Touristik Label - 217MN76: sat Albac - Valea Ordâncuşei (la Moara lui Ivan)

Legătura Albac - Valea Ordâncuşei (zona Peștera Scărișoara)
Traseul 76 Bandă Galbenă este traseul de legătură între satul turistic Albac și Valea Ordâncuşei (Moara lui Ivan), pe drumul de culme neasfaltat ce trece prin satele Sohodol, Roşeşti, Costeşti și Prelucă, accesibil și pentru o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,95km
Durată
4:30-5:30h
Urcare
710m
Coborâre
350m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă de la Centrul de Informare Turistică din satul Albac, împreună cu traseul PR pe drumul spre Scărişoara şi la a doua intersecţie la dreapta merge pe o uliţa asfaltată. În curând întâlnim traseul TR şi ieşim la stânga de pe uliţă, urcând dealul pe care se află satul Faţa. Intersectăm o dată drumul asfaltat care merge în satul Sohodol şi continuăm urcuşul până intersectăm din nou drumul. Acesta este asfaltat până aproape de Refugiul Turistic Sohodol după care continuă neasfaltat pe culme prin satele Roşeşti, Costeşti, Prelucă şi coborâm în Valea Ordâncuşei la Moara lui Ivan.

Etape

sat Albac - sat Faţa - sat Sohodol - sat Roşeşti - sub Dealu Fericet - Vf. Runcu - Dealul Runcului - sat Prelucă - Valea Ordâncuşei (la Moara lui Ivan)

Descriere

Traseul 76 BG leagă zona satului Albac de zona Peșterii Ghețarul de la Scărișoara, mai precis de Valea Ordâncuşei (Moara lui Ivan). Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 7 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim din centrul satului turistic Albac (vezi descriere traseul 75), de lângă clădirea de lemn pe două nivele a muzeului etnografic. Mergem pentru un timp însoțiți de marcajele PR (Circuitul satelor din comuna Albac), urmând ulița asfaltată care ne conduce dincolo de satul Faţa și Sohodol, până aproape de Refugiul Turistic Sohodol. De-aici BG urmărește drumul de culme neasfaltat Sohodol - Roşeşti - Costeşti - Prelucă, întâlnind sub Vârful Runc, varianta CR dinspre Cheile Mândruţului (traseul 74).

Următorul sector coboară spre Valea Ordâncușei, unde ajungem în dreptul unei mori vechi situată sub drum (Moara lui Iovan). De aici se poate urca în serpentine prin pădure pe marcaj BA (traseul 66) până la drumul carosabil din cătunul Gheţar, care face legătura cu Peştera Gheţarul Scărişoara, pe marcaj PR (Circuitul Peșterii cu Gheţar de la Scărişoara).

Observații

Marcaje rare. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Albac - Valea Ordâncuşei (la Moara lui Ivan) în Bihor-Padiş, Alba este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră