Touristik Label - 814MN33: Podul Ţăsnei - Prisăcina - Podul Ţăsnei

Circuitul cătunelor Dobraia, Prisăcina, Cracul Mare și Ineleţ
Traseul 33 Punct Galben este traseul în circuit al cătunelor de munte aproape izolate din Munții Cernei, respectiv Dobraia, Prisăcina, Cracul Mare și Ineleţ. Coborâm apoi paralel cu Valea Cernei pe lângă intrarea în Cheile Prisăcinei și Cheile Drâstonic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,19km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1266m
Coborâre
1279m
Vârf
924m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se realizează în amonte de localitatea Băile Herculane, la aproximatv 1 km în amonte de Pensiunea Dumbrava, traversând un pod de lemn peste râul Cerna (Podul Ţăsnei). De aici, avem posibilitatea să o luăm fie la stânga, fie la dreapta, traseul prezent punct galben fiind unul în circuit. Noi pornim spre stânga, trecând pe lângă un izvor, iar apoi prin livezile unui grup de case. Trecem pe lângă cătun şi continuăm urcușul până la biserica din Dobraia. De aici, marcajul nostru o ia spre dreapta, în coborâre spre satul Prisăcina. Coborâm până la cursul văii Prisăcinei, chiar înainte ca apa să intre în cheile impresionante. Continuăm în urcare ușoară până în satul Ineleţ, de unde vom începe coborârea spre Valea Cernei. Înainte însă de a ajunge la Puntea lui Stoian, marcajul o ia cu 90 de grade la dreapta, continuând pe curbă de nivel deasupra Văii Cernei. Mergând paralel cu Valea Cernei, trecem de intrarea în sălbaticele chei ale Prisăcinei și în scurt timp ajungem la locul de plecare din dreptul Podului Ţăsnei.

Etape

Podul Ţăsnei - Biserică Dobraia - Prisăcina - Ineleţ - (Punte Stoian) - Podul Ţăsnei

Descriere

Traseul 33 PG este circuitul cătunelor Dobraia, Prisăcina, Cracul Mare și Ineleţ, pornind de la Podul Ţăsnei. Este un traseu destul de dificil,  cu peste 1200 m diferențe de nivel, în cca. 8 h de drumeție, accesibil iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

, Din Staţiunea Băile Herculane ținem drumul național spre Baia de Aramă, pentru aprox. 14, 5 km și ajungem în apropierea Pensiunii Dumbrava, unde traversăm un poduleţ peste râul Cerna. Începem ascensiunea printr-un cătun cu câteva case (Drăstănic) apoi urcăm susținut la izvorul Cracul Teiului. 

După alte câteva serpentine, ajungem la biserica din Dobraia. Biserica ce poartă hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” a fost construită de credincioșii din cătune în anul 2004, iar în dreapta bisericii, sub un acoperiș de tablă sprijinit pe 4 pari, se află clopotul care vestește sărbătoarea sau moartea. Chiar dacă atunci când treci nu se văd oamenii, prezența lor este simțită; pământurile și livezile sunt lucrate. Tabere de turiști (cercetași sau fotografi) împânzesc cu corturile potecile pe timp de vară. 

Continuăm pe poteca ce duce spre Prisăcina, unde casele par mai înstărite și mai multe. Au avantajul că în zonă sunt mai multe surse de apă ce poate fi captată şi folosită ca apă curentă la băi încălzite cu lemne şi la producerea de energie, dar nici pe departe atât cât ar fi necesar pentru o maşină de spălat sau un frigider.

Apoi traseul ia direcția E spre Cheile Prisăcinei, ajunge pe vale, dar o părăsește chiar înainte ca apa să intre în cheile impresionante și coborâm spre cătunul Cracu Mare. Locurile sunt pitorești, cu vederi ample spre creasta Mehedinților, cu sălbaticele sale abrupturi. Înainte de Puntea lui Stoian, poteca PG cotește dreapta pe deasupra Văii Cernei, pe curbă de nivel, paralel cu firul apei, trece de intrarea în sălbaticele chei ale Prisăcinei (traseul 35) și ajungem înapoi la locul de start al circuitului (Podul Ţăsnei).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Podul Ţăsnei - Prisăcina - Podul Ţăsnei în Mehedinţi, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră