Touristik Label - 221MN43: C.N.I.PT. Vlăhiţa - Colţul Chirui - Peştera Orbán Balázs (Cheile Vârghişului)

Legătura Vlăhiţa - Peştera Orbán Balázs (Cheile Vârghişului)
Traseul 43 Bandă Galbenă este traseul de legătură între orașul Vlăhița și Peștera Mare de la Merești (Orbán Balázs), cea mai mare şi mai renumită din rezervația Cheile Vârghişului. Din Vlăhița până la casa de bilete din partea nordică a rezervației se recomandă parcurgerea traseului cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,63km
Durată
5:00-5:45h
Urcare
222m
Coborâre
461m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică Vlăhiţa (drumul naţional 13A) pe un drum cu pietriş accesibil cu maşina. Trece prin cătunul Băile Selters şi Băile Nádasszék (bazin cu borviz încălzit), după care ajunge pe un drum asfaltat pe care ajunge la Colţul Chirui. De aici traseul continuă pe un drum cu pietriş până la nord de Cheile Vârghişului (loc numit Canton Ţiglărie). Traseul urcă pe muchia estică a cheii şi în apropiere de Peştera nr. 14 din Cheile Vârghişului (Orbán Balázs) coboară în chei şi ajunge la intrarea peşterii.

Etape

Centru Naţional de Informare şi Promovare Turistică Vlăhiţa - Băile Selters - Băile Nádasszék - Colţul Chirui - Vargyasvize - Kőmező - Peştera Orbán Balázs (Cheile Vârghişului)

Descriere

 

Traseul 43 BG face legătura între orașul Vlăhița și intrarea peșterii nr. 14 din Cheile Vârghişului (Orbán Balázs), cea mai cunoscută din rezervație. Un traseu cu aprox 300 m diferențe de nivel, în cca. 5.5 h. Traseu accesibil tot timpul anului, pretabil pentru cicloturism.

Orașul Vlăhița, plasat strategic între Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, a cunoscut o dezvoltare rapidă, de la centru de exploatare minieră și lemnoasă, la oraș turistic cu potențial cultural și balneoclimateric. În apropierea orașului sunt numeroase ștranduri și izvoare termale, iar de aici pornesc câteva trasee turistice spre vârful Harghita Mădăraș (cu numeroase pârtii), Harghita-Băi, Piatra Colibei, Colţul Chirui și rezervația Cheile Vârghişului. 

BG porneşte de la C.N.I.PT. Vlăhiţa (în apropiere de Băile Perla Vlăhiței) și urmează drumul pietruit care însoțește valea Vârghiș prin cătunul Băile Selters şi Băile Nádasszék, denumite și Fekete fürdő (Băile Negre), unde găsim un bazin cu borviz încălzit. (info

Intrăm pentru scurt timp pe asfalt și ajungem apoi la Colțul Chirui, unde întâlnim traseul CA (traseul 46) - ce străbate Băile Chirui spre Mlaștina Dumbrava Harghitei. De la Colțul Chirui ținem valea Vârghișului, pe un alt drum cu pietriş până în partea nordică a rezervației Cheile Vârghişului, loc numit Canton Ţiglărie. 

Aici începe poteca tematică Cheile Vârghișului (traseul 41) însă BG o ia pe un drum forestier printre păşuni și ajunge pe marginea Poienii Kőmező, unde există un punct panoramic spectaculos asupra Cheilor Vârghişului. Aici întâlnim și marcajul PR (traseul 42), care coboară pe poteca Lupilor la capătul sudic al rezervației, pe deasupra cheilor. 

În continuare BG traverseazã Lanţul Tătarilor pe poteca Kőmező și coboară la firul apei pe o cărare foarte îngustă, prevăzută cu lanțuri, la marginea peretelui abrupt, până în apropiere de Peştera nr. 14 (Orbán Balázs), cunoscută și ca Peștera Mare de la Merești.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

C.N.I.PT. Vlăhiţa - Colţul Chirui - Peştera Orbán Balázs (Cheile Vârghişului) în Harghita, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră