Touristik Label - 714MN31: Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Puntea lui Stoian (km 19 DN67D)

Legătura Motel Dumbrava - Puntea lui Stoian, prin cătunele Cernei
Traseul 31 Punct Albastru este un semi circuit al cătunelor de munte aproape izolate din Munții Cernei, Dobraia, Prisăcina și Cracul Mare. Vizităm biserica de lemn de la Dobraia, micuțul cătun Prisăcina și cătunul Cracu Mare. Pornim de pe Valea Cernei (Motel Dumbrava) și ajungem înapoi la DN, în locul numit Puntea lui Stoian.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
12,12km
Durată
4:30-6:00h
Urcare
929m
Coborâre
901m
Vârf
924m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se realizează în amonte de localitatea Băile Herculane, din dreptul Pensiunii Dumbrava, traversând un poduleţ peste râul Cerna. Traversând podul, obervăm marcajele punct roșu, punct galben și punct albastru pornind din dreapta noastră. Începem urcușul, trecem pe lângă un cătun cu câteva case şi ne continuăm ascensiunea până la biserica din Dobraia. În acest punct întâlnim o bifurcaţie, una dintre poteci (punct roșu) merge înainte, peste culme, la Bogâltin. Marcajul punct albastru ocoleşte obârşia Văii Prisăcina, coboară prin stânga văii și trece pe lângă cătunul Prisăcina. În dreptul Cheilor Prisăcina nu continuăm în urcare spre Ineleţ, ci coborâm spre cătunul Cracu Mare, iar apoi spre DN67D, la care ajungem în dreptul Punţii lui Stoian.

Etape

Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Biserică Dobraia - Prisăcina - Puntea lui Stoian (km 19 DN67D)

Descriere

 

Traseul 31 PA este traseul de legătură dintre Valea Cernei (Motel Dumbrava), cătunul Prisăcina și cătunul Cracu Mare. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 6 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Din Staţiunea Băile Herculane ținem drumul național spre Baia de Aramă, pentru aprox. 14, 5 km și ajungem în apropierea Pensiunii Dumbrava, unde traversăm un poduleţ peste râul Cerna. Începem ascensiunea printr-un cătun cu câteva case (Drăstănic) apoi urcăm susținut la izvorul Cracul Teiului. După alte câteva serpentine, ajungem la biserica din Dobraia. Biserica ce poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” a fost construită de credincioșii din cătune în anul 2004, iar în dreapta bisericii, sub un acoperiș de tablă sprijinit pe 4 pari, se află clopotul care vestește sărbătoarea sau moartea. 

Chiar dacă atunci când treci nu se văd oamenii, prezența lor este simțită; pământurile și livezile sunt lucrate. Tabere de turiști (cercetași sau fotografi) împânzesc cu corturile potecile pe timp de vară. 

Continuăm pe poteca ce duce spre Prisăcina, unde casele par mai înstărite și mai multe. Au avantajul că în zonă sunt mai multe surse de apă ce poate fi captată şi folosită ca apă curentă la băi încălzite cu lemne şi la producerea de energie, dar nici pe departe atât cât ar fi necesar pentru o maşină de spălat sau un frigider. Puținii tineri rămași în sat, au dorințe mari. Să facă o pensiune în Prisăcina, să aducă turiști aici, în locurile lor natale, să-și procure o antenă pentru telefon și internet, să obțină certificat pentru produse bio și multe altele.

Următorul segment ocoleşte obârşia Văii Prisăcina și continuă în coborâre spre cătunul Cracu Mare. Locurile sunt pitorești, cu vederi ample spre munții Mehedinți cu sălbaticele sale abrupturi. Fiecare potecă are băncuţa ei. Aceasta ne conduce la un izvor și apoi continuăm coborârea spre Valea Cernei, la care ajungem în dreptul Punţii lui Stoian.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Motel Dumbrava (Km 18 DN67D) - Puntea lui Stoian (km 19 DN67D) in Mehedinţi, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră