Traseul 9 CA face legătura între satul Cârţa - Rezervația Lacul Dracului, un fost crater vulcanic unde s-a format în timp un minunat tinov. Un traseu relativ ușor, dar lung, cu aprox 900 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.
CA porneşte din satul Cârţa, de pe Valea Oltului, cunoscută și sub vechea denumire de Cârța Săsească, de lângă biserica fortificată Adormirea Maicii Domnului. Această biserică cu vechile ei ziduri de cetate și turnul ei înalt și strălucitor, înălțată pe un deal stâncos, constituie atracția principală a acestei regiuni. Biserica este înconjurată de un zid de cetate de 8-10 m înălțime, dotat cu ambrazuri și bastion, principalul motiv al construcției fiind funcția de apărare în fața atacurilor turcești.
De lângă biserică urmăm drumul pietruit (cca. 4 km) până la Băile Madicea, unde odinioară funcționa o mini stațiune de interes local, cu ștrand pentru băi minerale, care tratau afecțiuni reumatice, ale inimii, circulatorii ș.a. Aici întâlnim PG (traseul 10) care urcă la refugiul montan Lacul Dracului. Putem lua apă de la izvorul de apă minerală Madicsa, apoi continuăm pe lângă Poiana Madicea, loc de fâneață generos și ajungem la Izvorul de apă minerală Loc (Lok). De-aici drumul forestier ne conduce spre craterul Vf. Alunului, pe care îl ocolim pe sub muntele Observatorului.
Un ultim urcuș mai accentuat ne duce la creasta principală a masivului în marginea Rezervației de turbării Lacul Dracului. (intersecţie cu traseul de creastă BA). Lacul Dracului, un tinov cu plante relicte înconjurat de pădure, s-a format pe exteriorul unui con vulcanic, unde vegetația s-a stabilit treptat peste lacul colmatat (vezi descriere traseu 8).
Comentarii