Touristik Label - 721MN59: sat Zetea - Dealul Fened - intersecţie traseul CA

Legătura sat Zetea - Harghita Mădăraş (pe Valea Fembedi)
Traseul 59 Punct Albastru este traseul de legătură între satul Zetea și stațiunea Harghita Mădăraş, urmărind drumuri de pământ, forestiere și cu pietriș, ce pot fi parcurse și cu o bicicletă de munte. Marcajul PA ajunge pe Pintenul Cazanului de unde urmăm CA.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,21km
Durată
6:00-7:30h
Urcare
1106m
Coborâre
106m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din capătul satului Zetea, pe un drum de pămant care preponderent înaintează pe zone de câmpie şi dealuri. Înainte ca traseul să treacă dealul Koves, în partea stângă se pot vedea casele din Desag. Traseul continuă pe drum de pământ prin zone partial împădurite, iar după dealul Koves ajunge iarăşi pe câmpie deschisă. După 3 km, traseul începe să urce mai abrupt şi ajunge pe zone împădurite după care continuă într-o vale până ajunge în Poiana Rotundă. Ultima porţiune a traseului după Poiana Rotundă înaintează pe drum forestier, care se transformă într-o potecă ce ajunge pe Pintenul Cazanului, unde traseul ajunge în drumul cu pietriş care urcă din oraşul Vlăhiţa.

Etape

sat Zetea - Vf. Fideliu - Dealul Fened - intersecţie traseul CA (sub Vf. Pintenul Cazanului

Descriere

Traseul 59 PA face legătura între capătul satului Zetea și drumul de pietriș de pe culmea secundară Piatra Altarului - Mt. Ascuțit - Pintenul Cazanului, loc de unde putem până la staţiunea Harghita Mădăraş. Un traseu de. 18.5 km, cu peste 1100 m diferență de nivel, în aprox. 6 - 8 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari - poate pune probleme. 

Satul Zetea, ridicat pe valea Târnava Mare, pe DJ 138 (Odorhei-Gheorgheni), se află la aprox. 15 km de Odorheiul Secuiesc. Comuna era recunoscută pentru meșterii satului pricepuți în prelucrarea lemnului, fiind un sat agroturistic cu mare potențial. Porturile și porțile tradiționale sunt bine păstrate, astfel că, putem considera acest sat un muzeu în aer liber.

PA pornește din capătul satului Zetea, pe un drum de pământ ce urcă cca. 30 min spre NV, la casele din Fideliu. Continuăm pe culme, cu priveliști spre casele din satul Desag. Urmăm un drum de pământ prin zone de pădure și câmpuri deschise, care după 3 km urcă abrupt prin pădure la valea pârâului Fembedi. Continuăm spre izvoarele acestuia, trecând de Poiana Rotundă, apoi pe potecă și ieșim aproape de Pintenul Cazanului, la drumul de creastă CA (traseul 51) - ce ajunge aici dinspre Vlăhița, sau dinspre Căpâlnița (traseul 52).

Putem continua pe drumul cu pietriș spre staţiunea Harghita Mădăraş, de unde pornesc alte câteva trasee de cicloturism, la N de Zetea, spre cabanele satului Izvoare, respectiv pe Valea Şopotul (traseul 53), sau pe drumul asfaltat de pe valea pârâului Filio, care trece pe sub Piatra Pericolul Caprelor, cu Izvorul Fedeleskút (traseul 54).

Observații

Marcaje rare şi vechi pe tot parcursul traseului.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Zetea - Dealul Fened - intersecţie traseul CA în Harghita, Harghitei este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră