Touristik Label - 612MN07: Cabana Obârșia Lotrului - Lacul Gâlcescu - Șaua Piatra Tăiată

Legătura Obârșia Lotrului - Căldarea Lacurilor (Gâlcescu) - creasta principală
Traseul 7 Cruce Roșie este traseul de legătură între Cabana Obârșia Lotrului și creasta principală (Șaua Piatra Tăiată), vizitând Căldarea Gâlcescu (Lacurilor), de sub Vf. Setea Mare. Priveliști spre Transalpina, creasta principală (Setea-Mohoru), Căldarea Gâlcescu și Căldarea Zănoaga (cu lacul Zănoaga).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,76km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1060m
Coborâre
1060m
Vârf
2230m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul cruce roșie pornește de la Cabana Obârșia Lotrului și cale de aproximativ 4,5 km se desfășoară de-a lungul DN 67C - Transalpina. La intersecţia cu Valea Lotrului părăsim asfaltul și ne înscriem pe drumul forestier, loc semnalizat printr-o sageată de lemn care e pusă pe un brad. După aproximativ 10-15 minute vom trece pe lângă Cabana Aviatorilor, iar de acolo vom petrece trei sferturi de oră pe drumul forestier ce ne apropie tot mai mult de poteca ce urcă spre Lacul Gâlcescu. Poteca urcă prin pădure și după ce ne scoate deasupra lizierii pădurii urcăm două praguri glaciare, unde poteca se strecoară printre jnepeni. La capătul celui de-al doilea prag ajungem pe malul Lacului Câlcescu, cel mai mare lac din Munţii Parâng, zonă unde se poate campa. Marcajul continuă pe malul vestic, iar apoi poteca urcă spre vest înspre Șaua Piatra Tăiată. Porţiunea Lacul Câlcescu - Șaua Piatra Tăiată e marcată doar cu momâi, putând fi mai greu de urmărit în caz de vreme rea. Potecă urcă lin și în drum spre șa putem admira căldarea întinsă în care se află Lacul Zănoaga. Ultima parte a urcușului, aproximativ 20 de minute, e mai susţinută dar la capătul ei creasta principală ni se dezvăluie. În Șaua Piatra Tăiată se află o momâie mare și mai nou un indicator cu marcaje.

Etape

Cabana Obârșia Lotrului - Valea Lotrului - Lacul Gâlcescu - Șaua Piatra Tăiată

Descriere

Traseul 7 CR face legătura între Cabana Obârșia Lotrului și creasta principală, vizitânt Căldarea Lacurilor, cu Lacul Gâlcescu, cel mai întins din Munții Parâng. Este un traseu destul de dificil, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție. Sectorul de gol alpin poate fi acoperit de zăpadă până târziu în primăvară (nerecomandat).

Munții Parâng sunt asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare, iar cele din Căldarea Gâlcescu și Căldarea Zănoaga, invită la o drumeție de explorare a acestor locuri sălbatice unice, unele din ele declarate monumente ale naturii, cu o biodiversitate ce merită conservată.

Pornind din Petroșani se străbat Cheile Jiețului și defileul, apoi se trece de Cabana Mija, Cabana Groapa Seacă și Pasul Groapa Seacă (1598 m), o șa la mare altitudine, la limita judeţelor Hunedoara și Vâlcea, pe drumul ce face legătura cu Transalpina. Cabana Obârșia Lotrului este punct de plecare sau loc de popas pentru turiștii care doresc să viziteze numeroasele obiective turistice din zonă. Unitatea dispune de două parcări amenajate, una pentru cabană și restaurant, iar cealaltă aferentă campingului cu căsuțe. 

Urcăm pe Transalpina cca. 4,5 km până când drumul asfaltat se desprinde la stânga de Valea Lotrului. Traseul continuă pe drumul forestier, accesibil mașinilor cu gardă înaltă. După cca. 15 min trecem de Cabana Aviatorilor, apoi continuăm aprox. 45 min până la intrarea în pădure. Ieșim deasupra lizierei pădurii pe o potecă ce ne apropie tot mai mult de Lacul Gâlcescu. Aceasta urcă două praguri glaciare, se strecoară printre jnepeni și ajunge în Căldarea Gâlcescu (Lacurilor), pe malul Lacului Gâlcescu, cel mai mare lac din Parâng.

Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii încă din 1932, iar împrejurimile constituie o rezervație naturală (geologică, floristică și peisagistică). Lacul Gâlcescu (denumit pe hărțile vechi Câlcescu) se află la 1.925 m alt și este mărginit de blocuri mari de grohotiș sau maluri înierbate de toată frumusețea, pe care se poate campa. Circul Galcescu este unul complex, format din mai multe trepte cu lacuri (Păsări, Pencu, Vidal, Iezer etc), delimitate de rupturi de pantă. 

Continuăm pe malul vestic, pe o potecă care urcă lin și avem prilejul să admirăm de la înălțime căldarea întinsă în care se află Lacul Zănoaga Mare. Ultima parte a urcușului spre Șaua Piatra Tăiată e marcată doar cu momâi și se urcă susținut, fapt care poate pune probleme pe vreme rea. Suntem pe creasta principală BR și putem coborî pe marcaj BA (traseul 6) - peste Vf. Găuri în direcția Groapa Seacă.

Observații

Marcajele lipsesc pe porţiunea Lacul Gâlcescu - Șaua Piatra Tăiată și ghidarea se face cu ajutorul momâilor. Traseu periculos între lacul Gâlcescu și Șaua Piatra Tăiată.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Obârșia Lotrului - Lacul Gâlcescu - Șaua Piatra Tăiată în Vâlcea, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră