Traseul 36 TR este traseul de legătură între Valea Cernei (Km 25) și Puntea lui Stoian, străbătând poate cel mai interesant sat din România, cătunul Ineleț. Este un traseu relativ ușor, cu aprox 500 m diferențe de nivel, în cca. 3 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
Ca punct de reper pentru startul acestui traseu se ia un adăpost din scânduri, construit pentru stația de autobuz aflată la cca. 23 km amonte de localitatea Băile Herculane. De aici coborâm spre râul Cerna, trecem peste o punte de lemn suspendată și începem urcuşul pe celălalt mal, printr-o poiană. Ajungem la baza stâncii, în locul numit La Cârlige. Patru scări din lemn, cu o lungime totală de cca. 100 m (ultima, ceva mai aeriană), prinse pe un perete vertical din calcar și întărite din loc în loc cu benzi de metal ne scot la o bancă de lemn, amenajată special pentru a rememora urcarea și a ne odihni. Dincolo de Valea Cernei se disting câteva case risipite ale cătunului Dealul Poienii și pereții de calcar ce ascund ,,Crovurile” de pe creasta Munţilor Mehedinţi. Sătenii din cătunele izolate din Munţii Cernei au montat indicatoare cu conţinut religios, astfel că poteca e destul de lesne de urmat.
Continuăm prin păduri de munte și după cca 1 h de la start, ajungem la biserica din Ineleţ,.agățată pe coama muntelui alături de micul său cimitir. De aici avem o perspectivă și mai impresionantă a văii Cernei până la crestele înalte ale munților Godeanu.
Facem stânga printre cele câteva case ale satului Ineleț și trecem pe lângă micuța clădire care adăpostește școala primară cu cei câțiva elevi. Școala are geamuri termopane, antenă de televiziune şi cameră de supraveghere video montată pe clădire. Pe o tăbliţă prinsă pe peretele exterior, localnicii le amintesc turiştilor că Ineleţ este “un cătun uitat de vreme, nu şi de oameni”. Micuţii sunt ajutaţi să desluşească tainele scrisului şi ale cititului de o învăţătoare care stă de luni până vineri în cătunul izolat din Munţii Cernei.
În Ineleţ sunt aprox. 100 de case răsfirate, iar oamenii de aici sunt munteni mândri, cu porturi îngrijite și au și de ce. Deși izolați, munca lor se vede: antene parabolice, stâlpi de iluminat la biserică, case solid construite, nu doar din piatră și lemn, cabluri de curent electric trase de la micile hidrocentrale ș.a.
Din sat poteca ne poartă printr-o pădurice de fag, pe marcajul PG (traseul 33) și ajungem în zona unor pereţi de stâncă de unde o săritoare dă naștere Cascadei Ogașul Ineleț, asemănătoare Cascadei Vanturătoarea dar de dimensiuni mai mici. Întâlnim apoi marcajul PA (traseul 31), care ne conduce la un izvor și apoi continuăm coborârea spre Valea Cernei, la care ajungem în dreptul Punţii lui Stoian.
Comentarii