Traseul 21 BR este drumul de creastă dintre Băile Herculane și Poiana Balta Cerbului. Odată ajunși la drumul de creastă, este un traseu relativ ușor, în cca. 6 - 7 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
Pentru a accesa drumul de creastă BR, pornim pe traseul BG (traseul 1) care leagă Băile Herculane (cartierul Pecinișca) de creasta Munţilor Mehedinţi. Urmăm drumul care duce spre păstrăvăria nouă din Băile Herculane, apoi facem dreapta printre niște case și ajungem la un drum de căruță care urcă în serpentine prin pădure, un drum ce poate fi parcurs și cu o bicicletă de munte.
De la niște stâne, într-o poiană pitorească situată deasupra pădurii, urcăm pe platoul de lângă Vârful Creasta Cocoșului (917 m), unde intrăm pe drumul de creastă al Munţilor Mehedinţi. Urmăm drumul forestier, trecând pe la obârşia Văii Ferigari, unde ajung potecile dinspre Păstrăvăria nouă, Cheile Ferigari și Poiana Mușuroane (traseele 2, 3, 4, 7 și 8).
Următorul sector al drumului de creastă ajunge în șaua cu izvoare “La Ciucioare”, apoi la întâlnim potecile CG și BG, care urcă de la uzina electrică veche, pe V. Șaua Padina până în poiana Șaua Padina (traseele 10 și 11).
În continuare drumul de creastă face un “arc de păr“ pentru a ocoli pintenul stâncos Colțul Pietrii (1228 m), apoi trece pe la obârşia Văii Cociului (Ogașul lui Roșeț), vale pe care se află una din cele mai impunătoare căderi de apă din România, accesibilă din traseul PR, Herculane - cascada Cociu (traseul 12).
Traseu BR se oprește brusc, odată ce am ajuns în imensa poiană Balta Cerbului (lungă de aprox. 800 m), străjuită de vârfurile Inălăţu Mic (1146 m) şi Inălăţu Mare (1301 m). Aici există o cabană a ocolului silvic Băile Herculane. Putem coborî la E de creastă, în satul Gomeți, pe așa numitul drum “Calea Herculane” - marcat PR (traseul 15)
Comentarii