Touristik Label - 4 sat Cârţa - Poiana Madicea - intersecţie traseul BA (creasta principală)

Legătura sat Cârța - tinovul Lacul Dracului (pe sub Vf. Alunului)
Traseul 9 Cruce Albastră este traseul de legătură dintre satul Cârţa (Valea Oltului) și Rezervația Lacul Dracului, un frumos tinov cu plante relicte înconjurat de pădure. Urmăm drumul spre Băile Madicea, apoi Valea pârâului Lok până la creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,38km
Durată
4:30-4:45h
Urcare
795m
Coborâre
83m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Cârţa de lângă Biserca Sf. Maria Mare pe un drum cu pietriş. Trece pe lângă Vf. Carierei după care ajunge la Băile Madicea. Aici putem vedea fostul ştrand şi putem alimenta de la Izvorul de apă minerală Madicea. Urcând în continuare pe drumul cu pietriş trecem pe lângă Poiana Madicea şi Dealul Fagul Cetăţii, ajungând la Izvorul de apă minerală Loc (Lok). Puţin mai sus de izvor drumul cu pietriş se transformă în drum forestier şi ajunge până la creasta principală a masivului în apropiere de Lacul Dracului (intersecţie cu traseul BA).

Etape

sat Cârţa - Băile Mădicea - Poiana Madicea - Izvorul de apă minerală Loc (Lok) - intersecţie traseul BA (creasta principală)

Descriere

Traseul 9 CA face legătura între satul Cârţa - Rezervația Lacul Dracului, un fost crater vulcanic unde s-a format în timp un minunat tinov. Un traseu relativ ușor, dar lung, cu aprox 900 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna, poate pune probleme - potrivit pentru schi de tură.

CA porneşte din satul Cârţa, de pe Valea Oltului, cunoscută și sub vechea denumire de Cârța Săsească, de lângă biserica fortificată Adormirea Maicii Domnului. Această biserică cu vechile ei ziduri de cetate și turnul ei înalt și strălucitor, înălțată pe un deal stâncos, constituie atracția principală a acestei regiuni. Biserica este înconjurată de un zid de cetate de 8-10 m înălțime, dotat cu ambrazuri și bastion, principalul motiv al construcției fiind funcția de apărare în fața atacurilor turcești. 

De lângă biserică urmăm drumul pietruit (cca. 4 km) până la Băile Madicea, unde odinioară funcționa o mini stațiune de interes local, cu ștrand pentru băi minerale, care tratau afecțiuni reumatice, ale inimii, circulatorii ș.a. Aici întâlnim PG (traseul 10) care urcă la refugiul montan Lacul Dracului. Putem lua apă de la izvorul de apă minerală Madicsa, apoi continuăm pe lângă Poiana Madicea, loc de fâneață generos și ajungem la Izvorul de apă minerală Loc (Lok). De-aici drumul forestier ne conduce spre craterul Vf. Alunului, pe care îl ocolim pe sub muntele Observatorului. 

Un ultim urcuș mai accentuat ne duce la creasta principală a masivului în marginea Rezervației de turbării Lacul Dracului. (intersecţie cu traseul de creastă BA). Lacul Dracului, un tinov cu plante relicte înconjurat de pădure, s-a format pe exteriorul unui con vulcanic, unde vegetația s-a stabilit treptat peste lacul colmatat (vezi descriere traseu 8).

Observații

Marcaje foarte rare şi vechi. Peste Izvorul de apă minerală Lok marcajele lipsesc în totalitate.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Cârţa - Poiana Madicea - intersecţie traseul BA (creasta principală) în Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră