Touristik Label - 1014MN14: Băile Herculane (DN 67D) în dreptul crucii Ghizelei - Cheile Ţăsnei

Băile Herculane (Crucea Ghizelei) - Cheile Țăsnei
Traseul 14 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Băile Herculane (zona Ștrandului 7 Izvoare) și Cheile Țăsnei, trecând peste un platou cu numeroase doline frumoase și peste drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi. Putem vizita vechea moară de apă, Moara Dracului, cu o poveste aparte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,47km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
879m
Coborâre
430m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din amonte de Staţiunea Băile Herculane, mai sus de Stânca Ghizelei, aflată la km 4,1 al DN67D spre Baia de Aramă, la o parcare, în dreptul Crucii Ghizelei. Trecem podeţul din beton, şi găsim un indicator care marchează punctul de pornire. La puţin timp după plecare ne despărţim de traseul marcat cu punct roșu, traseul nostru luând-o la stânga. De aici urcăm susţinut prin pădure, ajungând la un moment dat pe o brână paralelă cu valea Cernei, ce urcă pe versant. Aici se deschide o panoramă frumoasă de unde putem admira lacul de acumulare Prisaca. Trecând de această porţiune, ajungem într-un loc unde traseul triunghi albastru se întâlnește cu traseul punct albastru. Continuând pe traseul triunghi albastru coborâm puţin și apoi urcăm pe o mică culme împădurită. De aici mergem puţin pe curbă de nivel iar apoi începem urcușul pe firul văii. La un moment date valea se lărgește, și după ce trecem de Poiana Fântâna Moşului ajungem în drumul de culme a Munţilor Mehedinţi marcat cu bandă roșie. Pentru o scurtă porţiune continuăm pe acest drum. La un moment dat traseul nostru intră în pădure și după puţin timp ajungem în Poiana Balta Cerbului. Alternativ, putem continua pe drumul forestier, care ne va duce în același loc, după ce face un ocol. Din Poiana Balta Cerbului traseul continuă prin pădure iar apoi printr-o zonă cu vegetaţie specifică zonelor alpine, ajungând într-o poiană cu stână, deasupra Cheilor Ţăsnei. În partea finală a acestui traseu, datorită marcajului sporadic și a vegetaţiei constituite în principal din arbuști, pot apărea probleme de orientare.

Etape

Băile Herculane (DN 67D) în dreptul crucii Ghizelei - Confluenţa cu Ogaşul lui Roşeţ - Poiana Fântâna Moşului - Creasta Munţilor Mehedinţi - Poiana Balta Cerbului - Cheile Ţăsnei

Descriere

 

Traseul 14 TA este traseul de legătură dinspre zona ștrandului 7 Izvoare (Herculane) și Cheile Țăsnei, trecând peste creasta Munţilor Mehedinţi. Este un traseu destul de dificil, cu peste 1300 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim din Staţiunea Băile Herculane spre Baia de Aramă și admirăm la dreapta, printre coroanele copacilor, silueta calcaroasă a Vârfului Cociu (1115 m). Ajungem în zona Ștrandului 7 Izvoare (la km 4,3), în dreptul Crucii Ghizelei. De aici urmăm marcajul TA până la marginea Poienii Cociului (Grădina Cociului), unde lăsăm în față traseul PR spre Cascada Cociu (traseul 12) și urcăm susținut prin pădure până la o brână paralelă cu Valea Cernei, cu vedere panoramică spre lacul de acumulare 7 Izvoare 

În Pna Fântâna Moșului (sub vârful Cociu), întâlnim marcajele PA (traseul 13), însă păstrăm direcția și urcăm pe o mică culme împădurită, apoi pe vale până în Poiana Fântâna Moșului unde se afla un izvor. Conduși de momâi, urcăm domol în lungul abruptului, intrăm într-o vale largă bine împădurită și ieșim pe un platou cu numeroase doline frumoase.

După ce ieșim în drumul de culme al Munţilor Mehedinţi, marcat cu BR (traseul 21), poteca face un cot și ajunge la imensa Poiana Balta Cerbului, unde întâlnim marcajul PR (traseul 15) spre Gomeți. TA continuă prin pădure iar apoi printr-o zonă cu vegetaţie specifică zonelor alpine și ajunge într-o poiană cu stână, deasupra Cheilor Ţăsnei. Putem reveni la Valea Cernei, în dreptul motelului Dumbrava, pe marcaj CA (traseul 16).

În poienița cu Moara Dracului, apa cade într-o frumoasă cascadă lângă care găsim o moară de apă, numită Moara Dracului, datorită roţii care se învârte în sens invers acelor de ceasornic. În zonă sunt prezente câteva afișe haioase ale ciobanilor de la stâna din apropiere care ne îndrumă la mămăligă, brânzeturi și alte bunătăți.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Băile Herculane (DN 67D) în dreptul crucii Ghizelei - Cheile Ţăsnei în Mehedinţi, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră