant, ciubăr și alte surprize.

Cabana cota 1600 Petreasa - Marius Turc

Troița este înconjurată de un gard de lemn, iar micul spațiu memorial este comemorat cu fotografii, lumânări, flori, icoane. 

Troita memorialului victimelor accidentului aviatic din Apuseni - Marius Turc

Trasee turistice spre Vf. Petreasa

-Bandă Roșie - Şaua Ursoaia (Transursoaia) - Șaua Petreasa (1545 m), pe la colibele din Dealul Coachii, cca. 2 h de drumeție, accesibil și pentru cicloturism.

-Bandă Roșie - Staţiunea Muntele Băișorii (zona Buscat) - Muntele Mare - Poiana Balomireasa - Șaua Steaua - Șaua Apa Cumpănită - Șaua Petreasa, lung și anevoios, cca. 10 -11 h de drumeție. Necesită experiență și bune cunoștințe de orientare.

-Punct Roșu - circuit spre Șaua Petreasa, cu plecare și revenire la Casa de Oaspeţi Podina (din apropiere de Poiana Horea), 4-5 h drumeție întreg circuitul, greu accesibil iarna.

-Cruce Albastră - pe drumul asfaltat Horea - Pătrușești, apoi drumeție prin Şaua Apa Cumpănită, cca. 3 h drumeție, accesibil și pentru cicloturism.

 

Horea - Drumul lui Iovan - Șaua Petreasa (1545 m) - Memorialul victimelor accidentului aviatic - retur prin Şaua Apa Cumpănită, pe marcaj Cruce Albastră 

Țara Moților este un colț magic din ţară unde există aşezări permanente la mare altitudine (peste 1.200 m) care sunt locuite aproape pe toată durata anului. 

Colibele moților din Poiana Calineasa - Marius Turc

Citește și Poiana Călineasa - la pas printre colibele de vară ale moților

Astfel, pe timpul verii, meșterii lemnari din Munții Apuseni se adună pe vârful Petreasa pentru sărbătoarea lor tradițională, Târgul Lemnarilor, care din 1995 are loc anual cu scopul de a promova tradițiile în prelucrarea lemnului. Sunt prezentate spectacole folclorice, se fac degustări de produsele tradiționale și au loc întreceri specifice între meșterii lemnari. Evenimentul se încheie, cum altfel, decât cu o horă tradițională, că doar e ținutul lui Horea.

Panou Târgul lemnarilor cota 1600, comuna Horea - Marius Turc

 

Acccesul pe Drumul lui Iovan

Începând cu anul 2015 primăria comunei Horea a început modernizare și asfaltarea drumului spre Petreasa până la altitudinea de 1600 m, astfel că acum se poate ajunge pe asfalt până în vârful muntelui, la 800 m de locul accidentului, la un loc amenajat de popas (izvor, mese, terasă acoperită, toaletă etc) (sursa)

Accesul auto pe timpul iernii este mai dificil, chiar dacă drumul este curățat regulat. Pantele mari pot pune probleme, datorită porțiunilor de gheață care se formează prin scurgerea apelor. Drumul îngust traversează satele Butești, Giurgiuț și Zânzești, sate răsfirate de munte, cu priveliști superbe spre împrejurimi. 

Pe Drumul lui Iovan spre Petreasa  - Marius Turc

Primul obiectiv din drum este popasul amenajat “Dâmbul lui Gâf” - un loc special pentru locuitorii comunei Horea, cu profunde semnificaţii. Potrivit bătrânilor, oamenii din cele trei sate învecinate (Buteşti, Giurgiuţ, Zânzeşti), dar chiar şi din altele mai îndepărtate, venind dinspre centrul comunei, unde coborau cu diverse treburi, se odihneau după urcuşul abrupt şi greoi (de aici terminologia de „Gâf” – de oboseală, gâfâit). 

Dâmbul lui Gâf - Marius Turc

Alte legende spun că aici era loc al iubirii din Apuseni, cunoscut ca Dâmbul Îndrăgostiților. Se țineau petreceri populare la care erau invitați rapsozi locali, se întâlneau tinerii din sat în drum spre casă și formau noi cupluri. Moții au transformat această locație în atracţie turistică.

În anul 2017 a avut loc un concurs de sculptură cu tema “eros” având subiect central tema iubirii iar sculpturile realizate au fost donate comunei Horea, devenind astfel un ansamblu sculptural. Locația este la 2 km de centrul satului Horea, pe Drumul lui Iovan spre Petreasa.

Dâmbul lui Gâf - Marius Turc

După o urcare aprigă, ieșim undeva la cota 1000 m lângă Școala din Giurgiuț, vizibilă de departe, de pe culmea vecină, cu satele Dârlești -Trifești - Petreasa, despre care am povestit într-un alt articol.

Scoala din Giurgiuț - Marius Turc

Scoala din Giurgiuț, văzută din Trifești - Marius Turc

Citește și Pe ulițele satelor din Țara Moților, com. Horea -cota 1500

Dar hai să intrăm mai adânc în traiul moților din comuna Horea.

Odată ce ieșim din ceață, privim cu ardoare si descoperim satul Trifesti.

Vedere spre Trifesti - Marius Turc

Drumul îngust este prevăzut cu rigole și balustrade de protecție, modernizat recent.

Și urcă sinuos printre casele răsfirate unde moții sunt mai aproape de ceruri.

Gospodăriile moților stau înălțate deasupra Mării Alpine.

Gospodărie deasupra marii alpine - Marius Turc

Oamenii harnici se pregătesc din timp pentru iarnă.

Animalele sunt pregătite la căldură pâna în primăvara.

De Ignat, tradiția tăierii porcului e respectată cu sfințenie. 

Iarna abia acum începe, zăpada n-o să mai plece de aici până în primăvară.

În depărtare reperăm satul Fericet și casa memorială Horea.

Stratul de zăpadă e din ce în ce mai serios. Și drumul e din ce în ce mai frumos.

In drum spre culme - Marius Turc

Drumul spre Zânzești - Marius Turc

Zânzești...o altă bijuterie a Apusenilor, un cătun superb aflat la cca 1300 m.

Un cătun numit Zanzesti - Marius Turc

Cu vederi spre Petreasa, pe partea opusă.

Vedere spre Petreasa - Marius Turc

Sus pe vârful dealului găsim o priveliște pitorească: mușuroaie acoperite de zăpadă.

Gaterele lemnarilor le întâlnim la tot pasul. Satul este răsfirat mult pe dealuri.

În depărtare se ivește muntele Găina, un alt loc de tradiție al moților. 

 Vedere spre Muntele Găina - Marius Turc

Citește și Muntele Găina - muntele cu legende și tradiții populare

Și Muntele Vulcan, departe, străjer peste Țara Abrudului.

Citește și Muntele Vulcan - străjerul falnic peste Munții Abrudului

Privim cu ardoare peste Apuseni.

Din sat înaintăm și zăpada începe să fie tot mai mare. drumul nu mai e umblat și astfel devine mai greu accesibil mașinilor obișnuite.

Drumul lui Iovan iarna - Marius Turc

Odată ce câștigăm altitudine, peisajul e din ce în ce mai frumos.

Lăsăm în urmă cețurile alpine, ca într-o fereastră spre agitația cotidiană de jos.

Printre brazi se zăresc sălașe de vară care așteaptă primăvara. 

Undeva acolo, vom face un popas. Văile rămân sub asediul ceții.

Zărim căsuțele din șaua Petreasa. Drumul alb e tot mai spectaculos.

Căsuțele din șaua Petreasa - Marius Turc

Drumul alb - Marius Turc

Foișorul din culme ne îmbie la popas. Dar ne adăpostim la cădură, la un ceai, ori un vin bun, la Cabana Cota 1600 Petreasa-Horea.

Cabana cota 1600 Petreasa - Marius Turc

Suntem la limita Parcului Natural Apuseni și continuăm spre Memorialul victimelor accidentului aviatic din 2014. 

Poteca prin zăpada - Mariu Turc

Brazii falnici ne întâmpină în veșmântul alb fermecător al iernii. Și continuăm spre troiță.

Continuam spre troita - Marius Turc

Pe care o găsim adăpostită între brazi. 

Ornată cu fotografii, coroane și candele comemorative.

După un moment solemn în amintirea victimelor, pornim înapoi spre Cabana Cota 1600 Petreasa. Și privim spre culmile Apusenilor de deasupra comunei Horea.

Inapoi spre Cabana Cota 1600 - Marius Turc

Culmile Apusenilor, deasupra comunei Horea - Marius Turc

Lăsăm popasul și terasele foișorului frumos amenajat.

Popasul tursitc Cota 1600 Vf Petreasa - Marius Turc

Și începem coborârea spre Horea, cu priveliștea superbă spre muntele Vulcan. 

Vedere spre Muntele Vulcan - Marius Turc

Ținem drumul alb spre Șaua Apa Cumpănită, situată între bazinele Arăzii și Răcătău.

Drumul alb spre Saua Apa Cumpanita - Marius Turc

Răcătăul formează lângă Mărișel un defileu sălbatic și spectaculos. 

Defileul Răcătăului văzut de la Țâcla Gavrii, Mărișel, jude. Cluj - Levi Bagy

Citește și Concediu activ în zona platoului Mărișel, județul Cluj

Curând ajungem la colibele din Șesul Buzii. Gospodăriile de vară ale localnicilor din Pătrușești.

Colibele din Șesul Buzii - Marius Turc

Aici Valea Arada șerpuiește sinuos oferind sursă de apă păstorilor pe timpul verii. De altfel, localitatea Horea s-a numit mult timp (până în 1968), Arada.

Valea Arada - Marius Turc

Reperăm indicatorul spre Horea și privim cu jind, Apusenii hibernali. 

Indicator spre Horea - Marius Turc

Apusenii in straie de iarna - Marius Turc

Aici trăiesc moții în comuniune cu Natura, aproape de Dumnezeu. 

Peste puțin timp ajungem la intersecția de drumuri din Șaua Apa Cumpănită. 

Drumul din Șaua Apa Cumpănită - Munții Noștri

Unde găsim alte colibe răsfirate. Cu băncuțe de popas îmbietoare. 

Popas cu vederi spre Țara Moților - Marius Turc

Din șa coborâm spre satul Pătrușești cu gospodării tradiționale moțești, unde lemnul e la putere. 

Gospodarie din Pătrușești, comuna Horea - Marius Turc

Trecem de școala primară din Pătrușești, apoi ținem asfaltul care șerpuiește spre Horea.

 Scoala primară din Pătrușești - Marius Turc

Drumul asfaltat din Pătrușești - Marius Turc

 

Până la următoarea vizită aici, te lăsăm să te delectezi cu farmecul Apusenilor din Țara Moților. 

Țara Moților sub Marea Alpină - Marius Turc

Citește și Casa de Piatră și peșterile remarcabile din împrejurimi

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Marius Turc