Touristik Label - 1014MN19: Piatra Pușcată / Confluenţa Tâmnei cu Cerna (km 26) - Șaua Arșasca

Legătura Piatra Pușcată - Șaua Arșasca, pe la Vârful lui Stan
Traseul nr. 19 Triunghi Albastru este traseul de legătură între zona Piatra Pușcată (Herculane) și Șaua Arșasca, vizitând Vârful lui Stan, cel mai înalt şi spectaculos vârf al Munţilor Mehedinţi și Culmea Mazdronea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,49km
Durată
4:00-5:30h
Urcare
1145m
Coborâre
599m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se realizează de la km 26 al drumului naţional 67D, din dreptul unei parcări cu loc de popas, loc numit Piatra Pușcată. Aici este locul de început al traseelor punct galben, punct roșu, cruce roșie si triunghi albastru. Traseul începe cu un urcuș abrupt prin pădure. La un moment dat ajungem la o fântână cu jgheab de lemn unde marcajele se despart, traseul triunghi albastru luând-o în stânga, în sensul de urcare. De aici, după un urcuș susţinut, se ajunge în marginea Poienii Beletina de unde începe urcușul spre Vârful lui Stan. Ajunși pe vârf, avem o panoramă impresionantă cu culmea Munţilor Cernei și Godeanu, precum și cu poiana Beletina. În coborâre de pe Vârful lui Stan atingem Culmea Mazdronea, unde ne intersectam cu marcajele punct roșu și banda roșie, care vin dinspre Poiana Beletina. După o scurtă coborâre ajungem la DN67D, în Șaua Arșasca.

Etape

Piatra Pușcată / Confluenţa Tâmnei cu Cerna (km 26) - Vârful lui Stan - Culmea Mazdronea - Șaua Arșasca

Descriere

Traseul 19 TA  este traseul de legătură dinspre Băile Herculane spre cel mai înalt vârf al Munţilor Mehedinţi, Vârful lui Stan (1466 m), cu o priveliște frumoasă asupra Munţilor Cernei și Godeanu. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca.. 5 - 5.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul pornește de la  km 26 al drumului naţional de pe Valea Cernei, din dreptul unei parcări cu loc de popas, numit Piatra Pușcată. Din defileul ce aici are aspect de adevărat canion, apucăm poteca la dreapta prin pădure, printre bolovani imenși, într-un urcuș continuu și abrupt cu o diferență de nivel de +700 m, fapt ce poate fi descurajant și destul de solicitant. După ce trecem de un izvor, o fântână cu jgheab de lemn și facem un popas scurt, găsim locul unde TA se desprinde la stânga, în sensul de urcare. 

Un urcuș pieptiș ne scoate în marginea Poienii Beletina, de unde începem urcușul final spre Vârful lui Stan, situat la cea mai înaltă altitudine din Munţii Mehedinţi (1466 m), un loc de belvedere cu priveliști deosebite asupra Munţilor Cernei, asupra întregii creste a Munților Godeanu și chiar a piscurilor Retezatului. În partea opusă, peisajul este completat de Podişul Mehedinţi cu case răsfirate, în timp spre SV, observăm Crovurile din Mehedinți (Poienile de Sus), de un verde crud chiar şi atunci când pădurea începe să se usuce.

Coborârea de pe Vârful lui Stan o facem pe Culmea Mazdronea, care ne conduce la intersecția cu marcajele PR și BR, care vin dinspre Poiana Beletina. După o scurtă coborâre, ajungem la DN, în Șaua Arșasca (Șaua Mazdronea), aproape de localitatea Godeanu, Mehedinți.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Piatra Pușcată / Confluenţa Tâmnei cu Cerna (km 26) - Șaua Arșasca în Mehedinţi, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră